АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лицевий кут, прикус, індивідуальні особливості деталей обличчя.

Прочитайте:
  1. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ІЛЕОЦЕКАЛЬНОГО КУТА ТА АПЕНДИКСА.
  2. Анатомо-фізіологічні особливості дихальних шляхів.
  3. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  4. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості кровi та системи кровотворення.
  6. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  7. Анатомо-фізіологічні особливості тонкої кишки
  8. Анатомо-фізіологічні особливості.
  9. Анатомо-функціональні особливості дихальної системи
  10. АФО шкіри, підшкірно-жирового шару, особливості терморегуляції.

Лицевий кут.

За профілем індивідуальна відмінність загальної форми голови визначається по так-званому лицевому куту.

Лицевим кутом визначається характерне для портретованого розташування черепної коробки і лицьової частини, яка по відношенню до лобної частини черепної коробки може бути висунута вперед, або поглиблена всередину, або ж перебувати на одній прямовисній лінії.

Якщо провести вертикальну дотичну лінію між центральними опуклостями надбрівних дуг і місцем з'єднання носа з верхньою губою, а горизонтальну лінію від цієї точки до мочки вуха, ми чітко можемо розрізнити три характерних лицевих кута:

- Вертикальна лінія стрімка — прямий лицьовий кут;

- Вертикальна лінія схилена нижнім кінцем вліво — гострий лицьовій кут;

- Вертикальна лінія схилена нижнім кінцем вправо — тупий лицьовий кут.

Центральні опуклості надбрівних дуг і точка зчленування носа з верхньою губою, що визначають лицевий кут, одночасно служать відправними пунктами для накреслення всього профілю голови.

Від нижньої точки лицевого кута ми простежуємо спадну профільну лінію, що перетинає по центру губи, підборіддя, підборідно -під'язикову область і далі шию. Від верхньої точки лицевого кута ми відзначаємо висхідну профільну лінію лоба до вінцевої опуклості; далі профільна лінія опускається до потиличної кістки і від неї до зовнішньої лінії трапецієподібних м'язів.

Прикус.

Положення зубів і щелеп, зване прикусом, в значній мірі впливає на зовнішність людини і на його промову, визначаючи їх індивідуальні особливості. Існують різні види прикусу, їх можна розділити на дві основні групи: фізіологічні, або правильні; і патологічні, або неправильні.

Фізіологічні види прикусу забезпечують функції зубів, щелеп і скронево-нижньощелепних суглобів. Артикуляція при цьому чітка, правильна, а нижня частина обличчя сприймається як красива, забезпечуючи в тому числі і привабливу посмішку. При патологічних видах прикусу усмішка іноді теж може бути привабливою, але артикуляція в тій чи іншій мірі порушена.

Які види прикусу відносять до правильних? Це ортогнатичний, прогенічний прикус, біпрогнатичний і прямий прикуси. З них ідеальним вважається ортогнатичний. Його характеристики: при природному змиканні щелеп верхні передні зуби перекривають нижні на 1/3, всі зуби розташовані в зубних рядах правильно, входячи в контакт один з одним. При прогенічному прикусі в момент природного змикання нижній зубний ряд злегка висувається вперед. Біпрогнатичний вид прикусу характеризується легким нахилом вперед верхніх і нижніх передніх зубів, а при прямому прикусі передні зуби не перекривають один одного на кілька міліметрів, як у всіх інших, а контактують один з одним ріжучими краями в момент природного змикання.

До патологічних видам прикусу відносять глибокий прикус, відкритий, мезіальний, дистальний, перехресний, а також неправильний прикус, обумовлений дистопією зубів, тобто неправильним їх розташуванням в щелепи.

Індивідуальні особливості деталей обличчя.

Розглядаючи загальну форму голови людини, ми розрізняємо на ній рельєф кісткових виступів і м'яких покривів. Аналізуючи видимі нам форми з позицій анатомії, ми легко переконуємося в тому, що піднесення, вигини, поглиблення кісток черепа не завжди збігаються з їх шовними скріпленнями, а форми м'язових покривів багато в чому залежать від товщини шкірно-жирового шару, який їх покриває.

Загальна форма голови визначається індивідуальним розташуванням основних кісткових виступів і основних груп м'язових і шкірно-жирових утворень. Основних анатомічних кісткових виступів на голові людини ми нараховуємо двадцять, з них 13 на черепній коробці і 7 на лицьовій частині.

Основні кісткові виступи (опуклості):

- центральні виступи надбрівних дуг;

- бічні виступи надбрівних дуг;

- виступ центрального шва;

- лобові горби;

- виступи скроневих ліній;

- тім'яні виступи;

- потиличний виступ;

- вінцевий виступ;

- передній виступ носової частини;

- виступ в скріплення носа з верхньою щелепою;

- виступ підборіддя;

- виличні виступи;

- зовнішні нижньощелепні виступи.

Кісткові виступи на черепній коробці: лобова сторона - чотири опуклості надбрівних дуг (дві центральні і дві бічні), два лобових горба (правий і лівий), одна опуклість центрального шва між лобовими горбами, дві опуклості скроневих ліній. Тильна сторона - дві опуклості тім'яних кісток (права і ліва), одна опуклість потиличної кістки. Крім того, на черепній коробці спостерігається ще одна опуклість - це вінцевий підйом черепної коробки, якими визначається ступінь скатів до лобових горбів і до потиличної кістки. Визначення індивідуального розташування кісткових виступів є першим етапом побудови голови.

Кісткові виступи на лицевій частині: один передній виступ носової кістки, одна опуклість в скріплення носа з верхньою щелепою, одна підборідна опуклість, дві виличні в їх вищих точках (найчастіше в місці скріплення вилиці з виличною дугою), дві опуклості нижньої щелепи.

Всі інші опуклість, шорсткості і відростки, які спостерігаються на черепі, істотного значення для побудови кісткової основи голови не мають, і тому вони доопрацьовуються при остаточному моделюванні портрета.

Індивідуальне розташування вказаних кісткових виступів черепа дозволяє художнику вловити ту неповторність загальної форми голови, яка притаманна кожній людині, а індивідуальність і неповторність - це першооснова художнього образу.

Ступінь рельєфності кісткових виступів буває різко виражена, особливо у чоловіків літнього віку, і може бути мало помітна, що більше притаманне жіночій, юнацькій, дитячій головах. Але було б помилково вважати зазначене розходження в рельєфності за неодмінне правило. Може статися, що в чоловічій голові рельєф мало помітний, а в жіночій, навпаки, рельєф високий і чіткий. Тому художник, твердо пам'ятаючи про наявність анатомічних кісткових виступів голови, повинен зображувати їх рельєфність в тій мірі, в якій вони притаманні саме цій людині.

Крім вищевказаних твердих кісткових виступів, ми розрізняємо щільні форми жувального і скроневих м'язів, а також жорсткість гранованих носових хрящів. Художник включає і ці елементи в перший етап роботи над портретом. Область зубів узагальнюється глибоко лежачим щічним м'язом і круговим м'язом рота, одночасно позначається ротова щілина.

Серед нескінченної кількості форм голови ми все ж розрізняємо по фасу чотири основних умовних типи, на які спочатку може орієнтуватися художник, уточнюючи надалі індивідуальні особливості.

Основні типи голови:

1. Форма голови прямокутна, коли скронево-тім'яні, виличні і нижньощелепні вищі точки розташовані приблизно за однією дотичній вертикальної лінії;

2. Форма голови ромбовидна, коли вертикальна лінія стосується тільки виличних виступів;

3. Форма голови конусоподібна - вершиною конуса вниз, коли вертикальна лінія стосується тільки скронево-тім'яних опуклостей;

4. Форма голови конусоподібна - вершиною конуса вгору, коли вертикальна лінія стосується тільки зовнішніх нижньощелепних виступів.

Всі інші форми по фасу в тій чи іншій мірі наближаються до зазначених основних, які можуть бути, у свою чергу, більш витягнутими знизу вгору або більш стислими (майже квадратними), довго-конусними або коротко-конусними і т. д.

Крім того, ми можемо спостерігати різні варіації загальної форми голови: тім'яні і виличні опуклості стосуються стрімкої лінії, а нижньощелепні різко йдуть углиб, і, навпаки, нижньощелепні і виличні на одній лінії, а тім'яні різко від неї відступають.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 577 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)