АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Функції острівків Лангергаса підшлунковох залози

Прочитайте:
  1. C Підшлункової залози
  2. II. Хвороби щитоподібної залози
  3. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  4. Анатомічна будова та функції базальних гангліїв.
  5. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  6. Анатомічна будова та функції проміжного мозку.
  7. Аптека, її структура та функції
  8. Будова зовнішніх чоловічих статевих органів. Їх функції.
  9. Будова і функції апарату Гольджі у рослинній клітині.
  10. Будова і функції довгастого мозку.

Підшлункова залоза належить до залоз змішаної секреції. Як залоза зовнішньої секреції вона має протоку, що відкривається на сосочку дванадцятипалої кишки, куди й надходить секрет залози. Ендокринну функцію виконують групи клітин, розміщені в тілі й хвості залози — вони називаються панкреатичними острівцями (Лан- гергансаХ Острівці виділяють гормони інсулін та глюкагон. Інсулін “регулює вуглеводний обмін в організмі, підвищує вміст глікогену в печінці. Зниження вмісту інсуліну в крові підвищує вміст глюкози в ній, що веде до захворювання на цукровий діабет. Гормон глюкагон сприяє розщепленню глікогену печінки до глюкози (на глікоген м’язів не діє), збільшуючи вміст глюкози в крові. Якщо в крові велика кількість глюкози, вона не засвоюється організмом, а виводиться з сечею; людина худне, отруюється продуктами неповного розкладу вуглеводів, знижується артеріальний тиск, людина непритомніє, може настати смерть від стану діабетичної коми.

 

Топографія і будова серця

Серце ( cor) — м’язовий порожнистий орган конусоподібної форми. Розширена частина серця називається основою, а звужена — верхівкою (див. кольорову вклейку, рис. II).

Серце міститься в грудній порожнині у нижньому відділі переднього середостіння на сухожилковому центрі діафрагми, між правою й лівою плевральними порожнинами. Лівою легенею окутується 2/3 серця, а правою — 1/3. Серце оточене навколосерцевою сумкою — перикардом. Форма серця у різних людей неоднакова — від короткої округлої до більш видовженої овальної. Відносно грудної клітки серце розміщене між тілом III грудного хребця і V лівим міжреберним проміжком

Серце має дві поверхні: передньоверхню опуклу — грудинно-ре- берну й задньонижню плоску — діафрагмальну. Обидві поверхні переходять одна в одну заокругленими краями, при цьому правий край загострений, а лівий — тупий, округлий. В передній і задній міжиїлуночкових борознах — відповідно передня й огинальна міжшлуночкові гілки. Порожнина серця має чотири камери, а саме: праве передсердя (artium dextrum), правий шлуночок (ventriculus dexter), ліве передсердя (atrium sinistrum) і лівий шлуночок Передсердя відділяються одне від одного міжпередсердною перегородкою, а шлуночки — міжшлуночковою перегородкою. Кожне передсердя з’єднується з шлуночком передсердно-іилуночковим отвором. Стінка серця складається з трьох оболонок: зовнішньої — перикарда, середньої — міокарда та внутрішньої — ендокарда.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 539 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)