АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Анатомічна будова трахеїд і трахей.

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова ВНС.
  2. Анатомічна будова кореня.
  3. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  4. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  5. Анатомічна будова листка.
  6. Анатомічна будова мозочка.
  7. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  8. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  9. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  10. Анатомічна будова та функції базальних гангліїв.

Трахеїди - це видовжені, загострені на кінцях, мертві клітини з товстими здерев'янілими клітинними стінками (рис. 46). Переміщення водного розчину з однієї трахеїди в іншу відбува­ється через значну кількість облямованих пор, які розташовані не тільки на скошених перегородках трахеїд, а й на бічних стінках. Вода транспорту­ється крізь пори - порові поля, тому цей процес відбувається повільно. Більша частина облямованих пор розташована біля закінчень клітин, де розчин переходить із однієї трахе­їди в іншу. Інколи бічні стінки мають нерівномірні потовщення, у цьому випадку розрізняють спіральні трахе­їди. Трахеїди - перший тип провідних елементів,які виникли вході еволюції. У папоротей і хвойних рослин трахеї ди - єдинии тип провідних елементів ксилеми. У покритонасінних трахеї­ди формуються у первинній ксилемі. Довжина клітин трахеїд коливається в межах 1-4 мм, тоді як їхній діаметр не перевищує десятих і сотих часток міліметра.

Трахеїди утворюються із прокамбіальних пучків.

У хвойних трахеїди розташовані в деревині переважно правильними радіальними рядами. Характерні для них облямовані пори містяться лише на радіальних стінках, тому рідина переміщується переважно в тангентальному напрямку. Трахеїди, які утво­рюються в другій половині літа, відрізняються від типових тим, що стінки у них товстіші, порожнини клітин менші, облямовані пори стають дрібнішими і нагадують щілиноподібні. Отже, осінні трахеїди хвойних рослин є ніби пере­хідною формою до клітин механічної тканини -гіібриформу.

У голонасінних провідний елемент ксилеми представлений виключно ірахеїдами. У покритонасінних трахеїди зустрічаються у первинній ксилемі, але домінують судини, будова яких більше пристосована до руху водного розчину: судини складаються із окремих члеників - витягнутих клітин, що розташовані вдовж загальної осі і прилягають одна до одної торцевими гтінками, які на відміну від стінок трахеїд, мають великі наскрізні отвори - перфорації, крізь які вільно проходить водний потік, значно легше ніж крізь трахеїди. У судинах вода транспортується і через перфораційні пластинки. Найдосконаліші судини мають на поперечних стінках один великий отвір.

Трахеїди – видовжені, загостренні на кінцях, мертві клітини з товстими здерев’янілими стінками. Є облямовані пори (розташ. на скошених перегородках й бічних ст.). Інколи бічні ст. потовщені нерівномірно (спіральні, пористі, драбинчасті). Довжина кл. трахеїд 1-4 мм. Членики судин споч. є живими клітинами, які розростаються, цитоплазма вакуолізується, кл. ст., потовщ. і дерев’яніють. Перегородки між члениками ослизнюються, набрякають і під впливом потоків розчинів продірявлюються. На цьому етапі членики судин втрач. живий вміст. В результаті поздовж. ряд клітин утвор. трубку з продірявленими рештками перегородок і між члениками утв. перфорації. У члеників судин (трахей) при утвор. перфораційних пластинок можуть гідролізуватися всі р-ни кл. ст., включаючи целюлозу

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 459 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)