АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Характеристика будови та її функції

Прочитайте:
  1. I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЭРАКОНДА
  2. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  3. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  4. Анатомічна будова та функції базальних гангліїв.
  5. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  6. Анатомічна будова та функції проміжного мозку.
  7. Анатомічна характеристика будови ліктьового суглобу та рухів у ньому.
  8. Анатомічна характеристика будови плечового суглобу та рухів в ньому.
  9. Анатомо-фізіологічна характеристика нейрона, аксона, дендрита.
  10. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.

Організм людини є цілісною, складною, динамічною системою, що виконує різноманітні функції.

Він включає в себе організовані підсистеми і системи, які об’єднані спільністю будови і виконуваною функцією: клітини, тканини, органи, системи органів. Клітина - структурна і функціональна одиниця людського організму. Білки — це високомолекулярні сполуки, що становлять у деяких клітинах до 50 % сухої. Окрім участі в побудові клітин — тобто пластичної ролі, білки виконують інші фізіологічні функції.Так, структурні білки утворюють мембрани клітин та їхні внутрішні складові — органели; еластичні білки входять до складу стінок кровоносних судин; скорочення м’язів можливе завдяки

скорочувальним білкам. Група щільних білків формує волосся, нігті. Вуглеводи становлять 1–2 % загмаси клітини й відіграють надзвичайно важливу роль в обміні речовин та енергії. Легко окиснюючись, вони є основним джерелом енергії для організму.В організмі людини є такі вуглеводи: моносахариди, або прості цукри. Дисахариди складаються з двох моносахаридів. Полісахариди складаються з 10 та більше залишків моносахаридів. Жири — нерозчинні у воді сполуки, які складаються з гліцерину та жирних кислот. У клітині вони становлять 1–2 % загальної маси. Найбільше жирів міститься в клітинах підшкірної клітковини та в черевній порожнині у вигляді жирових прошарків між внутрішніми органами.

Там вони забезпечують рольмеханічного захисту й теплоізоляцію організму, слугують резервом

поживних речовин. Нуклеїнові кислоти — високомолекулярні сполуки, що містяться та утворюються в ядрах усіх клітин організму та є матеріальними носіями спадкової інформації. Саме в нуклеїнових кислотах зосереджені матеріальні структури спадковості — гени, у яких «записана» структура всіх білків організму. структурнаї і функціональна організація клітин Клітинна мембрана-відіграє важливу роль в обміні речовин між клітиною і навколишнім середовищем, переміщенні клітин і утвміжклітинних контактів.Мітохондрії виконують функції енергетичних станцій: в нихвід-буваєтьсяклітинне дихання — утворення енергії. Рибосоми виробляють специфічний для кожного виду клітин білок. У його утворенні беруть участь транспортні й інформаційні РНК. Ендоплазматична сітка скл із зернистої й незернистої сіток. Мембрани цих структур із зовні всіяні великою кількістю рибосом, які виділяють і синтезують білки. Лізосоми — пухирці, які містять багато ферментів, що забезпечують внутрішньоклітинне травлення. Комплекс Гольджі бере участь у синтезі полісахаридів, а у взаємодії з білками сприяє відокремленню й виведенню з клітин продуктів їхньої життєдіяльності. Цитоцентр(клітинний центр), як правило, міститься над ядром клітини або біля пластинчастого комплексу; він має два щільні тільця — центріолі. Перед поділом клітини центріолі подвоюються. Мікротрубочкискладаються з білка тубуліна; вони забезпечують (цитоскелет). Війки та джгутики забезпеч рух клітин.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 557 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)