АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ситуаційні задачі. 1. До вас на прийом звернулася мати з дитиною 8 років Людмилою С

Прочитайте:
  1. Б. Задачі для самоконтролю.
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

1. До вас на прийом звернулася мати з дитиною 8 років Людмилою С. зі скаргами на часті респіраторні захворювання. Кожного ранку спостерігається кашель з відходженням мокротиння. Мати відмічає, що хворіти респіраторними захворюваннями дівчинка почала з 2-місячного віку. Дитина знаходилася на стаціонарному лікуванні в дитячому відділення ЦРЛ по 3-5 разів на рік. Захворювання мали затяжний характер. Кашель супроводжувався ціанозом, задишкою, мав кашлюкоподібний характер, але апное не було. Дитина неодноразово обстежувалася на кашлюк.

Алергологічний анамнез необтяжений. При виписці виставляли діагноз бронхопневмонії. При огляді дитини відмічаються астенічна тілобудова, блідість шкіри, потовщення дистальних фаланг пальців, деформація нігтів. У легенях – перкуторно звук із коробковим відтінком. При аускультації по аксилярній лінії з двох боків – середньопухирцеві та дрібнопухирцеві хрипи. Частота дихання – 23 за хвилину. Живіт м’який, доступний пальпації. Випорожнення та сечовиділення – без особливостей. Про яке захворювання йдеться? Які ваші дії?

Відповідь

1. Підозра на муковісцидоз, призначити обстеження: хлориди поту, рентгенографію органів грудної клітки.

Тести

1. Який тип успадкування при муковісцидозі?

А. Автосомно – рецесивний.

Б. Автосомно – домінантний.

В.Х-зчеплений домінантний.

Г.Х-зчеплений рецесивний.

2. Яка частота носійства генів муковісцидозу?

А. Частота гетерозиготного носійства 5% і більше.

Б. Частота гетерозиготного носійства 15% і більше.

В. Частота гетерозиготного носійства 25%.

Г. Частота гетерозиготного носійства до 2%.

3. Який матеріал використовують для лабораторної діагностики муковісцидозу?

А. Піт дитини.

Б. Харкотиння.

В. Кров хворого.

Г. Сеча.

4. У чому особливості кашлю при муковісцидозі?

А. Покашлювання з перших днів життя, яке поступово посилюється і набуває кашлюкоподібного характеру. Кашель супроводжується ціанозом, задишкою, апное не буває.

Б. Покашлювання з перших днів життя, яке поступово посилюється і набуває кашлюкоподібного характеру. Кашель не супроводжується ціанозом, задишкою, часто – апное.

В. З 6 місяців життя відмічається кашель, який поступово посилюється і набуває кашлюкоподібного характеру, проте не супроводжується ціанозом, задишкою, часто – апное.

Г. З перших днів життя відмічається покашлювання, яке поступово посилюється і набуває кашлюкоподібного характеру, супроводжується гіпертермією, ціанозом, задишкою, апное.

5. Яка ЛОР патологія наявна практично у всіх хворих на муковісцидоз?

А. Синусити.

Б. Стенозувальний ларінготрахеобронхіт.

В. Отити.

Г. Хронічні тонзиліти, аденоїдні вегетації.

6. Які додаткові обстеження необхідно провести у хворих на муковісцидоз при одержанні граничних даних хлоридів поту (40-60 ммоль/л)?


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 459 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)