АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хворий страждає на сечокам'яну хворобу. Періодично реєструється оксалатурія. Які продукти слід обмежити у дієті хворого?

1. Жирну їжу.

2. М’ясо, риба.

3. Фрукти, ягоди.

4. *Щавель, шпинат, томати.

5. Бульйони, консерви.

 

342. До дерматолога звернулась жінка 38 років зі скаргами на сухість та лущення шкіри. При огляді на розгинальних поверхнях (область ліктьових і колінних суглобів) виявлено папульозні висипання та дрібне лущення, в області волосяних фолікулів - вузлики воскового кольору, які вивищуються над поверхнею шкіри. Дані клінічні прояви, швидше всього, пов'язані з недостатнім надходженням з їжею в організм:

1. Аскорбінової кислоти.

2. *Ретинолу.

3. Рибофлавіну.

4. Піридоксину.

5.Тіаміну.

 

343. Під час профілактичного медичного огляду в одного з учнів технічного ліцею виявлені ознаки хейлозу: мацерація епітелію в місцях змикання губ, губи яскраво-червоного кольору з поодинокими вертикально розташованими тріщинами, що покриті кірочками червоно-бурого кольору. Дані клінічні прояви, імовірніше всього, пов'язані з недостатнім надходженням з їжею до організму:

1. Ретинолу.

2. Аскорбінової кислоти.

3. *Рибофлавіну.

4. Токоферолу.

5. Кальциферолів.

 

344. Хворий 45 років звернувся зі скаргами на порушення з боку кишечника (діарея), пігментації шкіри відкритих ділянок тіла, зміни психіки та розлади нервової системи. Лікар установив діагноз - "пелагра". Недостача якого вітаміну міг призвести до даного захворювання?

1.*РР (нікотинова кислота)

2. В (тіамін).

3. Д3 (холекальциферол).

4. А (ретинол).

5. С (аскорбінова кислота).

 

Дівчинка 16 місяців обстежена бригадою педіатрів, що працюють за програмою ВООЗ. Об'єктивно відзначаються набряки нижніх кінцівок, сідниць, геніталій, а також навколо очей. Маса тіла 10 кг. Виражена атрофія м'язів при відносній цілості підшкірно-жирової клітковини. Відзначаються явища емалеподібного дерматиту, є ділянки депігментації волосся. Дитина апатична, монотонно пхикає, спостерігається симптоматика, характерна для тетради Джеліфа. З анамнезу відомо, що до 6 місяців дівчинка перебувала на грудному вигодовуванні. Після відлучення від грудного годування дитина харчувалася виключно рослинною їжею. З яким захворюванням зіткнулися спеціалісти?

1. Аліментарний маразм.

2. *Квашіоркор.

3. Синдром Лайєла.

4. Хвороба Гоше.

5. Хвороба Дауна.

 

Жінка 55 років скаржиться на пронос, лущення епітелію та пігментацію відкритих ділянок шкіри тіла (шиї, рук і стоп), дратівливість і занепокоєння. З анамнезу відомо, що основним продуктом харчування для неї є кукурудза, жінка рідко вживає салатні овочі та бобові, м'ясо і рибу в їжу не вживає зовсім. Про яке захворювання йде мова?

1. Дерматит Свіфта.

2. Цинга.

3.Бері-бері.

4. *Пелагра.

5. Псоріаз.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 711 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)