АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перша лікарська допомога.

Прочитайте:
  1. А. Головне передлежання, перша позиція, передній вид.
  2. А. Перша позиція, передній вид, головне передлежання.
  3. А. Перша позиція, передній вид.
  4. А. Потиличне передлежання, перша позиція, задній вид
  5. Валеріана лікарська
  6. Кваліфікована медична допомога.
  7. Крок 1. Загальна лікарська підготовка. 2010
  8. Крок 2. Загальна лікарська підготовка.
  9. Лікарська комісія в поліклініці перевіряє дотримання порядку реєстрації випадків тимчасової непрацездатності. Які документи комісії належить перевірити?
  10. Лікарська речовина, лікарська форма, ліки

Під час НС, незалежно від їх масштабу, як правило, першими для надання медичної допомоги до осередку катастрофи прибувають і починають діяти БШМД, які обслуговують населення цієї території у повсякденних умовах.


Вони надають першу лікарську (фельдшерські бригади - долікарську) допомогу потерпілим і евакуюють їх у стаціонарні медичні заклади.

Відповідно до "Інструкції про дії виїзної БШМД в осередку з великою кількістю потерпілих", затвердженої наказом МОЗ України за № 175 від 19.06.96 р., перша виїзна БШМД, що прибула до осередку з великою кількістю потерпілих, з'ясовує на місці характер осередку ураження, кількість потерпілих, важкість їх стану і негайно повідомляє про це старшого медичного працівника станції ШМД. На керівника цієї бригади покладається відповідальність за організацію медичного сортування та надання екстреної медичної допомоги потерпілим до прибуття відповідальної керівної особи, яка представляє територіальний орган управління охорони здоров'я.

Якщо ліквідувати медико-санітарні наслідки надзвичайної ситуації силами штатних БШМД неможливо, до району надзвичайної ситуації додатково до діючих штатних БШМД направляються бригади постійної готовності першої черги. Надати першу лікарську допомогу може медичний персонал військових частин, який залучається до роботи в осередку в разі великої кількості уражених. Одночасно поблизу осередку розгортається пункт збору потерпілих, де за показаннями може надаватися долікарська і перша лікарська допомога та здійснюватися евакуація потерпілих.

Перша лікарська допомога надається також силами лікувально-профілактичних закладів, що зберегли працездатність в осередках ураження. Така допомога повинна бути надана якомога раніше. Оптимальний термін її здійснення - перші 4-6 год з моменту одержання травми.

Заходи першої лікарської допомоги за терміновістю виконання поділяються на дві групи - невідкладні та відстрочені.

До відстрочених заходів першої лікарської допомоги належать:

- усунення недоліків першої та долікарської медичної допомоги;

- зміна пов'язки у разі забруднення рани радіоактивними речовинами;

- дегазація рани у разі забруднення її стійкими СДОР (БОР);


- уведення знеболювальних засобів і проведення новокаїнових блокад у

разі ушкодження середньої важкості тощо.

Медичні заходи можуть змінюватися залежно від обставин: кількості потерпілих, які прибули, терміну їх доставки, відстані до найближчого лікувально-профілактичного закладу, забезпеченості транспортом для евакуації та інших чинників.

У разі масових уражень надання першої лікарської допомоги буде включати виконання невідкладних заходів - скорочений обсяг першої лікарської допомоги.

Повний обсяг першої лікарської допомоги здійснюється у тому разі, коли кількість потерпілих, які прибули, не перевищує можливостей формувань

дсмк.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 545 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)