АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

У жінки через 3 місяці після пологів виникли зниження зору на праве око і відчуття затерпання в ногах. Ці скарги є типовими для дебюту якого захворювання?

Прочитайте:
  1. B. 2,2 (чоловіки) та 2,3 (жінки)
  2. B. Після судово-медичної експертизи
  3. B. У ІІ періоді пологів.
  4. C. Саморегуляція через печінково-кишково-печінкову циркуляцію жовчних кислот
  5. D. Зниження гідростатичного тиску крові
  6. D. Це спосіб, при якому передню черевну стінку беруть двома руками в повздовжню складку, після чого просять роділлю потужитись
  7. E. Продукт, натуральні властивості якого змінені з метою обману споживача
  8. А. Вагітність 40 тижнів, І період пологів, активна фаза
  9. А. Консервативне ведення пологів за Цов’яновим.
  10. А. Консервативне ведення пологів за Цов’яновим.

а) менінгіту

б) ішемічного інсульту

в) енцефаліту

г) полінейропатії

д) розсіяного склерозу

 

У молодої жінки протягом двох діб різко погіршився зір на праве око. Окуліст діагностував ретробульбарний неврит правого зорового нерва. Об’єктивно: різко знижена гострота зору на праве око, відсутні черевні та підошвові рефлекси, глибокі рефлекси з кінцівок підвищені, знижена вібраційна чутливість на ногах до 3 сек. Яке захворювання запідозрите?

а) пухлина головного мозку

б) летаргічний енцефаліт

в) розсіяний склероз

г) оптико-хіазмальний арахноїдит

д) стовбуровий енцефаліт

 

Хворий з розсіяний склерозом скаржиться на похитування під час ходи, невпевненість при виконанні точних рухів, переривчасту мову. Об’єктивно: горизонтальний ністагм, скандована мова, інтенційний тремор та мимопопадання при пальце-носовій та п’ятково-колінній пробах. Поверхнева та м’язово-суглобова види чутливості не порушені. Яка патологія у хворого?

а) мозочкова атаксія

б) паркінсонізм

в) сенситивна атаксія

г) хорея

д) міоклонії

 

У хворого 22 років спостерігалося порушення зору на ліве око. Через рік з’явилася слабкість правої стопи. Виявлені горизонтальний ністагм, збліднення скроневої половини диску лівого зорового нерва, відсутність черевних рефлексів, гіперрефлексія на кінцівках, клонус правої стопи, симптом Бабінського з обох боків. Який попередній діагноз?

а) ретробульбарний неврит зорового нерва

б) невропатія правого малогомілкового нерва

в) поліомієліт

г) мієліт

д) розсіяний склероз

 

Хвора на розсіяний склероз після двохрічної неповної ремісії почала скаржитись на швидке наростання слабкості у ногах, підвищену втомлюваність в них, двоїння при погляді в лівий бік, що було розцінено, як загострення захворювання. Які препарати і у яких дозах доцільніше призначати у такому випадку?

а) пульс-терапія кортикостероїдними препаратами

б) кортикостероїдні препарати у малих дозах

в) бетаферон по 8 млн МО через день

г) копаксон по 20 мг щоденно

д) вазоактивні препарати у великих дозах

 

У хворої 62 років поступово наростали слабкість і схуднення м’язів правої кисті, а через 2 місяці – лівої кисті. Через 4 місяці слабкість з’явилась і у м’язах ніг. Виявлені гіпотрофія м’язів обох кистей, особливо проміжку між І та ІІ пальцями, тенара, фібрилярні посмикування в м’язах рук. Сухожильні та періостальні рефлекси з кінцівок підвищені, викликається симптом Россолімо на обох стопах. Позитивні рефлекси орального автоматизму, підвищений нижньощелепний рефлекс, дисфонія. Який попередній діагноз?

а) поліомієліт

б) бічний аміотрофічний склероз

в) розсіяний склероз

г) дисциркуляторна енцефаломієлопатія

д) дифтерійна полінейропатія

 

40) Через 6 місяців після пологів у жінки 22 років з’явились імперативні поклики до сечовипускання та тяжкість в ногах. 2 роки тому у неї був випадок раптової втрати зору на праве око, яка після лікування в очному відділенні повністю пройшла. Під час огляду: нижній парапарез з підвищенням колінних та ахілових рефлексів, симптом Бабінського з обох боків, відсутні черевні рефлекси, зниження вібраційної чутливості на ногах до 2-3 сек, дрібний ністагм при погляді в обидва боки. На очному дні – атрофія скроневих половин дисків зорових нервів.

Дайте відповіді на такі запитання:

а) які структури нервової системи і на якому рівні постраждали?

б) який попередній клінічний діагноз?

в) які додаткові методи дослідження підтвердять клінічний діагноз?

г) яке лікування доцільно призначити?

 

Хвору 23 років турбують парестезії в ногах та в нижній половині тулуба, часті поклики до сечовипускання, під час яких хвора не може на тривалий час утримати випорожнення сечового міхура. Ці явища виникли поступово протягом 3 місяців. Під час огляду виявлено: горизонтальний ністагм при погляді в обидва боки, сила в кінцівках задовільна, глибокі рефлекси з кінцівок високі, з розширенням рефлексогенних зон, черевні рефлекси відсутні, симптом Бабінського з обох боків, вібраційна чутливість в ногах – 2-3 сек, в руках – 5-6 сек.

Дайте відповіді на такі запитання:

а) що таке “парестезії”

б) як зветься таке порушення сечовипускання

в) ураженням яких структур нервової системи можна пояснити всі патологічні симптоми?

г) який клінічний діагноз?

 

У хворого 46 років поступово з’явились атрофії м’язів кистей, згодом передпліч, плечового пояса. Змінився голос, став гугнявим, незвучним, мова нерозбірливою. Хворий почав поперхуватися під час їди. Під час огляду виявлено: хворий погано ковтає, глотковий рефлекс відсутній, обмежена екскурсія м’якого піднебіння, гіпотрофія язика, фібрилярні посмикування на язиці, атрофії та фібрилярні посмикування в м’язах рук та плечового поясу, рефлекси з кінцівок високі, симптом Бабінського з обох боків, черевні рефлекси збережені, підвищений нижньощелепний рефлекс, виявляються рефлекси орального автоматизму. Захворювання прогресує.

Дайте відповіді на такі запитання:

а) які синдроми виявлені у хворого?

б) ураженням яких нервових структур пояснюється поява патологічних симптомів?

в) який клінічний діагноз?

г) який прогноз у разі такого захворювання?

 


Розділ 4. Судинні захворювання головного та спинного мозку, патологія периферичної нервової системи, закрита черепно-мозкова та спінальна травма, інші хвороби нервової системи. Лікарські препарати, що застосовуються у неврології

 

Вказівка: на кожне із вказаних запитань підберіть правильні відповіді


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 687 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)