АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сегментарна будова легень. Поняття про мукоциліарний кліренс

Прочитайте:
  1. II. Дайте визначення поняттям.
  2. Анатомічна будова ВНС.
  3. Анатомічна будова кореня.
  4. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  5. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  6. Анатомічна будова листка.
  7. Анатомічна будова мозочка.
  8. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  9. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  10. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.

Сегментарна будова легень визначається перш за все будовою бронхіального дерева. Справа головний бронх ділиться на верхівковочастковий та стовбур, а від останнього відходять середньочастковий і нижньочастковий бронхи. Часткові бронхи, у свою чергу, діляться на 10 сегментарних. Головний бронх лівої легені - на верхівковочастковий і нижньочастковий бронхи, від яких потім відходять 9 сегментарних

Бронхолегеневий сегмент - Це частина легені, відповідна первинної гілки пайової бронха і супроводжуючих його гілки легеневої артерії та інших судин.Бронхолегеневі сегменти - це функціонально-морфологічні одиниці легкого, в межах яких спочатку локалізуються деякі патологічні процеси та видаленням яких можна обмежитисяпри деяких щадних операціях замість резекцій цілої частки або всієї легені.

Відповідно до Міжнародної анатомічної номенклатури, в правій і в лівій легені розрізняють по 10 сегментів.Є такі сегменти.
Права легеня.
У верхній частці правої легені розрізняють три сегменти:1)segmentum apicale (Si) займає верхнемедіальний ділянку верхньої частки, входить в верхній отвір грудної клітки і заповнює купол плеври;2)segmentum posterius (Sn) своєю основою спрямований назовні і вкінці, межує там з II-IV ребрами; вершина його обернена до верхнедолевого бронха;3)segmentum anterius (Sni) прилягає підставою до передньої стінки грудної клітки між хрящами I і IV ребер, він прилягає до правого передсердя і верхньої порожнистої вени.
Середня частка має два сегменти:1)segmentum laterale (SIV) своєю основою спрямований вперед і назовні, а вершиною - вгору і медіально;2)segmentum mediate (Sv) стикається з передньою стінкою грудної поблизу грудини, між IV-VI ребрами, він прилягає до серця і діафрагмі.
У нижній частці розрізняють 5 сегментів:1)segmentum apicale (superius) (SVi) займає клиноподібну верхівку нижньої частки і розташовується в навколохребцеві області;2)segmentum basale mediate (cardiacum) (SVn) підставою займає медіасті-нальна і частково діафрагмальну поверхні нижньої частки. Він прилягає до правого передсердя і нижньої порожнистої вени;
3)підставу segmentum basdle anterius (Svni) знаходиться на діафрагмальної поверхні нижньої частки, а велика бічна сторона прилягає до грудної стінки в пахвовій області між VI-VIII ребрами;4)segmentum basale laterale (Srx) вклинюється між іншими сегментами нижньої частки так, що підстава його стикається з діафрагмою, а бічна сторона прилежит до стінки грудної клітини в пахвовій області, між VII і IX ребрами;5)segmentum basale posterius (Sx) розташований паравертебрально; він лежить ззаду від всіх інших сегментів нижньої долі, глибоко проникаючи в задній відділ реберно-діафрагмального синуса плеври.
Іноді від цього сегмента відділяється5) segmentum subapicdte (subsuperius).
Ліву легеню. Верхня частка лівої легені має 5 сегментів:1)segmentum apicoposterius (SI + I1) за формою і положенню відповідає seg. apicale і seg. posterius верхньої частки правої легені. Підстава сегмента стикається із задніми ділянками III-V ребер. Медіально сегмент прилягає до дуги аорти і підключичної артерії. Може бути у вигляді 2 сегментів;2)segmentum anterius (Sm) є найбільш великим. Він займає значну частину реберної поверхні верхньої частки, між I-IV ребрами, а також частина медіастинальної поверхні, де він стикається з truncus pulmonalis;3)segmentum lingulare superius (Siv) являє ділянку верхньої частки між III-V ребрами спереду і IV-VI-в пахвовій області;4)segmentum lingulare inferius (Sv) розташовується нижче верхнього, але майже не стикається з діафрагмою.
Обидва язичкових сегмента відповідають середній частці правої легені, вони стикаються з лівим шлуночком серця, проникаючи між перикардом і грудної стінкою в реберно-медіастинальної синус плеври.
У нижній частці лівої легені розрізняють 5 сегментів, які симетричні сегментам нижньої долі правої легені і тому мають ті ж позначення:1)segmentum apicale (superius) (SVi) займає паравертебрально положення;2)segmentum basale medidle (cardidcum) (SVu) в 83% випадків має бронх, що починається загальним стовбуром з бронхів наступного сегмента - segmentum basdle anterius (Snt). Останній відокремлений від язичкових сегментів верхньої частки fissura obliqua і бере участь в утворенні реберної, діафрагмальної і медіастинальної поверхні легені;3)segmentum basale laterale (SIX) займає реберну поверхню нижньої частки в пахвовій області на рівні XII-X ребер;4)segmentum basale posterius (Sx) представляє великий, розташований ззаду від інших сегментів ділянку нижньої частки лівої легені, він стикається з VII-X ребрами, діафрагмою, низхідній аортою і стравоходом,5)Segmentum subapicale (subsuperius) є непостійним.

Мукоциліарний кліренс(мукоциліарна система, МЦК) - це неспецифічний механізм, що здійснює місцевий захист слизової оболонки органів дихання від зовнішніх впливів, включаючи інфекцію. Апарат мукоциліарногокліренсу складається з війчастих клітин, що утворюють Війчастий апарат бронхів, трахеї, порожнини носа, безпосередньо, війок з слизовим покриттям, яке виробляється секреторними залозами келихоподібних клітин, клітин Клара і залоз підслизового шару. Стан та ефективністю взаємодії всіх складових визначає мукоциліарний кліренс, що є важливим механізмом захисту органів дихання. Мукоциліарна система є важливою складовою системи місцевого захисту органів дихання, яка очищає верхні і нижні дихальні шляхи від патогенних агентів екзогенної природи(фізичної, хімічної та біологічної).

В результаті транспорту патогенних агентів мукоцилиарною системою (мукоциліарний транспорт) також відбувається видалення різних біологічно активних агентів - бактерії, віруси, токсини. МЦК забезпечується нормальним вмістом слизу і ефективним коливанням ворсинок миготливого епітелію (нормальна мукоциліарна активність). Несприятлива екологічна ситуація, куріння, незадовільний клімат роблять негативний вплив на стан МЦК, що призводить до порушення дренажної функції бронхів і відіграє значну роль у розвитку бронхолегеневих захворювань.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 984 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)