АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Семiотика основних синдромiв(судомний)

Прочитайте:
  1. Гігієнічні вимоги до основних приміщень загальноосвітніх навчальних закладів
  2. До основних збудників ГРВІ належать:
  3. До основних синдромів гострого отруєння барбітуратами належать (виберіть всі правильні
  4. ДОБОВІ НОРМИ ОСНОВНИХ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН І ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ЦІННОСТІ
  5. Закономірності збільшення основних антропометричних показників
  6. Клінічні ознаки і деякі дані лабораторних досліджень при основних видах вітамінної недостатності
  7. Коротка характеристика основних приладів,
  8. Основні гігієнічні вимоги до основних приміщень палатних секцій і відділень
  9. Перелік знань та основних практичних навичок,
  10. Перелік основних показників, застосовуваних при аналізі захворюваності з тимчасовою втратою працездатності (ТВП) контингентів працюючих протягом року

Судорожним синдромом вважається мимовільне скорочення м'язів, яке виникає під дією патологічних імпульсів з ЦНС і супроводжується непритомністю. Частота народження його у дітей висока, при цьому вони можуть бути загальними або локальними, повторюваними або однократними.

Причини судом

Судомний синдром у дітей може бути органічного походження чи функціонального. Органічні судоми зустрічаються в результаті захворювань ЦНС, а функціональні трапляються через отруєння, порушення мозкового кровообігу, токсичної харчової інфекції, вродженої вади серця та підвищення температури.

У новонароджених у перші 3 дні після народження у більшості випадків напади трапляються внаслідок органічних уражень головного мозку, а пізніше вони пов'язані із зміною концентрації калію і кальцію в крові. У недоношених дітей це може бути пов'язано з крововиливом всередину шлуночків мозку.

Фебрільние судоми виникають на тлі підвищеної температури тіла (вище 38 градусів). При цьому стан головного мозку та його оболонок не страждає, але зазвичай виявляється перинатальна енцефалопатія (гіпоксія після народження). Діти раннього віку можуть бути схильні судорогам у разі порушення кальцієвого і фосфорного обміну в організмі, який називається спазмофілією.

У нервових дітей на тлі перенапруги від страху або гніву можуть трапитися афективно-респіраторні судоми.

Гемолітична хвороба також може призводити до появи судом.

Клінічна картина

Судомний синдром у дітей майже завжди розвивається раптово, при цьому дитина стає активним, погляд його "блукає", голову він закидає назад, а щелепи змикає. Верхні кінцівки згинаються в ліктьових і променезап'ясткових суглобах, а ноги випрямляються. З'являється ціаноз (синьо) шкірних покривів. Після закінчення судом виникає глибокий вдих, шкіра блідне, дити може заснути.

Залежно від зони ураження ЦНС можуть спостерігатися клонічні або тонічні судоми. При клонічних м'язи обличчя і кінцівок скорочуються короткочасно, а тонічні судоми тривалі і призводять до вимушеного положенню частин тіла.

В силу незрілості структур головного мозку у новонароджених клінічна картина нападу полягає тільки у виникненні апное (зупинки дихання).

13.Закономірність збільшення довжини тіла. Середня довжина тіла доношеної новонародженої дитини становить 51-54 см. На 1-му році життя швидкість росту дитини змінюється щоквартально: у першому кварталі зріст збільшується на 3 см щомісяця, у другому – на 2,5 см щомісяця, у третьому – на 2 см щомісяця, у четвертому – на 1 см щомісяця. Упродовж перших 2-4 років життя довжина тіла збільшується на 8 см щорічно і до кінця 4-го року становить 100 см. З 5-го року і до початку періоду статевого дозрівання довжина тіла збільшується в середньому на 6 см, а в пубертатний період – на 8-12 см за рік.

Закономірність збільшення маси тіла. Середня маса тіла доношеної новонародженої дитини становить 3100-3500 г. Протягом першого півріччя життя середньомісячне збільшення маси тіла становить 800 г, другого півріччя – 400 г. До кінця 1-го року життя маса тіла дитини сягає 10 кг. На 2-му році життя вона прибавляє 3-3,5 кг, а з 3-го року і до 10-го – по 2 кг щорічно. Таким чином, у віці 5 років маса тіла дитини становить 20 кг, у 10 років – 30 кг. У пубертатний період маса тіла збільшується на 4-б кг щорічно.

Закономірність збільшення обводу грудної клітки. На час народження доношеної дитини обвід грудної клітки становить 32-34 см, протягом першого півріччя збільшується на 2 см щомісяця, другого півріччя – на 0,5 см щомісяця. У віці 2-10 років цей показник збільшується на 1,5 см щорічно, у пубертатний період – на 3 см за рік. Таким чином, обвід грудної клітки становить: у віці б міс – 45 см, 1 року – 48 см, 5 років – 55 см, 10 років – 63 см.

Закономірність збільшення обводу голови. У доношеної новонародженої дитини обвід голови в середньому становить 34-86 см. У першому півріччі обвід голови збільшується на 1,6 см щомісяця, у другому – на 0,5 см щомісяця. У дітей віком від 1 до 10 років обвід голови збільшується на 1 см щорічно. Таким чином, обвід голови у дітей у віці 6 міс становить 43 см, 1 року – 46 см, 5 років – 50 см, 10 років – 55 см.

14. Фізичний розвиток один з інтегративних показників стану здоров'я дитини, біологічної зрілості всіх систем організму.

акселерація розвитку дітей - постійне зростання, збільшення маси тіла і його параметрів, а також розвиток і диференціювання органів і тканин, що відбувається внутрішньоутробно, після народження і весь період дитинства.

параметри фізичного розвитку дитини можуть мати значні індивідуальні коливання, що за відсутності патологічних відхилень оцінюється як індивідуальні варіанти норми. Крім маси і довжини тіла, враховуються співвідношення розмірів голови й грудної клітки. У здорової новонародженого коло голови дорівнює 34 – 35 см, а розмір грудної клітки на 1-2 см менше (32 – 34 см). У віці 2 – 4 міс ці розміри порівнюються. За перший рік об’єм грудної клітки збільшується на 13 – 15 см. У подальшому, до 7 років, окружність грудей перевищує розмір голови приблизно на стільки сантиметрів, скільки років дитині. В середньому розмір голови до року збільшується на 10-11 см, а потім за всі наступні роки до закінчення росту ще

на 10-11 см. Є особливості і в пропорціях тіла дитини, так як окремі частини тіла ростуть нерівномірно. Довжина нижніх кінцівок збільшується приблизно в 5 разів, верхніх – в 4 рази, тулуба – в 3 рази, а довжина голови – в 2 рази. Довжина тулуба у новонародженого займає близько 45% довжини тіла, а в пубертатному періоді – 38%. Кінцівки ростуть у дітей швидше тулуба, але чим молодша дитина, тим коротше у нього ноги в загальній пропорції з довжиною тіла.

Гармонійність фізичного розвитк у - взаємозв’язок антропометричних та функціональних показників фізичного розвитку дитини в конкретний період розвитку, надає повноцінне уявлення щодо порушень стану її здоров'я та дозволяє своєчасно прийняти рішення щодо забезпечення її повноцінним харчуванням та гігієнічної оцінки шкідливих факторів навколишнього середовища.

Під шкільною зрілістю розумієтьс я досягнення дитиною такого рівня психічного розвитку, коли він виявляється здатним брати участь у шкільному навчанні. Умовно методи визначення рівня «шкільної зрілості» можна розділити на три групи: 1) методи визначення рівня морфологічного розвитку дитини, 2) методи оцінки психофізичного розвитку, 3) методи оцінки психічних функцій і мотиваційної, особистісної сфери дитини. Дитина вважається готовим до школи, якщо з фізичного розвитку він відповідає паспортному віку або випереджає його, не має медичних протипоказань, набрав понад 20 балів за результатами тестової бесіди, 3-9 балів за тест Керна-Ірасека, не має порушень фонематичного сприйняття.

Інтелектуальна готовність дитини до школи полягає в певному кругозорі, запасі конкретних знань, в розумінні основних закономірностей. Повинна бути розвинена допитливість, бажання пізнавати нове, досить високий рівень сенсорного розвитку, а також розвинені образні уявлення, пам'ять, мова, мислення, уяву, тобто всі психічні процеси. Важливим показником дозрівання систем регуляції тілесної сфери дитини є формування здатності до складно координованої рухової активності. Найбільш цікавим в ряду інших є показники сформованості дрібної моторики рук.

До 6-7 років нормально розвивається дитина здатний: виконувати олівцем горизонтальну і вертикальну штрихування, копіювати найпростіші геометричні фігури, дотримуючись їх розміри і пропорції, здатний до листа і малювання. До першого класу у дитини має бути розвинене увагу: 1. Він повинен бути здатний не відволікатися протягом 10-15 хв. 2. Вміти переключати увагу з одного виду діяльності на інший

15.

Поняття виховання в широкому і вузькому розумінні
Сутність цієї концепції, як показано вище, полягає в тому, що тільки включаючи зростаючої людини в різноманітні види діяльності по оволодінню суспільним досвідом та вміло стимулюючи його активність (відношення) у цій діяльності, можна здійснювати його дієве виховання. Без організації цієї діяльності та формування позитивного ставлення до неї виховання неможливо. Саме в цьому полягає глибинна сутність цього складного процесу. Поняття виховання в широкому і вузькому значенні. Органічна взаємозв'язок навчання і виховання. Велике значення для осмислення сутності виховання як педагогічного процесу має з'ясування тих специфічних способів, за допомогою яких особистість оволодіває різними компонентами суспільного досвіду. Справді, навіть не дуже обізнаній в педагогіці людині неважко зрозуміти, що для оволодіння знаннями, практичними вміннями та навичками, а також способами творчої діяльності учня потрібно включати в активну навчально-пізнавальну діяльність і спеціально навчати його.

означає весь процес всебічного розвитку особистості, включаючи навчання й спеціальну виховну роботу з формування у неї соціальних та різноманітних духовних відносин, воно розуміється в широкому значенні. У вузькому ж змісті виховання позначає специфічний процес формування соціальних та духовних відносин. З цієї точки зору цілісний процес виховання схематично можна представити в наступному вигляді: Виховання в широкому сенсі оволодіння всією сукупністю суспільного досвіду: Виділення в загальному виховному процесі його специфічних сторін навчання і виховання у вузькому сенсі певною мірою носить умовний характер.

У понятті «виховання» зазвичай виділяють компоненти — формування світогляду, розумове, етичне, трудове, естетичне і фізичне виховання (таке розчленовування має в значній мірі умовний характер, оскільки на практиці виховання є єдиним, цілісним процесом).

19. Недостатність кровообігу, ознаки серцевої недостатності у дітей При захворюваннях органів серцево-судинної системи загальний стан дітей визначається за ступенем недостатності кровообігу. Під недостатністю кровообігу розуміють такий патологічний стан дитячого організму, за якого серцево-судинний апарат не може достатньою мірою забезпечити кров'ю органи й тканини. Причиною недостатності кровообігу може бути судинна (колапс, зомління, шок) і серцева (ліво- або правошлуночкова) недостатність. Тяжкість стану при серцево-судинній недостатності визначається за частотою пульсу, співвідношенням частоти пульсу і дихання, наявністю і вираженістю задишки, ціанозу, набряків, збільшенням розмірів печінки та ін. Виділяють такі ступені недостатності кровообігу в дітей:

І ступінь – ознак недостатності кровообігу в стані спокою немає, але вони з'являються після фізичного навантаження (тривалий крик та ін.) у вигляді тахікардії та задишки;

ІІА ступінь – ознаки недостатності кровообігу спостерігаються в стані спокою і характеризуються незначною задишкою (тахіпное на 30-50 % більше від норми), тахікардією (частота пульсу на 10-15 % перевищує норму) та збільшенням розмірів печінки, яка на 2-3 см виступає з-під краю ребрової дуги;

ІІБ ступінь – проявляються задишка (частота дихання на 60-70 % більша за норму) і тахікардія (частота пульсу на 15-25 % більша від норми), печінка на 3-4 см виступає з-під краю ребрової дуги;

III ступінь – спостерігаються знач на задишка (частота дихання на 70-100 % перевищує норму) і тахікардія (частота пульсу збільшена на 30-40 % від норми), гепатомегалія, значні набряки (на обличчі; гідроперикард, асцит, анасарка). Етіологія. В неонатальному періоді часті причини СН - порушення перебудови внутрішньоутробного кровообігу на позаутробного, гіпоксія. У більш старшому віці, крім вроджених вад серця, причинами СН є дилатаційна ігіпертрофічна кардіоміопатії, міокардит, інфекційні ендокардити, перикардити, легенева гіпертензія. Останнім часом зростає частота уражень міокарда при системних захворюваннях сполучної тканини, васкулітах, спадкових генетичних синдромах,нервово-м'язових захворюваннях, при мітохондріальної патології. У всіх вікових періодах СН може виникати при порушеннях ритму серця. Таким чином, СН може розвиватися внаслідок пошкодження міокарда на клітинному рівні (кардіоміопатія, міокардит,інфаркт міокарда), внаслідок гемодинамічної перевантаження тиском (аортальний стеноз, стеноз легеневого клапана, артеріальна гіпертензія) або об'ємом (недостатність мітрального, аортального, трикуспідального клапанів, вроджені вади серця зі скиданням кровізліва направо, а також при порушенні наповнення серця: захворювання перикарда, гіпертрофія міокарда, рестриктивна кардіоміопатія, мітральний і трикуспідального стеноз, пароксизмальна тахікардія).

В основі патогенезу СН лежить порушення функції основного скорочувального елемента міокарда - міофібрили. Існують три основні гіпотези, що пояснюють молекулярні основи погіршенняскорочувальної здатності міокарда: порушується баланс між енергозабезпеченням та енерговитратами при скороченні кардіоміоцитів (енергетичний голод); страждає пару процесів збудження і скорочення в міокарді; знижується чутливість миофиламентов до кальцію. Дилатація порожнин серця викликає збільшення внутріміокардіального напруги як в систолу, так і в діастолу, що є пусковим механізмом активації ренін-ангіотензин-альдостеронової системи,стимулює виділення нор-адреналіну симпатичними терміналами, секрецію передсердного натрійуретичного пептиду та інших вазоактивних речовин. азвівается синдром недостатності кровообігу. НК супроводжується порушенням центральної (підвищення тискунаповнення лівого шлуночка, зниження фракції викиду) і периферичної гемодинаміки (вазоконстрикція, підвищення загального периферичного опору, збільшення об'єму циркулюючої крові), перебудовою нейроендокринної та імунної системи (посилений синтезінтерлейкінів, пухлинного некротичного фактора, здатного прискорити апоптоз). Таким чином, поява та прогресування клінічної симптоматики (задишка, тахікардія, набряки, гепатомегалія, кардіомегалія) неминуче.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 515 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)