АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Орієнтовні тестові завдання та ситуаційні задачі

Прочитайте:
  1. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  2. VІІ Повідомлення домашнього завдання 3хв.
  3. Б. Задачі для самоконтролю.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

 

1. Жінка віком 39 років звернулася зі скаргами, що 3 дні тому з 22 зуба випала пломба. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 22 зуба виявлена глибока каріозна порожнина, виповнена щільним пігментованим дентином, яка не сполучається з порожниною зуба. Зондування каріозної порожнини та перкусія зуба безболісні. Реакція на холод від’ємна. Слизова оболонка ясен у ділянці 22 зуба без патологічних змін. Між якими захворюваннями повинен провести диференціальну діагностику стоматолог?

А. Хронічний глибокий карієс і хронічний гангренозний пульпіт

В. Хронічний глибокий карієс і хронічний фіброзний пульпіт

С. Хронічний фіброзний пульпіт і хронічний гангренозний пульпіт

D. Хронічний глибокий карієс і хронічний періодонтит

Е. Хронічний гангренозний пульпіт і хронічний періодонтит

 

2. У пацієнта віком 40 років під час обстеження на жувальній поверхні 46 зуба виявлена каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, яка заповнена залишками їжі. Стінки та дно каріозної порожнини виповнені пігментованим дентином, їх зондування безболісне, термопроба негативна, ЕОД - 8 мкА. Визначте ймовірний діагноз.

А. Хронічний періодонтит

В. Гострий середній карієс

С. Хронічний середній карієс

D. Гострий глибокий карієс

Е. Хронічний глибокий карієс

 

3. Хворий віком 25 років скаржиться на короткочасний біль, який виникає від солодкого, гарячого, холодного в зубі нижньої щелепи. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 36 зуба виявлена глибока каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Дентин розм’якшений, світлого кольору. Зондування дна каріозної порожнини болісне. Вертикальна та горизонтальна перкусія безболісна, ЕОД - 6 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Хронічний фіброзний пульпіт

В. Гострий середній карієс

С. Гострий глибокий карієс

D. Хронічний глибокий карієс

Е. Хронічний середній карієс

 

4. Хвора віком 35 років скаржиться на наявність каріозної порожнини в зубі нижньої щелепи зліва. Під час приймання солодкої та кислої їжі виникає короткочасний біль. Об’єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування дна стінок каріозної порожнини болісне, холод спричинює біль, який після припинення дії подразника швидко зникає. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Гострий глибокий карієс

В. Гострий обмежений пульпіт

С. Хронічний фіброзний пульпіт

D. Гострий середній карієс

Е. Хронічний глибокий карієс

 

5. Хворий віком 23 роки скаржиться на наявність каріозної порожнини в 15 зубі, яку помітив рік тому. Об’єктивно: на контактній медіальній поверхні глибока каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, яка не сполучається з порожниною зуба, виповнена щільним дентином. Зондування, перкусія безболісні, реакція на холод відсутня, ЕОД - 10 мкА. Який із перелічених діагнозів є найбільш імовірний?

А. Хронічний середній карієс

В. Хронічний фіброзний періодонтит

С. Хронічний фіброзний пульпіт

D. Хронічний глибокий карієс

Е. Хронічний гранулематозний періодонтит

 

6. У хворого віком 25 років скарги на короткочасний біль від солодкого в зубі на нижній щелепі, застрягання їжі в каріозній порожнині. Об’єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором у межах навколопульпарного дентину. Дентин м’який, каріозна порожнини не сполучається з порожниною зуба, зондування дна безболісне, перкусія зуба безболісна, пальпація слизової оболонки ясен в ділянці проекції верхівки кореня безболісна. Під час термодіагностики виникає біль, який після усунення подразника швидко зникає. Визначте діагноз.

А. Гострий середній карієс

В. Гіперемія пульпи

С. Хронічний фіброзний пульпіт

D. Хронічний глибокий карієс

Е. Гострий глибокий карієс

 

7. Жінка віком 29 років скаржиться на гострий біль у верхній щелепі зліва, який виникає від солодкої та кислої їжі. Хвора вважає, що цей біль з’явився тиждень тому після видалення 28 зуба і що сусідній зуб був „порушений” під час цього видалення. Об’єктивно: лунка 28 зуба у стані загоєння, безболісна під час пальпації. На жувальній поверхні 27 зуба є каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, яка не сполучається з порожниною зуба. Каріозна порожнина виповнена світлим, розм’якшеним дентином; від холодового подразника виникає короткочасний біль. Зондування дна каріозної порожнини болісне. Який імовірний діагноз?

А. Гострий глибокий карієс

В. Гострий обмежений пульпіт

С. Гострий дифузний пульпіт

D. Хронічний глибокий карієс

Е. Хронічний фіброзний пульпіт

 

8. До стоматолога з метою санації порожнини рота звернулася жінка віком 39 років. Скарг не пред’являє. Об’єктивно: у сліпій ямці 12 зуба виявлена каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, виповнена щільним пігментованим дентином. Зондування каріозної порожнини та перкусія безболісні. Реакція на холодовий подразник відсутня, ЕОД - 6 мкА. Визначте найбільш імовірний діагноз.

А. Гострий глибокий карієс

В. Хронічний середній карієс

С. Хронічний фіброзний пульпіт

D. Хронічний періодонтит

Е. Хронічний глибокий карієс

9. У хворої віком 24 роки під час лікування гострого глибокого карієсу 35 зуба випадково відкрита порожнина зуба. Якою повинна бути тактика лікаря?

А. Провести вітальну ампутацію пульпи

В. Накласти одонтотропну пасту

С. Провести вітальну екстирпацію пульпи

D. Провести девітальну екстирпацію пульпи

Е. Накласти муміфікувальну пасту

 

10. Хворому віком 25 років установлений діагноз хронічного глибокого карієсу 23 зуба. Об’єктивно: на присінковій поверхні в пришийковій ділянці 23 зуба каріозна порожнина, яка розміщена нижче рівня ясен. Виберіть найбільш оптимальний матеріал для пломбування даної каріозної порожнини.

А. Компомер

В. Амальгама

С. Композит хімічної полімеризації

D. Силікофосфатний цемент

Е. Силікатний цемент

 

11. Жінка віком 25 років звернулася до стоматолога зі скаргами на гострий біль у зубі нижньої щелепи справа, який виникає під час приймання їжі. Об’єктивно: на дистально-жувальній поверхні 45 зуба виявлена глибока каріозна порожнина, виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування дна каріозної порожнини незначно болісне, перкусія зуба безболісна. Холодна вода провокує короткочасний біль. Який засіб необхідно помістити на дно каріозної порожнини для лікування?

А. Миш’яковисту пасту

В. Пасту, яка містить кортикостероїд

С. Фосфат-цемент

D. Одонтотропну пасту

Е. Фосфат-цемент зі сріблом

 

12. Хворому віком 35 років установлено діагноз хронічного глибокого карієсу 33 зуба. Для пломбування застосований композитний матеріал світлової полімеризації „Дегуфіл”. Прокладку з якого матеріалу доцільно використати в даному випадку?

А. Полікарбоксилатний цемент

В. Фосфат-цемент зі сріблом

С. Склоіономерний цемент

D. Цинк-евгенолова паста

Е. Евгенол-тимолова паста

 

13. Хворому віком 28 років під час лікування глибокого карієсу 26 зуба була оголена пульпа зуба. Призначте необхідний метод подальшого лікування.

А. Консервативний (біологічний)

В. Вітальна ампутація

С. Вітальна екстирпація

D. Девітальна ампутація

Е. Девітальна екстирпація

 

14. Жінка 26 років звернулася до стоматолога зі скаргами на наявність каріозної порожнини в 36 зубі. Об’єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена глибока каріозна порожнина, виповнена щільним пігментованим дентином. Після обстеження встановлено діагноз хронічного глибокого карієсу 36 зуба. Для пломбування була вибрана дрібнодисперсна срібна амальгама. Як потрібно сформувати стінки каріозної порожнини відносно її дна?

А. У вигляді овалу

В. Зробити широкий вхідний отвір

С. Під прямим кутом

D. З нахилом у бік стінок каріозної порожнини

Е. З нахилом у бік до центру каріозної порожнини

 

15. Хвора віком 20 років звернулася до стоматолога зі скаргами на короткочасний біль у 22 зубі від холодових подразників і потрапляння у зуб їжі. Ці скарги непокоять протягом місяця. Після обстеження встановлено діагноз гострого глибокого карієсу 22 зуба. Який матеріал Ви накладете на дно каріозної порожнини?

А. Фосфат-цемент, що містить срібло

В. Склоіономерний цемент

С. Фосфат-цемент

D. Кальцидонт

Е. Силікодонт

 

16. Хворий звернувся зі скаргами на постійний ниючий біль у зубі, що посилюється під час накушування. 3 дні тому зуб було запломбовано з приводу глибокого карієсу. Об’єктивно: на жувальній поверхні 16 зуба є пломба, вертикальна перкусія болісна. При змиканні зубів виявлений передчасний контакт на пломбі, зубні ряди не змикаються в прикусі. Слизова оболонка в проекції верхівок коренів 16 зуба без змін; термопроба болісна, ЕОД - 6 мкА. На рентгенограмі тканини періодонта без змін. Що повинен зробити лікар у першу чергу?

А. Провести знеболення

В. Видалити пломбу

С. Призначити фізпроцедури

D. Призначити антисептичні полоскання

Е. Корекцію пломби

 

17. У хворого під час обстеження порожнини рота виявлена каріозна порожнина в 11 зубі в межах навколопульпарного дентину з пошкодженням кута зуба та різального краю. Який пломбувальний матеріал оптимальний у даному випадку?

А. Силікатний цемент

В. Композитний матеріал хімічного затвердіння

С. Композитний матеріал хімічного затвердіння типу порошок-рідина

D. Композит світлового затвердіння

Е. Склоіономерний цемент з механізмом світлового затвердіння

 

18. Хворий віком 40 років скаржиться на наявність каріозної порожнини у 22 зубі. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 22 зуба виявлена глибока каріозна порожнина, зондування якої провокує незначний біль. Який матеріал для пломбування слід використати в даному випадку?

А. Склоіономерний цемент

В. Склоіономерний цемент з механізмом світлового затвердіння

С. Композит світлового затвердіння

D. Силікофосфатний цемент

Е. Силікатний цемент

 

19. Жінка віком 25 років звернулася до стоматолога зі скаргами на гострий біль у зубі нижньої щелепи, який виникає під час приймання їжі. Об’єктивно: на дистально-жувальній поверхні 45 зуба виявлена каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування дна каріозної порожнини болісне, перкусія зуба безболісна. Від холодної води виникає короткочасний біль. Який медикаментозний засіб треба покласти на дно каріозної порожнини?

А. Пасту з тимолом

В. Пасту з кальцію гідроксидом

С. Склоіономерний цемент

D. Фосфат-цемент зі сріблом

Е. Фосфат-цемент

 

20. Жінка віком 27 років звернулася до стоматолога зі скаргами на руйнування 11 зуба. Об’єктивно: на піднебінній і медіальній поверхнях 11 зуба є глибока каріозна порожнина із зруйнованим різальним краєм. Виберіть оптимальний пломбувальний матеріал для відновлення коронки зуба.

А. Мікрогібридний композитний матеріал

В. Макронаповнений композит

С. Мікронаповнений композит

D. Склоіономерний цемент

Е. Силікатний цемент

 

21. У хворого віком 30 років під час обстеження виявлена каріозна порожнина в 11 зубі в межах навколопульпарного дентину, кут зуба та різальний край пошкоджені. Який пломбувальний матеріал найбільш придатний у даному випадку?

А. Композит хімічного затвердіння типу паста-паста

В. Силікатний цемент

С. Склоіономерний цемент з механізмом світлового затвердіння

D. Композит світлового затвердіння

Е. Композит хімічного затвердіння типу порошок-рідина

 

22. Яка має бути тактика лікаря, якщо під час препарування глибокого карієсу оголена пульпа?

А. Провести ампутацію пульпи

В. Провести екстирпацію пульпи

С. Видалення зуб

D. Накласти кальцієвмісну пасту на дно порожнини

Е. Запломбувати порожнину композитним матеріалом

 

23. Вкажіть правильну послідовність етапів препарування карієсу?

А.Розкриття порожнини, формування, обробка країв порожнини, розширення, некректомія

В.Некректомія, розкриття порожнини, обробка країв порожнини, розширення, формування

С. Розкриття порожнни, розширення, некректомія, формування, обробка країв

D. Розкриття, некректомія, розширення, обробка країв, формування

Е. Формування, некректомія, розширення, обробка країв

 

24. Хворому 25 років встановлено діагноз хронічного глибокого карієсу 23 зуба, V клас за Блеком. Виберіть оптимальний матеріал для пломбування даної каріозної порожнини.

А. Силікатний цемент

В. Амальгама

С. Силікофосфатний цемент

D. Композит хімічної полімеризації

Е. Компомер

 

25. Яка тактика лікаря при оголенні пульпи під час препарування?

А. Ампутація пульпи

В. Екстирпація пульпи

С. Видалення пульпи

D. Накладання кальцієвмісної пасти

Е. Пломбування композитним матеріалом

 

26. Хворий віком 20 р., звернувся зі скаргами на застрягання їжі в порожнині 35 зуба. Об’єктивно: на жувальній поверхні 35 зуба виявлена глибока каріозна порожнина. Вхід до каріозної порожнини широкий, стінки – щільні, пігментовані. Після клінічного обстеження діагностовано хронічний глибокий карієс 35 зуба. Який з наведених нижче методів дослідження найбільш інформативний для диференційної діагностики з хронічним гранулюючим періодонтитом?

А. Холодова проба

В. Вертикальна перкусія

С. Глибоке зондування

D. Горизонтальна перкусія

Е. Визначення симптому вазопарезу

 

 

Рекомендована література:

1. Терапевтична стоматологія у двох томах (За ред. проф. А.К. Ніколишина).– Т. 1.– Полтава: Дивосвіт, 2005.– 392 с.

2. Терапевтична стоматологія: Підручник.– У 4 томах /М.Ф. Данилевський, А.В.Борисенко, А.М. Політун та ін.– К.: Здоров’я, 2004.– Т.2.– 400 с.

3. Терапевтическая стоматология: Учебн. Пособие /Под ред. проф. Л.А. Дмитриевой.– М.: МЕДпресс-информ, 2003.– 896 с.

4. Мельничук Г.М., Рожко М.М. Практична одонтологія. Курс лекцій із карієсу та некаріозних уражень зубів, пульпіту і періодонтиту. Навчальний посібник. Вид. 2-ге, доповнене.– Івано-Франківськ, 2007.– 292 с.

5. Хельвиг Э., Климек Й., Аттин Т. Терапевтическая стоматология.– Львов: ГалДент, 1999.– 409 с.

6. Шмидседер Дж. Эстетическая стоматология: Пер. с англ. под ред. проф. Т.Ф. Виноградовой.– М.: МЕДпресс-информ, 2004.– 320 с.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 611 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.013 сек.)