АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Шляхи введення ліків

Прочитайте:
  1. Абсорбція ліків
  2. Артеріальна гіпертензія, обумовлена прийомом ліків
  3. Введення внутрішньошкірно вакцини БЦЖ
  4. Введення інсуліну
  5. Введення рідини
  6. Введення у фізіологію. Фізіологія збудливих структур
  7. Виписати 200,0 емульсії із насіння льону з введенням в неї 8,0 саліцилату натрію (Natrii salicylas). Вівці, внутрішньо на 1 прийом, скорочено.
  8. Висхідні та низхідні провідні шляхи спинного мозку
  9. Внутрішньовенне введення препаратів
  10. Внутрішньовенне струминне введення лікарських препаратів

Розрізняють ентеральні (через травний тракт) і парентеральні (минаючи травний тракт) шляхи введення лікарських речовин.

Ентеральні шляхи введення - введення речовин під язик, всередину, ректально. При цих шляхах введення речовини всмоктуються в основному шляхом пасивної дифузії. Тому добре всмоктуються ліпофільні неполярні речовини і погано - гідрофільні полярні з'єднання.

При введенні речовин під язик (сублінгвально) всмоктування відбувається швидко і речовини потрапляють в кров, минуючи печінку. Проте всмоктуюча поверхня невелика і таким шляхом можна вводити тільки високоактивні речовини, що призначаються в малих дозах. Наприклад, сублінгвально застосовують пігулки нітрогліцерину, що містять 0,0005 г нітрогліцерину; дія наступає через 1-2 мин.

При призначенні речовин всередину (per os) лікарські засоби (пігулки, драже, мікстури і ін.) проковтують; всмоктування речовин відбувається в основному в тонкому кишечнику.

З тонкого кишечника речовини через систему зворотньої вени потрапляють в печінку і тільки тоді - в загальний кровотік. У печінці багато речовин піддаються перетворенням (біотрансформація); деякі речовини виділяються з печінки жовчею. У зв'язку з цим в кров може потрапити лише частина речовини, що вводиться; решта частини піддається елімінації при першому проходженні (пасажі) через печінку.

Лікарські речовини можуть неповністю всмоктуватися в кишечнику, піддаватися метаболізму в стінці кишечника.

Кількість незміненої речовини, що потрапила в загальний кровотік, в процентному відношенні до введеної кількості позначають терміном «біодоступність».

Деякі лікарські засоби вводять ректально (у пряму кишку) у вигляді ректальних супозиторіїв (свічок) або лікарських клізм. При цьому 50% речовин після всмоктування потрапляє в кров, минаючи печінку.

Парентеральні шляхи введення - введення речовин, минаючи травний тракт. Найбільш розповсюджені парентеральні шляхи введення - у вену, під шкіру, в м'язи.

При внутрішньовенному введенні лікарська речовина відразу потрапляє в кров; дія речовини розвивається дуже швидко, зазвичай протягом 1-2 хв. Щоб не створювати в крові дуже високої концентрації речовини, більшість лікарських засобів перед внутрішньовенним введенням розводять в 10-20 мл ізотонічного (0,9%) розчину натрію хлориду або ізотонічного (5%) розчину глюкози і вводять повільно - протягом декількох хвилин. Нерідко лікарські речовини в 250-500 мл ізотонічного розчину водять у вену краплинно, іноді протягом тривалого часу.

У вену не можна вводити олійні розчини і суспензії (емульсії) у зв'язку з небезпекою закупорки судин (емболії). Проте внутрішньовенно іноді вводять невеликі кількості гіпертонічних розчинів (наприклад, 10-20 мл 40% розчину глюкози), які швидко розводяться кров'ю.

При внутрішньом'язевому введенні (найчастіше в м'язи сідниці) речовини можуть всмоктуватися шляхом пасивної дифузії і шляхом фільтрації (через міжклітинні проміжки в ендотелії кровоносних судин). Таким чином, внутрішньом'язево можна вводити і ліпофільні неполярні, і гідрофільні полярні з'єднання.

У м'язи не можна вводити гіпертонічні розчини і дратівливі речовини. В той же час, в м'язи вводять олійні розчини і суспензії (емульсії). При введенні суспензії в м'яз створюється депо препарату, з якого лікарська речовина може повільно і тривало всмоктуватися в кров.

При підшкірному введенні (у підшкірну жирову клітковину) речовини всмоктуються так само, як і при внутрішньом'язевому введенні, але більш повільно, оскільки кровопостачання підшкірної клітковини менше, ніж кровопостачання скелетних м'язів. Під шкіру іноді вводять олійні розчини і суспензії. Проте в порівнянні з введенням в м'язи олійні розчини і суспензії повільніше всмоктуються і можуть утворювати інфільтрати.

З інших шляхів введення лікарських засобів в клінічній практиці використовують інгаляційне введення (вдихання газоподібних речовин, пари летючих рідин, аерозолів), введення речовин під оболонки мозку, внутрішньоартеріальне введення і деякі інші.

Всі лікарські форми для парентерального введення повині бути стерильними


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 513 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)