АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Збудник сказу

Прочитайте:
  1. Взяття мазка з носа та горла на наявність збудника дифтерії
  2. Взяття мазка з носа та зіва на наявність збудника дифтерії
  3. До основних збудників ГРВІ належать:
  4. З яким збудником найчастіше пов’язують виникнення хронічного гастриту?
  5. За лептоспірозу на початку розвитку хвороби збудник переважно розмножуються
  6. Пригадати мікробіологічні характеристики основних збудників гострої хірургічної специфічної інфекції.
  7. Прогноз для жизни трудно предсказуем.

Загальна вірусологія

1. У хворої з діагнозом “Рак шийки матки” за допомогою ПЛР було виявлено вірус папіломи людини 16 типу, який, як відомо, інтегрує свою ДНК в геном клітини хазяїна. Яку назву має вірус, інтегрований в геном клітини?

Віріон

Віроїд

Вірусоїд

Пріон

Провірус

 

2. В вірусологічну лабораторію було доставлено матеріал від хворого з діагнозом “ГРВІ” для проведення вірусологічного дослідження. З якою метою проводять типування вірусів, виділених з матеріалу від хворого?

Для вивчення біологічних властивостей вірусів

Для вивчення резистентності вірусів до дії факторів навколишнього

Для вивчення фізико-хімічних властивостей вірусів

Для етіологічної діагностики вірусної інфекції

Для розробки засобів неспецифічної профілактики

середовища

 

3. При вірусологічному дослідженні матеріалу від хворого А., 15 років, з підозрою на інфекційний мононуклеоз, було виявлено вірус Епштейна-Барр. Яка послідовність реплікації ДНК-вмісних вірусів у клітині є вірною?

Депротеїнізація, синтез білку, транскрипція, синтез вірусної ДНК

Депротеїнізація, транскрипція, синтез білку, синтез вірусної ДНК

Жодна з вказаних

Синтез білка, депротеїнізація, транскрипція, синтез вірусної ДНК

Транскрипція, синтез білку, депротеїнізація, синтез вірусної ДНК

 

4. Матеріал від хворого з попереднім діагнозом “Грип” направлено до лабораторії. При проведенні вірусологічного дослідження було застосовано реакцію гемадсорбції. Для виявлення яких вірусів може бути використана ця реакція?

Будь-яких вірусів

Вірусів, що мають на своїй поверхні гемаглютиніни

Всіх простих вірусів

Всіх складних вірусів

ДНК-геномних вірусів

 

5.Для виготовлення вакцин проводять вирощування мікробних культур на штучних поживних середовищах. Які мікроорганізми не ростуть на штучних поживних середовищах?

Актиноміцети.

Віруси.

Гриби.

Мікоплазми.

Найпростіші.

Бактеріофаги

1. З метою профілактики післяопераційного ускладення в черевну порожнину хворого ввели 50 мл рідкого полівалентного стафілококового бактеріофага. Який механізм дії цього препарату?

Активизація імунітета

Затримка росту збудника

Лізис мікробних клітин

Нейтралізація стафілококових токсинів

Порушення біосинтеза ферментів патогенності

 

2. Явище, при якому профаг може реплікуватися разом з бактеріальною хромосомою, не викликаючи загибелі клітини, називається:

Лізогенія

Модифікація

Трансдукція

Трансфекція

Трансформація

 

3. У лабораторії особливо небезпечних інфекцій застосовують біологічний метод дослідження. Які властивості збудників не визначають у процесі відтворення біологічного методу?

Антигенні

Біологічні

Морфологічні

Тінкторіальні

Фаголізабельність

 

4. Для виявлення джерела інфікування хворих у хірургічному відділенні патогенним стафілококом було проведено дослідження із застосуванням стандартних стафілококових бактеріофагів. Яке дослідження чистих культур, виділених із різних джерел було проведено?

Фагодіагностика

Фагоідентифікація

Фагоіндикація

Фаготерапія

Фаготипування

Вірус СНІДу

1. У хворого 25-ти років з численних шкірних пустул висівається золотистий стафілокок в асоціації з епідермальним стафілококом. В аналізі харкотиння виявлена пневмоциста карінії, у випорожненнях – криптоспоридії, вульгарний протей та гриби роду кандіда. При якому захворюванні зустрічається таке множинне інфікування умовно-патогенними мікроорганізмами?

Дисбактеріоз

Медикаментозний агранулоцитоз

Сепсис

СНІД

Цукровий діабет

 

2. Встановлено ураження вірусом ВІЛ Т-лімфоцитів. При цьому фермент вірусу зворотня транскриптаза (РНК-залежна ДНК-полімераза) каталізує синтез:

Вірусна ДНК на матриці ДНК

Вірусна і-РНК на матриці ДНК

ДНК на вірусній і-РНК

ДНК на матриці вірусної і-РНК

і-РНК на матриці вірусного білка

 

3. Донора, клінічно здорового чоловіка 25 років, необхідно перевірити на носійство віруса імунодефіциту людини. Що буде виявлено при дослідженні крові донора, якщо він дійсно є ВІЛ-інфікований?

Антитіла до глікопротеїдів віруса

Вірусна РНК

Зниження квлькості Т- лімфоцитів

Провірус

Фермент ревертаза

 

4. Одим з перспективних напрямків розробки засобів для лікування ВІЛ-інфекції є створення препаратів, які конкурентно блокують рецептори на лімфоцитах, що перешкоджає адсорбції на них віруса. Про які структури йдеться?

CD28

CD29

CD4

GP120

GP41

 

5. Хворого проінформували, що серологічне тестування на СНІД буде складатися з двох етапів. Яка реакція використовується для дослідження сироватки крові на наявність антитіл проти вірусу на першому етапі?

Імуноблотінг

ІФА

РІА

РІФ

РНТА

6. Який наибільш інформативний метод лабораторної діагностики в серонегативний період при ВІЛ-інфекції?

Вестерн-блот на антитіла

ІФА на антигени

ІФА на антитіла

ПЛР

Реакція гемаглютинації

 

7. Досить часто причина набутих імунодефіцитів – інфекційне ураження організму, при якому збудники розмножуються безпосередньо в клітинах імунної системи і руйнують їх. Виберіть серед названих такі захворювання.

Висипний тиф

Дифтерія

Інфекційний мононуклеоз, СНІД

Поліомієліт

Холера

 

8. У пацієнтки 20 років встановлено діагноз - СНІД. Які популяції клітин найбільш чутливі до вірусу імунодефіциту людини?

В-лімфоцити

Гепатоцити

Ендотеліоцити

Епітеліоцити

Т-хелпери

 

9. При аутопсії померлого на шкірі дистальних відділів нижніх кінцівок виявлені буряково-червоні плями, бляшки та вузли (саркома Капоши). Виявлена також гостра пневмонія, викликана пневмоцистами. Для якого захворювання характерні дані зміни?

Грип

Дифтерія

Кір
Сибірка

СНІД

 

10. У хворого, 25 років, з численних шкірних пустул висівається золотистий стафілокок в асоціації з епідермальним стафілококом. В аналізі мокротиння виявлено Pneumocystis carinii, у випорожнення – криптоспоридії, вульгарний протей і гриби роду Candida. При якому захворюванні трапляється таке множинне інфікування умовно-патогенними мікроорганізмами?

Дисбактеріозі

Медикаментозному агранолоцитозу

Сепсисі

СНІДі

Цукровому діабеті

 

11. При перевірці крові донорів на станції переливання крові в сироватці одного з них виявлено антитіла до вірусу імунодефіциту людини. Який метод рекомендується для підтвердження діагнозу ВІЛ-інфекції?

Вестернблоту (імуноблотингу)

Електронної мікроскопії

Імунофлуоресценції

Радіоімунного аналізу

РЗК

 

12. У спеціалізованій клініці пацієнту призначено комбінацію препаратів, що пригнічують репродукцію ВІЛ. Вкажіть, до якої групи відносяться препарати, що обов'язково входять в комплексне противірусне лікування.

Аналоги нуклеозидів.

Антибіотики широкого спектру дії.

Бісептол.

Інтерлейкін.

Кріксіван.

 

13. Відомо, що вірус імунодефіциту людини належить до родини Ретровірусів. Вкажіть основну ознаку, що характеризує дану родину.

Містять мінус-РНК

Наявність ферменту зворотньої транскриптази

Нуклеїнова кислота не інтегрує в геном хазяїна

Прості віруси, що вражають тільки людину

Реакція імуноферментного аналізу для виявлення антигенів

 

14. При проведенні імуноблот-теста в сироватці крові був знайдений білок gp120. При якому захворюванні зустрічається цей антиген?

ВІЛ-інфекція

Вірусний гепатит В

Поліомієліт

Сифіліс

Туберкульоз

 

15. Вірус імунодефіциту людини, маючи на своїй поверхні антигени gp 41 i gp 120, взаємодіє з клітинами-мішенями організму. Виберіть серед перерахованих антигени лімфоцитів людини, з якими комплементарно зв’язується gp 120 вірусу.

CD 19

CD 28

CD 3

CD 4

CD 8

 

16. При дослідженні сироватки крові в пацієнта з ознаками імунодефіциту виявлено антитіла до білків gp 120 і gp 41. Яку інфекцію хворого підтверджує цей результат?

HBV-інфекцію

HLTV-1-інфекцію

TORCH-інфекція

ВІЛ-інфекцію

ЕСНО-інфекцію

 

17. При обстеженні молодого чоловіка у центрі по боротьбі зі СНІДом отримано позитивний результат ІФА з антигенами ВІЛ. Скарги на стан здоров´я відсутні. Про що може свідчити результат ІФА?

Про захворювання на СНІД

Про інфікування ВГВ

Про інфікування ВІЛ

Про перенесене захворювання на СНІД

Про персистенцію ВГВ

 

Збудник сказу

1. В лікарню поступив хворий з рваною раною гомілки, внаслідок укусу хворої на сказ тварини. Яку вакцину необхідно ввести для попередження сказу?

АДП

АКДП

Антирабічну вакцину

БЦЖ

ТАВte

 

2. В районі, де зареєстровано епіцентр сказу серед диких тварин, в поліклініку звернувся чоловік, якого покусав бродячий пес. З профілактичною метою йому почали вводити антирабічну вакцину. До якого типу вакцин відносять цей препарат?

Анатотоксини

Атенуйовані

Інактивовані

Молекулярні

Синтетичні

 

3. Хворий звернувся до поліклініки з приводу укусів собаки. Собаку вдалося впіймати і встановити, що тварина хвора на сказ. Яку вакцину необхідно використати для специфічної профілактики в цього хворого?

Анатоксин

Живу

Рекомбінантну

Синтетичну

Хімічну

 

4. Мисливець звернувся по медичну допомогу з приводу укусів рук пораненою лисицею. Яку основну допомогу слід надати йому з метою специфічної профілактики сказу?

Введення антибіотиків

Введення антирабічної вакцини

Оброблення рани спиртовим розчином йоду

Промивання рани мильним розчином

Хірургічна обробка рани

 

5. В хірургічний кабінет звернулась людина, яку покусав невідомий собака. Широкі рвані рани локалізовані на обличчі. Яку лікувально-профілактичну допомогу потрібно надати для профілактики сказу?

Госпіталізувати хворого і утримувати під наглядом лікаря

Призначити комбіновану антибіотикотерапію

Розпочати імунізацію антирабічною вакциною

Терміново ввести вакцину АКДП

Терміново ввести нормальний гамаглобулін


Вірус кліщового енцефаліту

1. В інфекційну лікарню поступив пацієнт з клінічними ознаками енцефаліту. В анамнезі - укус кліща. В реакції затримки гемаглютинації виявлено антитіла проти збудника кліщового енцефаліту в розведенні 1: 20, що не є діагностичним. Вкажіть наступні дії лікаря після одержання вказаного результату:

Використати чутливішу реакцію.

Відхилити діагноз кліщового енцефаліту

Дослідити цю ж сироватку повторно.

Повторити дослідження з іншим діагностикумом.

Повторити дослідження із сироваткою, взятою через 10 днів

 

2. В клініку поступив пацієнт з лихоманкою, сонливістю, що змінюється безсонням, менінгеальними явищами. Із анамнезу відомо, що 2 тижні тому він вживав некип’ячене козине молоко. Поставлено попередній діагноз: “кліщовий енцефаліт”. Для досліження взято кров, якою заразили мишей-сисунців. Через 5 днів у тварин виявлені параліч задніх кінцівок, згодом порушення дихання і смерть. Які дослідження дозволять поставити заключний діагноз?

Виділення віруса на курячих ембріонах

Дослідження парних сироваток

Достатньо результатів біопроби

Кольорова проба

РН вірусів

 

 

Вірус грипу

1. Вірус грипу містить внутрішні антигени - нуклеопротеїдні (NP), полімеразні (P1, P2, P3), матриксний білок (М) та зовнішні антигени - гемаглютинін (Н) і нейрамінізазу (N). Яким з них належить основна роль у створені імунітету до грипозної інфекції?

Гемаглютинін та нейрамінідаза

Матриксний білок

Нейрамінідаза

Нуклеопротеїдні антигени

Полімеразні білки

 

2. Зараження курячих ембріонів являється основним методом виділення вірусу грипу. При введенні в курячий ембріон досліджуваного матеріалу (змиву з носоглотки) з метою деконтамінації до нього попередньо додають:

Ефір

Перйодат калію

Розчин Ігла

Стрептоміцин та пеніцилін

Формалін

 

3. У період спалаху гострої респіраторної інфекції з метою встановлення діагнозу грипу проводиться експрес-діагностика, яка ґрунтується на виявленні специфічного вірусного антигену в досліджуваному матеріалі (змив з носової частини глотки). Яку серологічну реакцію використовують для цього?

РЗК

Преципітації

Опсонізації

Імунофлюоресценції

Аглютинації

 

4. У патологоанатомічне відділення з інфекційної лікарні відправлено труп людини з попереднім діагнозом: грип. Які дослідження доцільно застосувати для підтвердження цього діагнозу?

Виділення та серологічну ідентифікацію вірусу

Виявлення антитіл в РЗК

Виявлення високих титрів антитіл у реакції гальмування гемаглютинації

Виявлення внутрішньоклітинних включень при світловій мікроскопії

Електронно-мікроскопічне виявлення вірусів

 

5. З наближенням епідемії грипу районний епідеміолог складає заявку на профілактичні препарати. Який з них сприятиме формуванню активного імунітету та є найменш реактогенним?

Вбита вакцина

Донорський гама-глобулін

Жива вакцина

Субодинична вакцина

6. Для запобігання сезонному підвищенню захворюваності на грип у навчальних закладах міста санепідемстанція зобов'язала провести активну імунізацію дітей та підлітків. Яким із перелічених препаратів слід провести імунізацію?

Вакциною

Інтерфероном

Нормальним імуноглобуліном людини

Оксоліном

Ремантадином

 

7. У місті епідемія грипу. Який препарат із перерахованих нижче можна порекомендувати людям для неспецифічної профілактики захворювання?

Лейкоцитарний інтерферон.

Пеніцилін.

Протигрипозний імуноглобулін.

Протигрипозну вакцину.

Протигрипозну сироватку

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 828 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.018 сек.)