АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Назвати динамічні параметри системи зовнішнього дихання; вказати значення цих показників у нормі.

Динамічні показники характеризують ефективність функціонування системи дихання у часовому аспекті(за 1 хв).До динамічних параметрів системи зовнішнього дихання належать:

1.Частота дихальних рухів за 1 хв – ЧДР. Доросла людина у стані спокою здійснює 12 -20 (16) дихальних рухів за 1 хв., під час фізичного навантаження – 50-60 рухів і більше. За добу дорослий здійснює 23 тис. дихальних рухів.

2.Хвилинний об’єм дихання(ХОД) – кількість повітря,що надходить у легені за 1 хв. У стані спокою ХОД коливається від 4 до 10 л.

ХОД=ДО*ЧДР

3.Альвеолярна хвилинна вентиляція(АВ) характеризує вентиляцію альвеол. У дітей 8-11 років величина альвеолярної вентиляції в спокої – 4 л×хв-1. Відносні величини з віком зменшуються з 98-137 мл×хв-1×кг-1 у 8 років до 96-105 мл×хв-1×кг-1 маси тіла в 11 років.

АВ=(ДО-МП)*ЧДР

4.Максимальна вентиляція легень (МаксВЛ).Кількість повітря,яку можна вдихнути і видихнути в разі максимальної глибини і частоти дихання. У нормі МВЛ становить: у здорової людини – 80-100 л/хв, у спортсменів – 180-240 (200) л/хв.

 

 

5. Назвати показники кривої форсованого видиху; вказати їх значення у нормі.

При форсованому диханні різко збільшується швидкість руху повітря в дихальних шляхах і виникає динамічна компресія повітроносних шляхів, внаслідок підвищення тиску в плевральній порожнині.

У здорової людини тривалість форсованого видиху становить 3-5 с.

1.Форсована життєва ємкість легень (ФЖЄЛ)  це об’єм повітря, який може максимально швидко і повно видихнути обстежуваний після попереднього максимального вдиху. ФЖЄЛ відображає ЖЄЛ і є її повторенням. Різниця між ЖЄЛ і ФЖЄЛ у чоловіків становить 200 мл, у жінок 100 мл. Збільшення різниці між ЖЄЛ і ФЖЄЛ свідчить про звуження просвіту бронхів.

2.Об’єм форсованого видиху за 1 с (ОФВ) дорівнює об’ємові видихнутого повітря за першу секунду при максимально можливій швидкості видиху.

3.Максимальна об’ємна швидкість видиху (МОШ)

4. Середньовидихуваний (середньоекспіраторний) потік (СВП)


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 1309 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)