АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Класифікація препаратів, що впливають на мозковий кровообіг

План

1. Основні відомості про атеросклероз. Загальна характеристика групи. Класифікація, номенклатура:

1.1. засоби, що вливають на обмін ліпідів (ловастатин, симвастатин, флувастатин, правастатин, аторвастатин, фенофібрат, ципрофібрат);

1.2. антиоксиданти (токоферолу ацетат, рутин, кислота аскорбінова, метіонін, кислота глютамінова);

1.3. ангіопротектори (пірикарбат);

1.4. антиагреганти (тиклопідин, кислота ацетилсаліцилова);

1.5. засоби інших груп (кислота нікотинова, лінетол).

Фармакодинаміка. Показання до застосування.

2. Засоби, які впливають на мозковий кровообіг. Класифікація, номенклатура:

2.1. блокатори кальцієвих каналів (німодипін, флунаризин, цинаризин);

2.2. α-адреноблокатори (дигідроерготамін, дигідроерготоксин, ніцерголін);

2.3. препарати, що містять екстракт гінкго білоба, алкалоїди барвінку (гінкго білоба екстракт, вінпоцетин);

2.4. комбіновані препарати (інстенон);

2.5. засоби різних груп (пентоксифілін, ксантинолу нікотинат, пірацетам). Особливості дії. Застосування.

 

1. Атеросклероз (AT) - хронічне вогнищеве ураження артерій, що характеризується відкладенням і накопиченням у внутрішній оболонці судини жиросодержащих білків і холестерину, що супроводжується розростанням сполучної тканини і утворенням так званих атеросклеротичних бляшок, які звужують просвіт артерії і викликають хронічну повільно наростаючу недостатність кровопостачання органу. При цьому можлива гостра закупорка просвіту судини або тромбом, або вмістом розпалася бляшки.

Згідно сучасним уявленням, основною причиною розвитку захворювання є порушення метаболізму холестерину.

Ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ) та ліпопротеїди дуже низької щільності (ЛПДНЩ) транспортують тригліцериди і холестерин до клітин кровоносних судин, викликаючи атеросклероз, а ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ) переносять холестерин від периферичних клітин судинної стінки до клітин печінки, що здійснюють його переробку та виводять з організму. Завдяки застосуванню лз для лікування атеросклерозу гальмується утворення атеросклеротичних бляшанок за рахунок впливу на ліпідний обмін, знижується синтез холестерину, прискорюється його виведення з організму. Ці засоби також впливають на процеси мікроциркуляції у судинах(ангіопротекторна дія).

Основними групами лікарських засобів (ЛЗ), що застосовуються сьогодні в світі для лікування атеросклерозу, є:

· статини

· антиоксиданти

· ангіопротектори

· антиагреганти

· засоби інших груп

Вибір гіполіпідемічного препарату або їх комбінацій залежить від того, яка фракція ліпідів крові має підвищену концентрацію.

1.1. Найбільш сучасними засобами для профілактики і лікування порушень жирового обміну є статини, зменшують виробництво холестерину самим організмом людини.

Ловастатин (Lavastatinum)(Азтатин,мевакор ) Таблетки по 0,1, 0,2 та 0,4 г- блокує синтез холестерину в пецінці, знижує рівень тригліцеридів та холестерину в крові, виявляє антиатерогенну дію. Малотоксичний.

Показання: гіперхолостеринемія, атеросклероз коронарних судин

Побічна дія: алергія, нудота, головний біль, сухість у роті, рідко – гепатит, анемія, лейкопенія.

Симваститин, праваститин, флувастатин, аторвастатин є хімічними похідними та продуктами хімічного синтезу та близькі до лов астатину.

Фібрати знижують рівень холестерину та тригліцеридів за рахунок дії на нещодавно відкритий ядровий(нуклеарний) альфа рецептор, який відіграє ключову роль у обміні ліпідів.

Фенофібрат (Phenofibratum)(ліпантил) Капсули по 0,1 г. гіпохолестенемічний засіб з підвищеною біодоступністю, знижує рівень загального холестерину на 20-25%, тригліцеридів та фракцій ліпопротеїдів на 40-50%.

Показання: гіперхолостеринемія та ендогенна гіпертригліцеридемія, що не піддається корекції дієтою.

Побічна дія: біль у м'язах, розлади ШКТ, алергіні реакції.

1.2. Антиоксиданти прямої дії(токоферол, рутин, аскорбінова к-та), сприяють регенерації вільних радикалів у молекулі чи відновлюють ендогенні інгібітори вільно радикального окислення ліпідів. Вони призначаються для лікування АТ протягом декількох місяців.

Метіонін сприяє синтезу фосфоліпідів у печінці і окисненню в нфй жирних к-т.

К-та глютамінова (кальцію глутамінат) стимулює окисні процеси, білковий і вуглеводний обмін у тканині головного мозку.

1.3. Пірикарбат (ангінін) перешкоджає проникненю у внутрішню оболонку судин атерогенних ліпопротеїдів.

1.4. Тиклопідин (тик лід, аклотин) новий препарат, який є чистим антиагрегантом, що перевищує за дією АСК.

Показання: ішемічні захворювання кінцівок, пов’язаних з атеросклеротичними змінами судин.

1.5.К-та нікотинова надає гипохолестеринемічну, гіполіпідемічну та судинорозширювальну дії. Застосовують для терапії та профілактики пелагри, захворювань серця, легких форм цукрового діабету, виразкових хвороб шлунково-кишкового тракту, ентероколіту, печінки, а також гастриту, супроводжується низькою кислотністю, включають до складу комплексної терапії різних інфекцій, атеросклерозу і невритів лицьового нерва.

Лінетол Суміш етилових ефірів ненасичених жирних кислот з льняного масла надає антисклеротичну і ранозагоювальну дію.

Показання до застосування: Атеросклероз, променеві ураження шкіри, хімічні та термічні (викликані низько або високотемпературним впливом) опіки шкіри.

Класифікація препаратів, що впливають на мозковий кровообіг

Блокатори кальцієвих канальців з переважною дією на судини Комбіновані препарати Фітопрепаратн Засоби різних груп
Німодипін (немотан, немотоп, дилцерен) Цинаризин (стугерон) Флунаризин (сибеліум) Інстенон Нікошпан Кса нтинолу нікотинат (компламін) Білобіл (мемоплант) Танакан Кавінтон (вінпоцетин) Вінкамін (оксибрал) Трентал (агапурин, пентоксифілін, флекситал, вазоніт) Актовегін Церебролізин Серміон (ніцерголін) Ноотропні засоби

Цинаризин (стугерон) — блокатор кальцієвих канальців, що має виражену дію на судини головного мозку. Він покращує мозковий, а також коронарний та периферичний кровообіг, пригнічуючи надходження кальцію у гладкі м'язи судин через повільні канальці клітинних мембран. Має високу тропність (спорідненість) до судин головного мозку, підвищує стійкість до гіпоксії. Добре всмоктується з травного каналу, активно метаболізується в організмі і 2/3 препарату виводиться через травний канал.

Показання до застосування: порушення мозкового кровообігу (у тому числі після інсульту і черепно-мозкової травми), лабіринтні розлади (запаморочення, шум у вухах, ністагм, блювання та нудота), попередження нападів мігрені, порушення периферичного кровообігу (хвороба Меньєра, облітеруючий атеросклероз, хвороба Рейно тощо).

Побічні ефекти: сонливість, сухість у роті, диспепсія, алергійні реакції.

Інстенон — комбінований препарат, що містить гексобендин, етаміван, етофілін.

Гексобендин покращує утилізацію глюкози та кисню тканинами мозку, стимулює анаеробне окиснення, що може проявлятися тільки в умовах ішемії та гіпоксії.

Етаміван нормалізує порушення адаптаційних можливостей лімбікоретикулярного комплексу мозку, що забезпечує збереження адекватної роботи нейронних комплексів кори та підкірково-стовбурових структур. Усе це сприяє покращанню неврологічного статусу хворих з тяжкими ураженнями ЦНС.

Етофілін активує метаболізм міокарда та збільшення хвилинного об'єму кровотоку, що сприяє підвищенню тиску в судинах зони ішемії (при цьому АТ не підвищується).

Показання до застосування: ішемічний інсульт, наслідки перенесеного інсульту, енцефалопатія (дисциркуляторна, посттравматична, постгіпоксична), струс головного мозку, тяжкі черепно-мозкові травми тощо.

Побічні ефекти: головний біль, гіперемія, тахікардія.

Нікошпан — комбінований препарат, що містить нікотинову кислоту та дротаверин. Препарат покращує мозковий та периферичний кровообіг, мікроциркуляцію, сприяє розвитку сполучень між судинами.

Показання до застосування: спазми периферичних судин та судин головного мозку, мігрень, облітеруючий ендартеріїт.

Побічні ефекти: нудота, блювання, біль у животі, гіперемія, головний біль, запаморочення.

Білобіл (мемоплант) — препарат рослинного походження, що містить сухий екстракт з листя Гінкго білоба. Він сприяє покращанню кровотоку, попереджує тромбоутворення, нормалізує обмінні процеси, виявляє антигіпоксичну дію; покращує мозковий кровообіг та доставку до мозку кисню і глюкози.

Показання до застосування: порушення мозкового кровообігу в осіб похилого віку, що супроводжується розладами розумових здібностей, сну, відчуттям страху, запамороченням, порушенням кровообігу в кінцівках (відчуття холоду, біль під час руху).

Побічні ефекти: головний біль, шкірний висип, розлади з боку органів травлення.

Подібну дію і застосування має танакан.

Трентал (агапурин, пентоксифілин, флекситал, вазоніт) — синтетичний препарат, який покращує мікроциркуляцію та доставку до тканин кисню у кінцівках та ЦНС, знижує тромбоутворення.

Показання до застосування: ішемічний інсульт, дисциркуляторна та атеросклеротична енцефалопатія, ангіонейропатії, ішемічний та постінсультний стан, порушення периферичного кровообігу на тлі атеросклеротичних, діабетичних та запальних процесів, порушення кровообігу в судинах ока та внутрішнього вуха тощо.

Побічні ефекти: нудота, блювання, біль і важкість у шлунку, запаморочення, гіперемія, алергійні реакції.

Церебролізин — препарат, що містить біологічно активний комплекс білків головного мозку свині. Має унікальну дію на головний мозок — підтримує життєздатність нейронів, захищаючи їх від пошкодження, покращуючи пізнавальні властивості, концентрацію уваги та інтелектуальні здібності в цілому. Препарат сприяє покращанню настрою, формуванню позитивних емоцій.

Показання до застосування: хронічна недостатність мозкового кровообігу, ішемічний інсульт, травматичне ушкодження мозку, затримка розумового розвитку у дітей, синдроми недоумкуватості різного походження.

Побічні ефекти: рідко — підвищення температури тіла.

Актовегін — звільнений від білків екстракт з крові телят (містить низькомолекулярні пептиди та похідні нуклеїнових кислот), стимулює енергетичні процеси у клітинах, підвищує засвоєння глюкози та кисню тканинами, покращує кровообіг.

Показання до застосування: недостатність мозкового та периферичного кровообігу, трофічні порушення на тлі варикозної хвороби, виразки, пролежні, опіки, пошкодження рогівки, променеві ушкодження, пересадка шкіри тощо.

Побічні ефекти: алергійні реакції.

Серміон (ніцерголін) — синтетичний засіб, що знижує тонус мозкових та периферичних судин і зменшує їх опір, завдяки чому покращується мозковий кровотік. Активує обмін речовин у головному мозку. У пацієнтів з артеріальною гіпертензією може поступово знижувати АТ.

Показання до застосування: інсульт, атеросклероз судин головного мозку, головний біль судинного походження, артеріальна гіпертензія.

Фармакобезпека:

— ловастатин не можна комбінувати з нікотиновою кислотою та циклоспорином, оскільки може виникнути гостра ниркова недостатність (ГНН);

— ліпостабіл не можна змішувати з будь-якими розчинами електролітів, його слід вводити без розведення, розчин в ампулі має бути виключно прозорим;

— актовегін необхідно вводити парентерально, зробивши попередні проби на чутливість і забезпечивши умови проведення екстреної терапій Внутрішньом'язово вводять повільно не більше 5 мл, оскільки препарат має властивість підвищувати АТ. Внутрішньовенно крапельно вводити зі швидкістю 2 мл за 1 хв.

Під час лікування інстеноном не можна вживати каву та чай, оскільки кофеїн ослаблює його дію;

— серміон при парентеральному введенні на початку лікування може спричинити розвиток ортостатичноі гіпотензії, тому після введення пацієнти повинні бути в положенні лежачи;

— трентал посилює дію гепарину, фібринолітичних, протидіабетичних та антигіпертензивних засобів;

— цинаризин посилює дію заспокійливих засобів та алкоголю. У перші дні лікування не можна виконувати роботу, що потребує швидкого реагування;

— церебролізин посилює дію антидепресантів. Його слід дуже обережно призначати пацієнтам з алергійним діатезом чи великими епілептичними нападами.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 472 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)