АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Методичне забезпечення заключного етапу занаття

 

Ситуаційні задачі:

 

1. Хворий 60 років скаржиться на біль у правій нозі, який виникає при ходьбі, без зупинки може пройти до 150 м. Відмічає зябкість, відчуття заніміння в правій стопі. Об’єктивно: шкіра пальців правої стопи бліда, температура її знижена. Пульсація на стегнових артеріях задовільна,на підколінній справа – відсутня.

Який найбільш імовірний діагноз? План обстеження та лікування?

 

2. У хворої 63 років, яка страждає на цукровий діабет, дві доби тому з’явилися болі, наростаючий набряк правої нижньої кінцівки. Сусіди хворої із запізненням викликали швидку допомогу. Об’єктивно: загальний стан важкий. Хвора млява, загальмована. Пульс –120/хв, слабкого наповнення, АТ – 90/60 мм рт.ст. Температура тіла – 38,5°С. Права нижня кінцівка в ділянці стопи і гомілки бліда, набрякла,холодна. Пульс на загальній стегновій артерії визначається, нижче –відсутній. На шкірі спостерігаються темно-червоні плями,пухирі, що заповнені сукровичною рідиною.

Який найбільш імовірний діагноз? План обстеження та лікування?

 

3. Пацієнт 65 років, задовільного стану, скаржиться на біль у правій нозі при ходьбі, відчуття холоду в пальцях правої ступні. До зупинки, зумовленої болем в литкових м’язах, може пройти 150 м. Об’єктивно: шкіра пальців правої ступні бліда, гіпотрихоз, гіперкератоз. Порівняно з лівою – її температура знижена. Пульсація на стегнових артеріях вище пупартової зв’язки задовільна, на підколінній справа – відсутня.

Який найбільш імовірний діагноз? План обстеження та лікування?

 

4. Хворий П.73 років, хворіє на атеросклероз аорти та магістральних артерій. Скаржиться на біль у правій гомілці. Поступово пальці правої ступні почорніли, ступня холодна. Шкіра на пальцях та в дистальному відділі ступні суха, зморщена, темного кольору. Пульсація на підколінній артерії різко ослаблена, а на задній великогомілковій та тильній артеріях ступні відсутня. Яке ускладнення атеросклерозу виникло у хворого?

 

5. Хворий З., 60 років скаржиться на виражений нічний біль в кінцівках, позитивний симптом “переміжної кульгавості”. Шкіра нижніх кінцівок бліда, суха. Гіпотрофія м’язів, помірна болісність при пальпації. Стопа холодна, з мармуровим забарвленням. Пульсація на задніх великогомілкових артеріях різко послаблена. Позитивний симптом Опеля.

Ваш діагноз? Який з препаратів можна запропонувати для покращення мікроциркуляції?

 

6.Хворий 56 років скаржиться на інтенсивні болі в лівій нозі, що виникли три години тому назад раптово, почуття оніміння і похолодання кінцівки. Протягом року відзначав болі в цій нозі під час ходьби, підвищену чутливість до охолодження. Ліва стопа і гомілка з мармуровим малюнком, підшкірні вени спалися, виражений “симптом канавки ”. На дотик стопа холодна, знижені активні рухи стопи, пальців збережені. Пульс прощупується тільки на стегновій артерії. Над нею прослуховується систолічний шум. Сформулюйте попередній діагноз:

 

7. Хворий Н, 60 років, скаржиться на біль та оніміння в лівій нозі, що виникають при ходьбі. Після відпочинку біль проходить. Протягом декількох років страждає імпотенцією. При огляді виявлено атрофію м’язів лівої ноги, нормальні рефлекси та шум над стегновою артерією.

Який найбільш імовірний діагноз? План обстеження?

 

8. Пацієнт 56 років, задовільного стану,скаржиться на біль у правій нозі при ходьбі, відчуття холоду в пальцях правої ступні. Без зупинки, зумовленої болем в литкових мї’язах, може пройти 150 м. Об’єктивно: шкіра пальців правої ступні бліда. Порівняно з лівою, її температура знижена. Пульсація на стегнових артеріях вище пупартової зв ’язки задовільна, на підколінній справа – відсутня.

Який найбільш імовірний діагноз? План обстеження?

 

9. Хворий 67 років, скаржиться на постійні болі,мерзлякуватість в гомілках і ступнях обох ніг, часте порушення сну через біль в ногах. Без зупинки може пройти 40 метрів. Об’єктивно: шкіра бліда, на ногах гіпотрихоз, гіперкератоз, гомілки і стопи на дотик холодні. Пульсація на стегнових артеріях ослаблена. Аускультативно – систолічний шум. Реологічний індекс – 0,6; кут –50.

Який найбільш імовірний діагноз? План обстеження?

 

10. На прийом до хірурга звернулась жінка 35 років зі скаргами на мерзлякуватість, парестезії в кистях, біль у пальцях. В анамнезі – часті переохолодження. Об’єктивно: кисті ціанотичні, мармурового забарвлення, холодні на дотик, ураження симетричне.

Який найбільш імовірний діагноз?

 

11. Хворий 30 років протягом 10 років страждає облітеруючим ендартеріїтом, отримував відповідну медикаментозну терапію. Останнє загострення почалося місяць тому, коли з’явився біль у спокою, гангрена І пальця стопи. На нижніх кінцівках пульсація відсутня тільки на артеріях стопи.

Які Ваші пропозиції відносно подальшого лікування.

 

12. Хворий К.35 років, курець, після переохолодження кінцівок скаржиться на періодичні болі в пальцях рук, які посилюються при хвилюванні та в холодну пору року. Об’єктивно: пальці кінцівок синюшного кольору з незначними набряками. Пульсація на магістральних артеріях збережена. Глюкоза крові 5,5 ммоль/л.

Який найбільш імовірний діагноз?

 

13. Хворого К., віком 25 років, турбує періодичний біль в гомілках. Об’єктивно: на гомілках та стегнах численні синюшні плями з явищами запалення, локальні набряки, які місцями переходять в некротичні ділянки. Пульсація на магістральних артеріях знижена. Ht –45 %, протромбіновий індекс –90 %, фібриноген А –5,33 г/л, фібриноген В (++).

Який найбільш імовірний діагноз?

 

14. Хворий П.73 років, хворіє на атеросклероз аорти та магістральних артерій. Скаржиться на біль у правій гомілці. Поступово пальці правої ступні почорніли, ступня холодна. Шкіра на пальцях та в дистальному відділі ступні суха, зморщена, темного кольору. Пульсація на підколінній артерії різко ослаблена, а на задній великогомілковій та тильній артеріях ступні відсутня. Яке ускладнення атеросклерозу виникло у хворого?

 

14. Хворий 30 років скаржиться на біль в гомілках обох ніг, який посилюється при ходьбі. Хворий змушений зупинятися через 50–70 м. Переміжна кульгавість з’явилась рік тому, відстань між зупинками скоротилася. Обидві ступні бліді, прохолодні. Пульс на тильних артеріях ступнів відсутній. Шкіра суха, на підошвах гіперкератоз, нігті потовщені, легко ламаються, матового кольору. На гомілках –ділянки облисіння.

Яка стадія облітеруючого ендартеріїту у даного хворого? План лікування?

 

Відповіді на задачі:

1. Облітеруючий андертерііт

2. Волога гангрена. Ампутація

3.Облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок, оклюзія стегнового-підколінного сегменту справа. Ішемія II ст.*

4. Облітерація артерій гомілки та суха гангрена ступні*

5. Олітеруючий атеросклероз.Реополіглюкін.

6. Олітеруючий атеросклероз. Гострий тромбоз.

7. Синдром Леріша

8. Олітеруючий атеросклероз.

9. Олітеруючий атеросклероз

10. Хвороба Рейно

11. Симпатектомія. Екзартикуляція пальця.

12. Хвороба Рейно

13. Хвороба Бюргера.

14. ІІІ стадія – стадія декомпенсації*

 

Орієнтовна карта для формування практичних навичок.

 

№ п/п Завдання. Вказівка до дії.
1. Показати клінічний огляд хворого на облітеруючих атеросклероз судин ніг. Виконати самостійно кожним студентом.
2. Показати клінічний огляд хворого на облітеруючих ендартеріїт судин ніг.   Виконати самостійно кожним студентом.
3. Показати методіку проведення функціональних проб у хворих на облітеруючих захворювання судин ніг.   Виконати самостійно кожним студентом.
4. Дослідити дані допоміжних методів обстеження (ангіографія, реовазографія, доплерометрія).   Виконати самостійно кожним студентом.
5. Визначити тактику лікування хворих на облітеруючі захворювання судин.   Виконати самостійно кожним студентом.
6. Визначити тактику лікування хворих на ускладнення при облітеруючих захворюваннях судин.   Виконати самостійно кожним студентом.

 

3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття:

Завдання:

1. Зробіть клінічний огляд хворого на облітеруючий атеросклероз судин ніг.

2. Зробіть клінічний огляд хворого на облітеруючий ендартеріїт судин ніг.

3. Проведіть одну із методік проведення функціональних проб у хворого на облітеруючих атеросклероз судин ніг.

4. Визначте тактику лікування хворого на ускладнення при облітеруючих захворюваннях судин ніг.

5. Визначте методіку хірургічного лікування хворого на вологу гангрену ноги.

6. Визначте методіку хірургічного лікування хворого на суху гангрену п’ятого пальця правої стопи.

7. Визначте метод додаткового обстеження хворого на облітеруючий атеросклероз судин ніг.

8. Визначте метод додаткового обстеження хворого на облітеруючий ендартеріїт судин ніг.

9. Визначте метод додаткового обстеження хворого на хворобу Рейно.

10. Визначте тактику лікування хворого на хворобу Рейно.

 

 

4. Матеріали методичного забезпечення самопідготовки студентів:

Основні завдання Вказівки Самостійна робота
Вивчити. 1.Класіфікацію облітеруючих хвороб.   2. Клініку облітеруючого атеросклерозу судин ніг   3. Клініку облітеруючого ендартеріїту судин ніг.     4. Клініку хвороби Рейно.     5. Ускладнення при облітеруючих захворюваннях.     6.Методи лікування хворих на облітеруючи захворювання судин.   7. Методи хірургічного лікування хворих на облітеруючи захворювання судин.     8. Методи лікування хворих на хворобу Рейно.       Вивчити на пам’ять, написати на листі.   Вивчити на пам’ять, написати на листі.   Вивчити на пам’ять, напи- сати на листі.     Вивчити на пам’ять, напи- сати на листі.     Вивчити на пам’ять, напи- сати на листі.     Вивчити на пам’ять, напи- сати на листі.     Вивчити на пам’ять.   Вивчити на пам’ять.  

VIII. Література:

1.Учбова:

1. М.П. Черенько, Ж.М. Ваврик, “ Загальна хірургія ”, 1999 р.

2. С.П. Жученко, М.Д. Желіба, С.Д. Хіміч, “ Загальна хірургія ”, 1999 р.

3. Л.Я.Ковальчук, Ю.П.Спіженко, В.Ф.Саєнко, “ Шпітальна хірургія ”-Тернополь, “Укрмедкнига”, 1999р.

4. М.П. Захараш, О.І.Пойда, М.Д.Кучер.- Хірургія К.Здоров´я, 2006. – 656с.

5. В.И.Стручков, “ Общая хирургия”, 1983 р.;

 

Додаткова:

1.Ващєнко М.А. Хірургія оклюзій черевної аорти та магістральних артерій нижніх кінцівок // Київ,1999

2.Методика обстеження хірургічного хворого / під ред. М.О.Ляпіса. Тернопіль, 2000.

3.Мокшонов И.Я. Хирургические операции // Минск, 2004, с.413.

4.Руководство по сосудистой хирургии. Ю.В. Белов. Москва, 2000г., с.40-175

5.Сухарев И.И. Хирургия атеросклероза судин у хворих цукровим діабетом // К., 1995, с. 6-54

6.Хірургія. Збірник тестових питань та відповідей. Автоматизована атестаційна система “АМІК”, Київ, “Час”, 1994, 150 с.

 


Дата добавления: 2016-06-05 | Просмотры: 627 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.017 сек.)