АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА. Кафедра соціально-гуманітарних наук і психології

Прочитайте:
  1. I. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  2. I. пояснювальна записка
  3. Пояснительная записка
  4. Пояснительная записка
  5. Пояснительная записка
  6. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  7. Пояснительная записка
  8. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  9. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

УНІВЕРСИТЕТ СУЧАСНИХ ЗНАНЬ

 

Кафедра соціально-гуманітарних наук і психології

 

 

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

ДИСЦИПЛІНИ

Для студентів напряму підготовки “Психологія”

Освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр

(денна, заочна)

 

 

Київ 2008


 

Підготовлено д.м.н., проф. Філіпповим М.М.,ст. викладачем кафедри соціально-гуманітарних наук і психології Тарасенко Л.Г.

 

 

Затверджено на засіданні кафедри соціально-гуманітарних наук і психології.

Протокол № 5 від 02 квітня 2008 року

Схвалено Вченою радою Університету сучасних знань

Філіппов М.М., Тарасенко Л.Г. Навчальна програма з дисципліни “Фізіологія нервової системи і вищої нервової діяльності” (для бакалаврів). К.: УСЗ, 2008 - 17 с.

 

 

Навчальна програма містить пояснювальну записку, тематичний план, зміст дисципліни “Фізіологія нервової системи і вищої нервової діяльності”, питання для самоконтролю, теми контрольних робіт та вказівки до виконання контрольних робіт, а також список рекомендованої літератури.

 

Університет сучасних знань (УСЗ),2008

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Навчальна дисципліна “Фізіологія нервової системи і вищої нервової діяльності” характеризується тісними міждисциплінарними зв’язками із загальною психологією, еволюцією і анатомією нервової системи, психофізіологією та багатьма іншими галузями психологічних та медичних знань. Вивчення курсу “Фізіологія нервової системи і вищої нервової діяльності” сприяє поглибленому розумінню структури і закономірностей функціонування різних відділів нервової системи, механізмів формування пам'яті, навчання, поведінки тощо. Вивчення дисципліни сприяє розумінню фізіологічних процесів при освоєнні дисципліни “Психофізіологія”.

Метою вивчення дисципліни є підготовка студентів психологів до практичної роботи з людьми, використання отриманих знань для розуміння фізіологічних механізмів регулювання функцій організму.

В результаті вивчення курсу студенти повинні оволодіти методологічними і практичними принципами визначення закономірностей формування функціональних напружень організму, участі різних відділів центральної нервової системи в регуляції як фізіологічних процесів так і вищої нервової діяльності. Програмою передбачено ознайомлення та набуття необхідних вмінь студентів у застосовуванні отриманих знань з фізіології нервової системи на практиці: підібрати адекватні експериментальні методики визначення типів вищої нервової діяльності; сформулювати мету і задачі дослідження рухомості нервових процесів і їх урівноваженості; вивчити сучасні уявлення про механізми формування поведінкового акту; дослідити стан фізіологічних функції, процесів і станів людини; провести аналіз отриманих результатів дослідження; сформулювати висновки та скласти відповідний протокол.

Програма розроблена на основі сучасних уявлень про Болонський принцип отримання вищої освіти. Наведені у програмі контрольні питання до заліку покликані зорієнтувати студентів на вивчення закономірностей функціонування центральної нервової системи, методів дослідження фізіології, які визначають регуляцію систем і організму в цілому. Позначені програмні питання закладені в основу іспитових білетів з курсу “Фізіологія центральної нервової системи і вищої нервової діяльності”.

Послідовність і зміст розділів, визначених навчальною програмою, забезпечують цілісність і повноцінність лекційного і практичного засвоєння матеріалу.

Вивчення дисципліни передбачає систематичну самостійну роботу студентів для закріплення знань.

Для контролю засвоєння дисципліни навчальним планом передбачений екзамен.


ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ

„ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ І ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ”

№ П/П НАЗВА ЗМІСТОВОГО МОДУЛЯ ТА ТЕМИ
  Змістовий модуль 1. Основи фізіології нервової системи (НС) і вищої нервової діяльності (ВНД).
Тема 1 Предмет, завдання та методи фізіології ЦНС і ВНД.
Тема 2 Історичний розвиток фізіології НС і ВНД.
Тема 3 Зв'язок фізіології ВНД з іншими науками. Значення фізіології ВНД для майбутнього психолога.
  Змістовий модуль 2. Загальна і окрема фізіологія НС
Тема 4 Функціональні властивості нейрона і нервових центрів. Фізіологічні властивості НС.
Тема 5 Спиний і довгастий мозок. Мозочок. Середній і проміжний мозок. Ретикулярна формація. Кора великих півкуль головного мозка.
Тема 6 Соматична і вегетативна нервова система.
  Змістовий модуль 3. Фізіологія аналізаторних систем і довільних рухів.
Тема 7 Функціональна спільність аналізаторів. Рецептори і механізм збудження. Зоровий, слуховий, вестибулярний аналізатори. Тактильна, cмакова, нюхова чутливість. Хеморецепція. Сприйняття болю.
Тема 8 Організація довільних рухів, сенсорна корекція рухових актів. Рухові навички. Постава, її регуляція.
  Змістовий модуль 4. Умовно-рефлекторна діяльність.
Тема 9 Механізми утворення умовних рефлексів (УР). Класифікація УР. Динаміка умовно-рефлекторної діяльності. Функціональна система формування поведінкового акту за П.К.Анохіним
Тема 10 Перша і друга сигнальні системи. Механізми утворення мови. Абстрактне мислення.
  Змістовий модуль 5. Вища нервова діяльність і пам'ять, типологічні властивості НС. Інстинкти і механізми організації інстинктивної поведінки.
Тема 11 Види і форми пам'яті. Механізми пам'яті. Можливості управління пам'яттю.
Тема 12 Характеристика основних типів ВНД. Властивості нервової системи: сила, врівноваженість, рухливість.
Тема 13 Значення інстинктів для забезпечення життєво необхідних функцій.
Разом годин: 108

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 620 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)