АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Нирок під впливом альдостерону

Ренін

Ангіотензиноген ангіотензин І

АПФ

Ангіотензин ІІ Na+ К+ АКТГ

               
       
 
 
 


Звуження

судин

 
 


АЛЬДОСТЕРОН

 
 


Дистальні канальці нефрону

Збиральні трубочки

               
     
 
     
 


Реабсорбція Na+ Секреція К+ Секреція Н+

рН

       
 
   
 


Реабсорбція Н2О

       
   
 
 


Об’єм плазми


Схема контуру регуляції за участю ПНУГ

 
 


Р передсердь

ПНУГ

       
   
 
 


Реабсорбція Na+ Реабсорбція Н2О

Натрійурез діурез

2. Сталості концентрації іонів кальцію і фосфатів: 60% іонів кальцію фільтрується з плазми крові в капсулу нефрона (40% іонів кальцію зв’язано з білками плазми крові і не фільтрується). У проксимальних канальцях та товстих висхідних відділах петель Генле реабсорбується 90% профільтрованого кальцію пасивно (вторинний активний транспорт) – цей транспорт поєднаний з реабсорбцією іонів натрію. У дистальних канальцях нефрону і збірних трубочках 9% іонів кальцію реабсорбується шляхом активного транспорту. Регуляція реабсорбції іонів кальцію здійснюється під впливом паратиреоїдного гормону (ПТГ) прищитовидних залоз, секреція яких збільшується при зменшенні концентрації кальцію у плазмі крові (Рп). ПТГ збільшує реабсорбцію іонів кальцію в дистальних канальцях і зменшує реабсорбцію фосфатів у проксимальних канальцях, завдяки чому вони виводяться з сечею (фосфатурія). 85% профільтрованих фосфатів реабсорбуються у проксимальних канальцях завдяки транспорту, поєднаного з реабсорбцією іонів натрію, у дистальних відділах нефрону реабсорбція фосфатів не відбувається і вони виводяться з сечею.

 
 

 

 


Прищитовидні

Залози

 
 

 


ПТГ

           
   
 
   
 
 


Реабсорбція

Фосфатів у

Проксимальних

Канальцях


Фосфатурія Схема контура регуляції сталості концентрації Са2+


· Участь нирок у регуляції сталості кислотно-основної реакції (КОР) артеріальної крові.

Нирки приймають участь у регуляції КОР артеріальної крові шляхом секреції (екскреції) в проксимальних і дистальних канальцях а) іонів водню, б) аміаку, в) реабсорбції лужних компонентів буферних систем (бікарбонатів, фосфатів) і тим самим, сприяють підтримці сталості буферної ємності бікарбонатної і фосфатної буферних систем. Іони водню утворюються в процесі катаболізму білків та фосфоліпідів. У канальцевому епітелії продукується вугільна кислота з СО2 і Н2О під впливом ферменту карбоангідрази (КА). Іони водню екскретуються а іони НСО3- реабсорбуються. Цей процес поєднується з виділенням з сечею кислих фосфатів (Н2РО4-) замість лужних компонентів буферних систем (НРО42-), наслідком цього є зменшення рН сечі кінцевої до 5,8; мінімальна величина рН сечі може дорівнювати 4,4.

 

Порожнина Канальцевий епітелій Кров

Na+- K+ насос   Н+ + НСО3-   СО2 + Н2О КА Н2СО3  
канальця

 

Na+ Na+

 

HCO3- + H+ K+

(профільтро

ваний

НСО3 -

реабсорбція

Н2СО3 профільтрованого

КА

СО2 + Н2О

 

Механізм реабсорбції профільтрованого HCO3- і секреції Н+ у

проксимальних канальцях

 

Порожнина Кров

    Н+ + НСО3- Н2СО3   КА СО2 + Н2О
канальця Na+

НРО42-+

(профіль- K+

трований)

       
   
 


НСО3 -

реабсорбція

Н2РО4- утвореного

(екскреція)

Механізм екскреції іонів водню та виділення кислих фосфатів


Порожнина Na+

    Н+ + НСО3-   NH3   Н2СО3 Глутамат КА   СО2 + Н2О
кров

канальця

 

Н+ К+

+

NH3 НСО3-

реабсорбція

NH4-

 

 

Механізм секреції іонів Н+, NH3 та утворення NH4-

· Фізіологічні основи дії сечогінних лікарських препаратів (діуретиків). Діуретики переважно застосовуються з метою зменшення об’єму циркулюючої крові (наприклад при гіпертензії, набряках та ін.).

1.Осмотичні діуретики (манітол, глюкоза) – їх дія заснована на екскреції речовин, які фільтруються, але не реабсорбуються, залишаються у канальцях нефрона і підвищують осмотичну концентрацію сечі, що призводить до зменшення реабсорбції води і збільшення об’єму виділеної сечі. Так, наприклад, збільшення концентрації глюкози вище порогової величини (> 10 ммоль/л) призводить до збільшення її концентрації у канальцевій частині нефрону і зменшення реабсорбції води за осмотичним градієнтом, це має місце також при цукровому діабеті.

2.Інгібітори карбоангідрази (ацетазоламід) – їх дія заснована на пригніченні дії ферменту карбоангідрази в епітелії переважно проксимальних канальців, що призводить до пригнічення утворення вугільної кислоти з вуглекислого газу та води, наслідком чого є зменшення реабсорбції іонів НСО3- у проксимальних канальцях, збільшення осмотичної концентрації сечі, наслідком чого є зменшення реабсорбції води і збільшення діурезу.

3.Петльові діуретики (фуросемід, етакринова кислота, буметамід) – їх дія заснована на пригніченні реабсорбції іонів Na+ і поєднаного з ним (котранспорт) транспорту іонів K+, 2Cl -, а також іонів Са2+ (застосування при гіперкальціємії) що призводить до збільшення екскреції з сечею NаCl, K+, Са2+, не здатності концентрувати та розводити сечу (пригнічення дії поворотно-протипоточного механізму петлі Генле), наслідком чого є зменшення реабсорбції води і збільшення діурезу.

4.Тіазидові діуретики (хлортіазид, гідрохлортіазид) – їх дія заснована на пригніченні реабсорбції NаCl на початку дистальних канальців,що призводить до зменшення реабсорбції води, збільшення екскреції К+ завдяки збільшенню швидкості потоку сечі, збільшенню діурезу.

5.Калій-зберігаючи діуретики (спіронолактон, триамтерен, амілорід) – їх дія заснована на пригніченні реабсорбції іонів Na+, пригніченні секреції іонів K+ (спіронолактон є антагоністом альдостерону, інші діють безпосередньо!) в дистальних канальцях і збиральних трубочках, що призводить до збільшення екскреції іонів Na+, зменшенню реабсорбції води і збільшенню діурезу.


 


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 343 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.011 сек.)