АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Спільна діяльність школи та сім'ї у формуванні здоров'я та здорового способу життя учнів

Збереження здоров'я дитини - головне завдання дорослих людей, що оточують його: батьків, педагогів та інших працівників школи, в якій дитина навчається. У цьому зв'язку важливо відзначити, що дитина буде дійсно здоровим, якщо зусилля школи і сім'ї у формуванні його здоров'я і здорового способу життя будуть злагодженими, тобто мають одну і ту ж мету, втілюються в життя школяра одними і тими ж методами.

Однак часто зустрічаються випадки, коли політика школи і політика сім'ї не збігаються, і дитина потрапляє "між двох вогнів". Прикладом такої ситуації є те, як школа намагається боротися зі шкідливими звичками серед учнів. Всі співробітники шкільного колективу стежать за тим, щоб учні не курили в період перебування в школі. У той же час учні стверджують, що батьки дозволяють їм палити і вчителі не мають права забороняти їм те, що дозволяють батьки.

У цьому випадку, по-перше, всі зусилля колективу школи зберегти здоров'я кращого учня стають марними. По-друге, такий учень потенційно небезпечний для інших учнів, оскільки вони робляться пасивними курцями, що теж завдає шкоди здоров'ю. По-третє, страждає авторитет учителя як в очах кращого учня, так і в очах інших учнів, що призводить до зменшення виховного впливу на школярів.

Батьки повинні пам'ятати, що здоров'я дитини - це фундамент здоров'я майбутнього дорослої людини. І цей фундамент буде крихкий, якщо дитина не дотримується правил здорового способу життя.

Для узгодження зусиль батьків і шкільного колективу, спрямованих на збереження і зміцнення здоров'я дітей, потрібно проводити спеціальні батьківські збори. На таких зібраннях батькам повинні пояснюватися правила поведінки учнів у школі, на них можна обговорити і можливості проведення додаткових заходів з метою зміцнення здоров'я дітей.

До зміцнюючим здоров'я заходів можна віднести відвідування дитиною басейну, спортивних секцій і гуртків, прогулянки та екскурсії на свіжому повітрі, при цьому необхідно додаткове проведення медичних оглядів дітей та ін.

На зборах приймаються задовольняють і батьків, і школу рішення, виконання яких має бути обов'язковим.

Крім того, батьки дитини повинні стежити за тим, щоб дії адміністрації школи або вчителів не порушували права дитини, не завдавали шкоди його здоров'ю. З цією метою створюється батьківський комітет, який стежить за процесом навчання і виховання дітей у школі, за дотриманням усіх санітарно-гігієнічних норм, створенням в школі оптимальних умов для плідного навчально-виховного процесу.

Для підвищення рівня тренованості дітей у школі організовуються спортивні секції та гуртки. При узгодженої діяльності шкільного колективу і батьків заняття в цих гуртках будуються таким чином, щоб у них могло взяти участь максимальне число дітей. Таким чином, дитина не тільки тренується і зміцнює своє здоров'я, але і набуває певні навички, розвиває реакцію і координацію, а також оберігається від згубного впливу поганих звичок.

Якщо дитина не цікавиться спортивними іграми та заходами, батьки спільно з адміністрацією школи можуть підібрати інше заняття, що сприяє його інтелектуальному або естетичному розвитку, яке б займало вільний час дитини.

Також відповідно шкільної адміністрації та батьківського комітету має прийматися рішення про шкільній формі учнів. Однак у кожному разі одяг школяра повинна відповідати певним правилам.

1. Дитині не можна носити тісне, що сковує рухи одяг, так як це може призвести до патології в розвитку м'язових і кісткових структур.

2. Одяг дитини повинна бути чистою, так як його імунітет остаточно не сформований, а знаходяться на одязі бактерії можуть стати причиною виникнення подразнень та інфекційних захворювань.

3. Бажано, щоб одяг дитини була виготовлена з натуральних матеріалів, що дозволяє шкірі "дихати" і запобігає появі на ній подразнень.

4. Взуття дитини повинна бути зручною, на невеликому каблуці. Це пов'язано з тим, що за відсутності каблука або, навпаки, якщо каблук занадто високий, дитина швидше втомлюється при ходьбі, підвищується ймовірність розвитку у нього плоскостопості. При наявності певних показань дитина повинна носити ортопедичне взуття.

 


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 491 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)