АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Комплекс лікувальної гімнастики при лордозній деформації хребта

1. Вихідне положення — основна стійка; зігнути праву ногу в кульшовому і колінному суглобах, захопивши її руками за гомілку, і притягнути коліно до плеча, те саме — лівою ногою (4-6разів кожною ногою).

2. Вихідне положення — основна стійка; повільно присідаючи, встати на коліна, руки вперед і сісти на п'яти (4-6разів).

3. Вихідне положення—лежачи на спині; зігнути ноги в колінах і кульшових суглобах, захопити руками гомілку і притягнути її до плеча (4-6разів).

4. В положенні нахилу вперед, руки до підлоги, ходьба в зігнутому положенні.

5. Вихідне положення — упор сидячи, ноги в сторони; нахил вперед, торкну­тися руками пальців ніг (не згинаючи коліна), втримати 2-4 с — вихідне поло­ження (4-6 разів).

6. Вихідне положення — лежачи на спині, руки вгору; зігнути праву ногу в кульшовому і колінному суглобах, захопивши руками п'ятку, притягнути коліно до плеча, тримати 2-4 с; вихідне положення (4-6разів). Те саме другою ногою.

7. Вихідне положення—сидячи на гімнастичній лавці, ноги в сторони, руки в сторони; нахили вперед до носків — вихідне положення (4-6разів).

8. Вихідне положення — стоячи на колінах; сісти на п'ятки, руки витягнути вперед—вихідне положення (4-6 разів).

9. Вихідне положення—висіння на гімнастичній стінці спиною до неї; зігнути праву ногу в колінному і кульшовому суглобах (2—4рази). Те саме лівою ногою.

10. Вихідне положення—висіння на гімнастичній стінці спиною до неї; зігнути ноги в колінних і кульшових суглобах, тримати 3 с; вихідне положення (2—4рази).

 

Сколіоз — бокові викривлення хребта. В основі виникнення сколіозу лежить явище асиметричного росту хребців. Розвивається сколіоз в період розвитку скелета: в 6-7 років і в 12-15 років.

Порушення постави є одним із факторів розвитку прогресуючого сколіозу.

Розрізняють три ступені розвитку сколіозів. До 1 ступеня відносять нерідко виражені бокові відхилення хребта (див. мал. 1).

У подальшому розвиток деформацій призводить до сколіозу II ступеня, який характеризується досить помітними відхиленнями хребта від середньої лінії. Під час огляду дитини в нахиленому стані на задній поверхні грудної клітки проявляється реберний виступ (горб), а в поперековій ділянці — м'язовий валик (див. мал. 3).

Мал. 3.


 

 

Сколіоз III ступеня характеризується різко вираженою деформацією хребта з великим реберно-хребетним горбом і асиметрією грудної клітки. Це дуже важ­ка деформація зі структурними змінами хребців. У цілому при сколіотичних захворюваннях з'являються різноманітні порушення з боку внутрішніх органів і неврологічні розлади, що погіршує загальний стан хворого.

Основними і радикальними методами боротьби зі сколіотичною хворобою у дітей є її раннє виявлення і профілактика. Що ж треба робити? Перш за все — правильне фізичне виховання дітей, раціональний загальний і руховий режим, повноцінне харчування, тривале перебування на свіжому повітрі, правильна організація робочого місця вдома, в школі.

Сколіотична хвороба — це не тільки деформація хребта, але й тяжке загальне захворювання, тому його лікування повинно бути комплексним. Особливу увагу слід приділяти хворим зі сколіозом І ступеня.

Учням пропонується комплекс вправ при сколіозній деформації хребта:

 


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 333 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)