АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Природжена

ВЕТЕРИНАРНА ГІНЕКОЛОГІЯ

ПЛАН.

1. Класифікація форм неплідності, заходи профілактики.

2. Гінекологічна патологія.

ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ

За А. П.Студенцовим, розрізняють такі форми неплідності:

СамокСамців

Природжена

Природжений інфантилізм Природжений інфантилізм

Фримартинізм Крипторхізм

Гермафродитизм

2.Аліментарна неплідність виникає через:

- погану або надмірну годівлю, неякісний раціон;

- виснаження;

- ожиріння;

- дефіцит або надлишок мікро- та макроелементів, перетравного протеїну тощо;

- погану годівлю молодняку в період їх розвитку (аліментарний інфантилізм).

3.Експлуатаційна неплідність настає внаслідок великого фізичного навантаження жеребних кобил, скорочення строків сухостійного періоду, пропуск охоти з метою продовження лактаційного періоду тощо.

4.Кліматична неплідність виникає як наслідок недостатньої або надмірної інсоляції, несприятливого макро- і мікроклімату, порушень правил утримання тварин.

5.Симптоматична неплідність визначається як наслідок хвороб статевих та інших органів незаразного, інфекційного та інвазійного характеру.

6.Штучна неплідність поділяється на набуту і спрямовану.

6а.Штучно-набута неплідність обумовлюється порушеннями технології природного та штучного осіменіння самок; нашаруванням на безумовні статеві рефлекси умовних (порочних) рефлексів, порушеннями правил одержання, зберігання, транспортування сперми і вико­ристання сперми.

6б.Штучно-спрямована неплідність виникає при ізольованому утриманні самців і самок, при планових пропусках статевих циклів без осіменіння з метою продовження лактаційного періоду та при кастрації.

Отже неплідність - це біологічне явище, розміри якого можна визначати на кожний поточний день року, а причини виявляють акушерською і гінекологічною диспансеризацією стада та дослідженнями тварин.

Яловість - поняття господарсько-економічне. Яловою вважається самка, яка протягом календарного року не дала приплоду, а тому роз­рахунок розмірів яловості проводиться лише після закінчення кален­дарного року.

Зазначене не дозволяє протягом року контролювати стан відтво­рення.

Тому для одержання об'єктивної характеристики стану відтворення стада необхідно визначати розміри неплідності самок за перше півріччя і календарний рік.

Визначення розмірів неплідності проводять двома методами: підрахунком кількості днів неплідності за кожною твариною (за В.Я. Андрієвським), та за кількістю корово-днів у стаді (за Г.В. Звєрєвою зі співавторами).

Визначення розмірів неплідності корів за В.Я. Андрієвським проводиться підрахунком кількості днів неплідності у кожної корови господарства та визначення їх суми.

Для зручності підрахунків розмірів неплідності за В.Я. Андрієвсь­ким, необхідно враховувати такі дані:

- тривалість післяродового періоду - 30 днів;

- тривалість тільності - 285 днів;

- місяць приймається за 30О днів, а рік за 360 днів;

- міжотельний інтервал складає 315 днів (285 днів тільності та 30 днів післяродового періоду);

- дані про стан самки за минулий рік та на перше число будь-якого місяця поточного року.

Розміри неплідності за кожною коровою підраховуються у днях до отелу, між отеленнями та після отелу. Сума одержаних даних ви­значає загальну кількість днів неплідності.

Розміри неплідності до отелу визначають підрахунком кількості днів від 1 січня до дати отелу в минулому році і від цього числа від­німають 315 днів (міжотельний інтервал).

Кількість днів неплідності між отеленнями визначають таким ме­тодом. Визначають час міжотельного періоду і від нього віднімають 315 днів. Одержане число буде визначати кількість днів неплідності між отеленнями.

Розміри неплідності після отелення визначають шляхом підрахун­ку кількості днів після отелення, за виключенням 30 днів післяродо­вого періоду і строку вагітності.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 871 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)