АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Види гальмування у НС

У ЦНС поряд із збудженням спостерігається процес гальмування. Гальмування - особливий нервовий процес, що проявляється в послабленні або повній відсутності відповідної реакції на подразнення.Розрізняють дві форми гальмування:1. Первинне - для його виникнення необхідна наявність спеціальних гальмівних структур (гальмівних нейронів і гальмівних синапсів). Гальмування в даному випадку виникає без попереднього збудження.Може бути двох видів:а) Пресинаптичне гальмування, локалізується в пресинаптичних елементах і пов'язане з пригніченням проведення нервових імпульсів у пресинаптичних закінченнях.. Припускають, що пресинаптичне гальмування пригнічує сигнали, біологічне значення яких у даний момент є незначним, і пропускає інформацію, що є найважливішою для організму.б) Постсинаптичне гальмування обумовлене виділенням пресинаптичним закінченням аксона гальмівного медіатора, який знижує або гальмує збудливість мембран соми і дендритів нервової клітини, з якою він контактує.2. Вторинне - не потребує наявності гальмівних структур. Гальмування розвивається в результаті змін функціональної активності збудливих нейронів.Види вторинного гальмування:

а) Позамежне гальмування - виникає в нейронах центральної нервової системи в тому випадку, якщо потік інформації до тіла нейрона вище його працездатності. Розвивається різке зниження збудливості нейрона.б) Парабіотичне гальмування - виникає при дії сильних і довготривалих подразників.Якщо парабіотичний фактор продовжує діяти, тканина гине.в) Песимальне - виникає внаслідок зниження функціональної лабільності збудливої структури в разі надмірних за силою або частих подразнень і виявляється пригнічена рефлекторної діяльності. Песимальне гальмування відіграє важливу роль у механізм координації рефлекторної діяльності в ЦНСг) Гальмування вслід за збудженням (А. А. Ухтомський) - пригнічення нейронів після порушення. послідовність процесів збудження і гальмування часто зустрічаються в корі великих півкуль при умовно-рефлекторній діяльності.

д) Гальмування за принципом негативної індукції.е) Умовне (внутрішнє) гальмування.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 513 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)