АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вегетативна нервова система,її відділи та фізіологічне значення

Автономна нервова система іннервує всі внутрішні органи, ендокринні залози та мимовільні м’язи шкіри, серце та судини. Автономна нервова система справляє трофічний вплив на центральну нервову систему. Центри автономної нервової системи розташовані у стовбурі головного та спинного мозку. Периферична частина складається з нервових вузлів і нервових волокон. Відростки клітин вегетативних центрів виходять із спинного мозку в складі передніх корінців спинномозкових нервів, а з головного мозку – у складі черепних нервів. Ці відростки вкриті мієліновою оболонкою, тіла їх розташовані в цнс. Після виходу з мозку відросток закінчується в нервовому вузлі. Відростки клітин, що знаходяться в периферичних нервових вузлах, ідуть до внутрішніх органів. Шлях від центра до органу у автономній нервовій системі складається з двох нейронів. Волокна автономної нс мають низьку збудливість і невелику швидкість поширення нервових імпульсів – 1-30м/с.

Автономна нс поділяється на симпатичну та парасимпатичну. Центри симпатичної частини розташовані в грудних та поперекових сегментах спинного мозку. У бокових рогах сірої речовини спинного мозку лежать тіла нейронів, аксони яких виходять із спинного мозку у складі передніх корінців і у вигляді окремої гілки спрямовуються до симпатичного стовбура. Кожний симпатичний стовбур становить ланцюг нервових вузлів, з’єднаних один з одним. Симпатичні нерви іннервують усі внутрішні органи і тканини організму (прискорюють і підсилюють скорочення серця, розширюють зіниці, підвищують кров’яний тиск, підсилюють обмін речовин.)

Тіла центральних парасимпатичних нейронів містяться в довгастому і середньому мозку та в спинному. Із довгастого мозку виходять парасимпатичні волокна 7-9,10,12 черепних нервів. Головна маса парасимпатичних волокон, які ідуть із довгастого мозку, покидає його у складі блукаючого нерва. Його волокна іннервують органи шиї, грудей, живота. В спинному мозку парасимпатичні нервові центри розташовуються від 2 до 4 крижових сегмента. Ганглії парасимпатичної частини автономної нервової системи розташовані в стінках внутрішніх органів.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 360 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)