АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основи теорії рефлекторної діяльності. Рефлекс. Поняття про рефлекторне кільце. Багато поверховість рефл.дуг.(за Астратяном)

Рефлекторна теорія, що визнає рефлекторну сутність діяльності нервової системи, ґрунтується на 3 головних принципах: Принцип матеріалістичного детермінізму означає, що кожен нервовий процес в голов. мозку обумовлюється дією певних подразників. Принцип структурності полягає в тому, що відмінності функцій різних відділів нервової системи залежать від особливостей їх будови, а зміна будови відділів нервової системи в процесі розвитку обумовлюється зміною функцій. Принцип аналізу та синтезу. При надходженні в центральну нервову систему доцентрових імпульсів в одних нейронах виникає збудження, в інших – гальмування. Рефлекс - відповідна реакція організму на подразнення зов. або внут. середовища, яка здійснюється за участю ЦНС. Рефлекторна дуга - це шлях, по якому проходить нервовий імпульс від рецептора до ефектора. Рефлекторний акт не закінчується відповідною реакцією організму на подразнення. Живий організм,, працює за принципом зворотного зв’язку. Під час рефлекторної реакції збуджуються рецептори в робочому органі, і від них до ЦНС по аферентних шляхах поступає інформація про досягнутий результат. Кожний орган повідомляє про свій стан в нервові центри, які вносять правки в рефлекторний акт, який здійснюється. Аферентні імпульси, які здійснюють зворотній зв’язок, або посилюють і уточнюють реакцію, якщо вона не досягла цілі, або припиняють її. Рефлекс здійснюється не просто по рефлекторній дузі, а по рефлекторному кільцю (П.К.Анохін). А отже, в основі діяльності нервової системи лежить замкнуте рефлекторне кільце. Багатоповерхова дуга безумовного рефлексу Е.А. Асратяна. Порушення може добиратися до еферентної нейрона через різні "поверхи" нервової системи. Ця схема показує, що фактично існують паралельні дуги для одного і того ж безумовного рефлексу на 5 різних поверхах нервової системи: 1) у спинному мозку, 2) в довгас., 3) в серед., 4) в проміжному і 5) у півкулях голов.мозку. Асратян вивчаючи безумо.рефлекси до висновку, що центр. част. дуги безумовного релеф. є не однолінійної, а має багаторівневу структуру, скл. з багатьох гілок, які проходять через різні "поверхи" ЦНС: спинний мозок, довгастий, середній, проміжний і кору. Найвища частина дуги проходить через кору великих півкуль головного мозку, вона є кірковим представництвом даного безумовного По месту расположения нейронов, участвующих в рефлексе, можно разделить рефлексы на следующие виды:спинальные рефлексы: нейроны расположены в спинном мозге,ульбарные рефлексы: осуществляются при обязательном участии нейронов продолговатого мозга,мезэнцефальные рефлексы: осуществляются при участии нейронов среднего мозгадиэнцефальные рефлексы, мозгакортикальные рефлексы: осуществляются при участии нейронов коры больших полушарий головного мозга.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 720 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)