АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Умовні рефлекси та їх класифікація. Умов.рефлекс на час

Умовні рефлекси — це рефлекси, що набуваються протягом життя на базі безумовних рефлексів під впливом певних чинників зовнішнього середовища. Умовні рефлекси є індивідуальними: той або інший рефлекс може бути присутній у одних особин виду і відсутній у інших. При зміні умов зовнішнього середовища одні умовні рефлекси можуть зникати, а інші — виникати. Для вироб­лення умовних рефлексів не потрібен специфічний подразник. Вони виникають на будь-які умовні подразники. Для їх утворення повинні виконуватися три умови: 1) дія умовного подразника повинна обов'язково співпадати в часі з безумовним (у собаки ви­гляд і запах м'яса викликає слиновиділення, якщо показ його кілька разів поєднувався з їжею); 2) початок дії умовного подраз­ника повинен дещо передувати дії безумовного (для утворення у собаки умовного слиновидільного рефлексу на дзвінок потрібно, щоб він починав дзвонити за 5—30 с до подачі корму та якийсь час супроводжував їжу); 3) умовний подразник повинен неодно­разово підкріплюватися дією безумовного подразника.

Розподіл рефлексів по рецепторному ознакою.1. Екстероцептивні, що утворюються при дії умовного подразника зовнішнього світу на око, вухо, органи нюху, смаку і рецептори шкіри.2. Проприоцептивні – при подразненні рецепторів рухового апарату, з якими пов’язані вестибулярні – при подразненні вестибулярного апарату. Обидві групи, умовних рефлексів викликають головним чином рухові рефлекси і тому становлять вищу нервову діяльність.3. Интероцептивні – при подразненні рецепторів внутрішніх органів, що відносяться до нижчої нервової діяльності. По ефекторному ознакою:вегетативні(полові,дихальні), соматодвигательніе (мигательний).По характеру умовного подразника:натуральні(виникають на дію природних ознак),штучні(в наук.цілях)

Особливе положення займає так званий рефлекс на час. Він проявляється в різних життєвих відправленнях організму, наприклад у добовій періодичності обмінних функцій, у виділенні шлункового соку при настанні часу обіду, у здатності прокидатися в призначену годину. Мабуть, організм «відраховує час» головним чином по інтероцептивних сигналам.

 

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 488 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)