АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Теорії памяті: психологічна , гелографічна, фізіологічна,біохімічна

Психологічна) 1. асоціативний напрямок -принцип асоціативного зв'язку зводиться до такого: якщо певні психічні утворення виникли у свідомості одночасно або безпосередньо один за одним, то між ними виникає асоціативний зв'язок, 2.Гештальтизм—означає цілісну організацію, структуру, яка не зводиться до суми її складових. Основою утворення зв'язків тут визнається організація матеріалу, яка визначає й аналогічну структуру слідів у мозку за принципом ізоформізму, тобто подібності за формою. Наприклад, портрет за штрихами. 3.Теорія діяльності зв'язки утворюються й актуалізуються тоді, коли відповідний матеріал виступає як мета дії.

Фізична теорія пам'яті. Відповідно до цієї теорії нервовий імпульс проходячи через певну групу нейронів (нервових клітин), викликає в місцях їх зіткнень електричні та механічні зміни і залишає після себе фізичний слід. Ці зміни забезпечують вторинне проходження імпульсу по знайомому шляху, і таким чином відбувається запам'ятовування.

Біохімічна теорія пам'яті. Автори цієї теорії висунули гіпотезу про двухступенчатом характері запам'ятовування. На першому ступені, на їхню думку, в мозку відбувається короткочасна (порядку декількох секунд) реакція, яка викликає фізіологічні зміни. Ці зміни мають оборотний характер і є механізмом короткочасного запам'ятовування. На другому ступені - власне біохімічної - відбувається утворення нових білкових речовин (протеїнів). Ця стадія призводить до незворотних змін в нервових клітинах і вважається механізмом довготривалої пам'яті.

Фізіологічна теорія пам'яті базується на вченні І.П. Павлова про закономірності вищої нервової діяльності. В основі фізіологічного акту запам'ятовування лежить умовний рефлекс - акт утворення зв'язку між новим і раніше закріпленим змістом.

Голографічна гіпотеза функціонування мозку в процесах пам'яті і сприйняття - Ця гіпотеза використовує якраз взаємозв'язок систем мозку, які визначають те, як кодуються події. Основною ідеєю голографічного гіпотези є нейрологическая модель того, що призводить до певного розподілу інформації в сховищах пам'яті; до швидкого доступу до інформації в цьому сховищі; до здатності побудови образів у людських сенсорних системах; до деяких властивостях асоціативного спогади. Ключовим моментом є те, що оптична голограма та комп'ютеризована реконструкція образу) дає штучний продукт, яким можна маніпулювати незалежно від мозку для доказу в необхідних межах якихось ідей.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 693 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)