АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вчення Павлова про 2 сигнальні системи. Формування другої сиг.системи у дошкільника

І.П.Павлов створив вчення про першу і другу сигнальні системи. Перша сигнальна система - це аналітико-синтетична діяльність кори головного мозку, яка проявляється в умовних рефлексах, що формуються на будь-які подразники навколишнього середовища, окрім слова. Перша сигнальна система - основа безпосереднього відображення об’єктивної реальності у формі відчуттів і сприймання. Забезпечує предметне конкретне мислення. Друга сигнальна система - це аналітико-синтетична діяльність кори головного мозку, яка проявляється в мовних умовних рефлексах, що формуються на своєрідні подразники - слова. І.П. Павлов вважав слово - “сигналом сигналів”. Друга сигнальна система - це відображення навколишньої дійсності шляхом узагальнення абстрактних понять з допомогою слів. Перша та друга сигнальні системи взаємопов’язані. Друга функціонує завдяки інформації, яка надходить від першої сигнальної системи, трансформуючи її у специфічні поняття. Сигнальне значення слова визначається не простим звукопоєднанням, а смисловим.В залежності від переваження першої чи другої сигнальної системи люди поділяються на три типи:1. художній (домінує перша сигнальна система, та образне мислення),2. розумовий (це люди з перевагою другої системи, словесне мислення та здатність до абстрактного мислення),3. середній тип в яких врівноважено діяльність двох сигнальних систем.

Протягом 2-го і 3-го року життя за умови правильного виховання швидко розвивається діяльність другої сигнальної системи. Слова, що розуміються (і вимовлені дитиною (, набувають все більш узагальнений характер.

Узагальнення дитина робить в результаті встановлення різноманітних зв'язків одного і того ж слова з різноманітними предметами і діями.На 3-му році дитина узагальнює не тільки назви предметів, а й назви якостей і дій. Для розвитку узагальнення необхідне вживання одних і тих же слів в різних умовах, а також встановлення зв'язків кожного слова з різноманітними діями і предметами, різними за зовнішніми ознаками, вживання не стереотипних, а різноманітних сполучень слів. Наприклад, замість того, щоб кожного разу починати заняття з однією і тією ж стереотипної фрази «діти, зараз будемо займатися», можна і потрібно вживати різні поєднання цих слів: «Зараз ми будемо з вами займатися малюванням», або «вже пора займатися», «а що ми будемо робити на занятті?» і т. п.

Розвиток другої сигнальної системи відбувається на основі чуттєвого досвіду дитини, і між першою і другою сигнальною системою має бути постійна взаємодія. Кожне слово, промовлене дитиною раннього віку, має спиратися на чуттєвий образ.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 1596 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)