АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Спадково обумовлені порушення ВНД

Причинами спадкової патології, викликають стійкі зміни генетичного апарату клітин. Ці впливу дістали назву мутагени, а зміни генетичного апарату – мутації.

Мутагени є у навколишньому середовищі (екзогенні мутагени) й утворяться у самому організмі (ендогенні мутагени). Існують екзогенні фізичні мутагени: іонізуюче випромінювання, хімічні істоти, канцерогени, біологічні чинники – ДНК деяких вірусів та інших.Эндогенним мутагенами є деякі гормони та інші біологічні активні речовини. Разом про те не всяка мутація призводить до спадкової патології. Існують внутрішньоклітиннізащитно-приспособительние механізми,устраняющие мутагенних гени. Що стосується прояви такого гена спеціальні, внутрішньоядерні ферменти видаляють змінений ділянку ДНК, в інший спіралі ДНК забезпечують синтез нормального ділянки, ідентичної віддаленому, і убудовують їх у першу спіраль ДНК. Лише за недостатню активність цих ферментних систем мутантний ген стає активною і може виявлятися. Є й інші природні механізми попередження спадкової патології. Спадкові захворювання виникають лише за наявності сукупності несприятливих умов, які гальмують захисні реакції організму. Основним механізмом виникнення спадкової патології є мутації, тобто. зміни властивостей, числа чи місцеположення генів, що призводять до перебудови спадкової інформації. Патологічний ген може спричинить зниження кількості і навіть зникнення будь-якого білка (ферменту), порушення обміну речовин, структури та властивостей клітин та тканини.

По особливостям передачі патологічних ознак від своїх батьків нащадкам спадкові хвороби може бути домінантними і рецессивними. Доминантний патологічний ген – це ген обов'язково виявляється на захворювання. Звідси випливає, що й із батьків хворий, те й дитина обов'язково буде хворим. Так успадковуються деякі каліцтва –(зрощення пальців рук) і (збільшити кількість пальців),, атрофія слухового нерва та інших.Рецессивний патологічний ген – це ген, виявляється захворюванням в тому разі, коли він є у обох хромосомах, отриманих дитиною від батька і зажадав від матері. Так унаслідується альбинизм. слабоумству.

Спадкові хвороби зчеплені зі статтю, передаються від своїх батьків нащадкам відповідно до іншими закономірностями. Ще замалий вплив є ХХ-хромосоми, а й у чоловіків ХY-хромосоми. Отже, в доброї жіночки є пара однакових хромосом, а й у чоловіків дві різні статеві хромосоми: від – Х і південь від батька Y. Патологічний ген, визначальний можливість появи спадкової хвороби, зчеплений зі статтю, зазвичай, перебуває у Х-хромосомі.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 347 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)