АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розвиток ВНД в процесі філогенезу

Філогенез - це процес історичного розвитку виду. У найпростіших одноклітинних організмів (амеба) нервової системи ще немає, а зв'язок з навколишнім середовищем здійснюється за допомогою рідин, що знаходяться всередині і поза організмом, - гуморальна до нервова, форма регуляції.Надалі, коли виникає нервова система, з'являється і інша форма регулювання - нервова. У міру розвитку нервової системи нервова регуляція все більше підкоряє собі гуморальну, так що утворюється єдина нейрогуморальна регуляція.Остання в процесі філогенезу проходить ряд основних етапів:

I етап - сетевидная нервова система. На цьому етапі (кишковопорожнинні) нервова система, наприклад гідри, складається з нервових клітин, численні відростки яких з'єднуються один з одним в різних напрямках, утворюючи мережу.

II етап - вузлова нервова система. На цьому етапі (безхребетні) нервові клітини зближуються в окремі скупчення або групи, причому з скупчень клітинних тіл виходять нервові вузли - центри, а з скупчень відростків - нервові стовбури - нерви. При цьому в кожній клітині число відростків зменшується і вони отримують певний напрямок. Відображенням цього етапу є збереження у людини примітивних рис (розкиданість на периферії вузлів і мікрогангліев) в будові вегетативної нервової системи.

Незважаючи на різний рівень складності різних тварин, перед їх нервовою системою стоять одні завдання.

По-перше, об'єднання всіх органів і тканин в єдине ціле (регуляція вісцеральних функцій);по-друге, забезпечення зв'язку із зовнішнім середовищем, а саме - сприйняття її стимулів і відповіді на них (організація поведінки і руху);

Клітини нервової системи як безхребетних, так і хордових тварин влаштовані принципово однаково. Удосконалення нервової системи в філогенетичному ряду йде через концентрацію нервових елементів у вузлах і поява довгих зв'язків між ними. Наступним етапом є Цефалізація - освіта головного мозку, який бере на себе функцію формування поведінки. Вже на рівні вищих безхребетних (комахи) з'являються прототипи коркових структур (грибоподібні тіла), у яких тіла клітин займають поверхневе положення. У вищих хордових тварин у головному мозку вже є справжні коркові структури та розвиток нервової системи йде по шляху кортікалізаціі, тобто передачі всіх вищих функцій корі головного мозку.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 339 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)