АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості психічної діяльності лівопівкульних і правопівкульних людей

Міжпівкульна асиметрія - характеристика розподілу психічних функцій між лівим і правим півкулями: при виконанні одних психічних функцій психічних провідним є ліва півкуля, інших - праве.
В даний час вважається, що з функціями лівого і правого півкулі у людини пов'язані два типи мислення - абстрактно-логічне і просторово-образне. Ця теорія висунута на основі того, що більшість лівопівкулевих функцій явно еволюційно молодше, ніж правопівкульні.
Ліва півкуля (у нормальних праворуких) грає переважну роль в експресивній і імпрессівной мови, у читанні, листі, вербальної пам'яті і вербальному мисленні. служить для тонкого рухового контролю пальців обох рук, самосвідомості, арифметичного рахунки, логічного, аналітичного, абстрактного мислення, музичної композиції, розуміння простору кольорів, для позитивних емоцій. Воно обробляє інформацію послідовно, добре розуміє час, дієслова, здатне на помилкові "висловлювання", а його вимкнення призводить до депресії.
Права півкуля виступає провідним для немовного, наприклад, музичного слуху, зорово-просторової орієнтації, невербальної пам'яті, критичності, інтуїції, музики, інтонаційних особливостей мови, грубих рухів всієї руки, емоційно-цілісного сприйняття, синтетичного, ситуаційного мислення, негативних емоцій. Воно обробляє інформацію одномоментно, майже не розуміє дієслів, абстрактних термінів, не здатна на помилкові висловлювання, а його вимкнення призводить до ейфорії.

Лівопівкульні. Даний тип людей з добре розвиненим логічним мисленням. Стратегія полягає в тому, що вибирається кілька невизначених що не створюють протиріч зв'язків між предметами і явищами, а все інше ігнорується. Лівопівкульні люди зазвичай хороші математики, філософи, лінгвісти, часто підкреслено розсудливі, їм характерно почуття обов'язку, завжди всьому є логічне пояснення. Вони відповідальні, але їм не вистачає спонтанності, гнучкості в спілкуванні, тому такі люди насилу перебудовують відносини з людьми.
Правопівкульні. У правій півкулі зв'язуються одномоментно суперечливі зв'язки і формується цілісний і багатозначний контекст. Перевага цієї стратегії в обробці складної інформації т.к. є здатність вловлювати зв'язк в багатозначному контексті. Мова таких людей емоційна, експресивна, багата інтонаціями. Це більш цілісні натури, відкриті і безпосередні у вираженні почуттів, але довірливі, схильні до навіювань. У роботі це творчі натури з організаторськими здібностями.
Ліво-правопівкульні люди зазвичай поєднують в собі якості і тих і інших.

 

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 1202 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)