АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Теорії сну.Сновидіння,причини їх виникнення.Гігієна сну

Хімічна теорія. Згідно з цією теорією людина засинає внаслідок того, що під час стану бадьорості в клітинах тіла накопичуються продукти, що легко окислюються, і в організмі виникає дефіцит кисню.Гальмівна теорія сну. Її автором є І.П. Павлов. причиною сну є широка іррадіація внутрішнього гальмування по корі великих півкуль і відділах мозку, що знаходяться нижче. Цей процес забезпечує "відпочинок" головного мозку і лежить в основі відновлення його працездатності. Сучасні теорії сну. Більшість сучасних гіпотез трьох основних типів: 1) енергетичних, 2) інформаційних, 3) психодинамічних.Відповідно до "енергетичних" теорій під час сну відбувається відновлення енергії, витраченої під час бадьорості. Згідно із інформаційними теоріями сон настає в результаті зменшення сенсорного потоку до ретикулярної формації, що призводить до включення гальмівних структур. У психодинамічних теоріях сну причиною його настання вважається гальмівний вплив, що справляє кора головного мозку на саму себе і підкіркові структури.

Одним з найбільш складних проявів діяльності мозку під час сну є сновидіння. Чим яскравіше і образніше сновидіння, тим повноцінніше сон. Вчені вважають, що у фазі повільного сну відбувається обробка інформації, а у фазі швидкого - психічна діяльність і захист від зовнішніх подразнень.Загальна тривалість сновидінь становить 1,5-2 години. На початку ночі сни коротші, до кінця тривалі. Іноді з перервами сниться сновидіння одного сюжету. При цьому його тривалість нерідко збігається з тривалістю події, що становить сюжет. Яскраві динамічні сновидіння супроводжуються швидкими рухами очей, вчинюваними як в горизонтальній, так і вертикальній площині.

Під час сну наступає повний відпочинок організму від фізичної та розумової праці. Сон повинен бути рівним і спокійним. Нормальна тривалість сну для дорослої людини становить 7-8 годин. Сон не повинен порушуватися шумом, яскравим світлом і іншими подразненнями. Постіль повинна бути вільною, зручною і теплою, але не жаркою. У теплому ліжку розслабляється мускулатура, поліпшується кровообіг, заспокоюється нервова система - організм відпочиває.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 426 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)