АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гіпноз та навіювання.Гіпнопедія

Гіпно́з, навіювання (грец. υπνος — «сон») — тимчасовий стан свідомості, що характеризується звуженням її обсягу і різким фокусуванням на утриманні навіювання, що пов'язано зі зміною функції індивідуального контролю і самосвідомості. Стан гіпнозу настає в результаті спеціальних впливів гіпнотизера або цілеспрямованого самонавіювання. У загальнішому сенсі гіпноз це соціально-медичне поняття про комплекс методик цілеспрямованого словесно-звукового впливу на психіку людини через загальмовану певним способом свідомість, що приводить до несвідомого виконання різних команд і реакцій, що знаходиться при цьому в штучно-викликаному стані загальмованості організму — дрімоти або псевдосна.

У сучасних уявленнях на відміну від уявлень, висловлених Павловим І. П., гіпнотичний стан або транс відносять до окремого режиму роботи мозку і тіла. З точки зору сучасних уявлень, гіпнотичний стан є пост-стресовою реакцією організму. У відповідь на гіпногенний стрес запускаються природні адаптаційні механізми, чим і обумовлені такі гіпнотичні феномени, як анальгезія, анестезія, амнезія та багато інших. Саме наявністю гіпногенного стресу і поетапної адаптації до стресу обумовлений в більшості випадків терапевтичний ефект у ході гіпнотерапії (у цьому випадку вплив та реакцію організму і психіки можна порівняти як до адаптації до будь-якого не специфічні стресу. Подібним способом обумовлений і терапевтичний ефект від будь-яких фізіо-процедур і емоційно-стресової терапії).Відповідно особа, спеціаліст, який володіє технікою гіпнозу називається гіпнотизер.

Гіпнопедія навчання уві сні - методика навчання під час природного сну, полягає в прослуховуванні учнем під час сну голосу гіпнотизера або його записи.

Гіпнопедія не може розглядатися як заміна іншим методикам навчання, так як підходить для закріплення в пам'яті лише деяких типів інформації (наприклад, числових таблиць, формул, іноземних слів, а також телеграфної абетки, шифрованих кодів та іншої вузькоспеціалізованої інформації). Успішність застосування гіпнопедії залежить від дуже великої кількості факторів (типу інформації, особливостей пам'яті і віку учня), щоб говорити про масове застосування. З метою підвищення ефективності варіюється кількість і тривалість сеансів навчання, інтонація мови.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 501 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)