АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Товсті кишки, топографія

Слизова оболонка товстих кишок не має кишкових ворсинок, у підслизовій основі розміщені тільки загальнокишкові пристінні залози, лімфатичні фолікули. Серед клітин каймистого епітелію слизової оболонки є багато келихоподібних клітин, які виділяють слиз, що вкриває слизову оболонку та склеює неперетравні частинки корму в калові маси.

М'язова оболонка стінки товстих кишок коней і свиней утворює поздовжні і поперечні м’язові стрічки - тенїї. Вони менші за довжину кишок і стягують їх, внаслідок чого кишкова стінка збирається у півмісяцеві складки й утворює випини. Сліпа кишка починається в місці впадіння клубової кишки. У коней вона досить велика і має форму коми, за об’ємом вдвічі більша за шлунок. На сліпій кишці коня розрізняють голівку, тіло та верхівку, на її поверхні тени, між якими 4 ряди кишеньок. Ободова кишка це продовження сліпої кишки, має форму подвійної підкови і займає більшу частину черевної порожнини. Поділяється на два відділи: широку, або велику ободову, і вузьку, або малу ободову, кишки. Велика ободова кишка утворює підковоподібну петлю з двох зв'язаних між собою короткою брижею колін — вентрального й дорсального. Пряма кишка це кінцева ділянка товстих кишок. Порівняно коротка, лежить у тазовій порожнині під крижовими й першими хвостовими хребцями, закінчується відхідником — анусом.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 628 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)