АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Яєчники, яйцепроводи

Я є ч н и ки парні паренхіматозні органи, які лежать у поперековій ділянці черевної порожнини позаду нирок і підвішені на брижі. Поверхня яєчників вкрита і) одношаровим кубічним, або зачатковим, епітелієм.»Під ним знаходиться тверда фіброзна білкова оболонка з щільної сполучної тканини, вона становить строму яєчника. На розрізі яєчника видно два шари: зовнішній — кірковий, або фолікулярний, і внутрішній — мозковий, або судинний. У кірковій зоні яєчника знаходяться фолікули на різних стадіях свого розвитку. У фолікулах відбувається овогенез — процес утворення і розвитку яйцеклітин. Спочатку яйцеклітини зароджуються в первинних (премордіальних) фолікулах, потім проходять ряд стадій розвитку і стають дозрілими фолікулами, так званими граафовими міхурцями, стінка яких побудована із сполучнотканинної оболонки-теки і вистелена секреторним фолікулярним епітелієм. Стінка в цих міхурцях під тиском рідини, що накопичується в них, потоншується, внаслідок чого міхурець розривається і яйцеклітина разом з рідиною та фолікулярним епітелієм виходить у лійку яйцепроводу. Яйцепроводи, тонкі довгі звивисті трубки, що містяться в яйцепровідній складці і з’єднують яєчник з рогом матки. Починається яйцепровід широкою лійкою, на дні якої знаходиться черевний отвір. Краї лійки порізані — це так звана бахрома яйцепроводу.

Другий кінець яйцепроводу без різких меж переходить у ріг матки.Стінка яйцепроводу складається з трьох оболонок: слизової — внутрішньої, м’язової — середньої і серозної — зовнішньої. Слизова оболонка вистелена одношаровим циліндричним миготливим епітелієм, серед клітин якого зустрічаються клітини з війками на кінці і безвійчасті секреторні клітини, які виробляють слиз. Серозна оболонка побудована з одношарового плоского епітелію.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 748 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)