АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сім’яник і придаток

Сім.яники паренхіматозні органи еліпсоподібної форми, розміщені в сім’яниковому мішку після опускання в плідний період з черевної порожнини. На кожному сім’янику розрізняють голівчастий і хвостатий кінці, придатковий і вільний краї, латеральну і медіальну поверхні. До придаткового краю щільно прилягає придаток сім’яника. Зовні сім’яник вкритий серозною або власною піхвовою оболонкою з одношарового плоского епітелію. Під нею розміщується строма сім’яника - білкова оболонка з щільної сполучної тканини, від якої всередину сім’яника відходять перегородки. У цих перегородках, що поділяють сім’яник на частки конічної форми, проходять численні кровоносні судини й нерви. У ділянці голівчастого кінця сполучна тканина від білкової оболонки проникає в центр сім’яника, утворюючи його середостіння. Паренхіма сім’яника складається із звивистих і прямих сім’яних канальців. У проміжках між звивистими сім’яними канальцями серед пухкої сполучної тканини знаходяться інтерстиціальні (ендокринні) клітини, які виробляють чоловічий статевий гормон тестостерон. Звивисті сім’яні канальці в середостінні переходять у прямі сім’яні канальці, які, переплітаючись між собою, утворюють сітку сім'яника,а потім переходять у відвідні канальці.

Останні впадають у дуже звивисту протоку придатка сім’яника. Придаток сім’яника має голівку, тіло та хвіст. Хвостова частина придатка сім’яника переходить у сім’япровід. Голівка утворена відвідними канальцами, що виходять з сім’яникової сітки і відкриваються в протоку придатка. Тіло і хвіст сформовані дуже звивистою протокою придатка, яка переходить у сім’япровід. Зовні придаток сім’яника вкритий спеціальною піхвовою оболонкою, яка, переходячи на тіло сім’яника, в ділянці хвостика утворює пахову, або перехідну, зв’язку. Стінка протоки придатка сім’яника побудована з двох оболонок: слизової, яка вистелена одношаровим кубічним секреторним епітелієм, та сполучно-м’язової, побудованої із щільної сполучної і гладенької м’язової тканин. Під час скорочення останньої оболонки відбувається переміщення сперматозоонів з протоки придатка в сім ’япровід. Сім’яники з придатками підвішені на сім’яних канатиках і містяться в сім’яниковому мішку.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 471 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)