АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Устимівський дендропарк

Навесні 1893 року місцевий землевласник Василь Васильович Устимович разом із своїм другом та колегою Олександром Івановичем Дегтярьовим заклав перші посадки парку на площі 0,15 десятин, це місце і досі носить назву «Дегтярівщина». Надалі площа парку щорічно збільшувалася і у 1910 році була доведена до 8,44 га, отримавши назву «Нова ботаніка». Поповнення колекцій відбувалось без перерви до 1916 року. Саджанці і насіння завозилися в основному з берлінськоїфірми Шпетта, а також із садівництв Варшави, Львова, Одеси і Кременчука.

18 травня 1929 року приймається рішення оголосити Устимівський дендрологічний парк заповідником республіканського значення та взяти його під охорону держави.

Більш ніж за 100 років існування Устимівського парку склад його дендрофлори періодично змінювався. Перша наукова інвентаризація була проведена 1922 року. На той час у парку росло 234 види і форми дерев та кущів. У 1929 році в Устимівському парку зафіксовано 293 види і форми рослин. Найповніше і всебічне дослідження дендрофлори парку здійснив відомий український ботанік А. Л. Липа у 1936 році. Ним було зареєстровано понад 400 порід. Першу післявоєнну інвентаризацію було проведено у липні 1952 року. У парку нараховувалося 171 вид рослин, а в 1970 році — вже 476 видів. До каталогу, який у 1975 році був виданий ВІРом, внесено 490 найменувань рослин.

На сьогодні колекція налічує 483 таксони, які належать до 51 родини, 123 родів, 376 видів, 107 різновидностей, садових форм, сортів та гібридів (майже на 90% колекція парку складається злікарських рослин). Вона являє собою унікальне зібрання деревних та кущових порід.

Географія рослин представлена такими регіонами: Північна Америка, Європа, Крим, Кавказ, Сибір,Середня Азія, Далекий Схід, Китай, Гімалаї.

Колекція хвойних порід представлена 5 родинами, 12 родами, 42 видами, 36 різновидностями та садовими формами. Серед них є доволі цікаві екземпляри дерев з родини Соснових. Зокрема, надзвичайно красива ялиця каліфорнійська, або одноколірна, віком близько 110 років. Вона добре акліматизувалась і щороку плодоносить. Привертає увагу 20-метровий екземпляр псевдотсуги тисолистої, яка походить із тихоокеанського узбережжя Північної Америки. Доволі цікава за формою крони ялина звичайна «Гірляндна». Не поступається їй ялина звичайна «Змієвидна». Ялина колюча представлена формами — блакитною, сизою й сріблястою. Особливо привабливо виглядає модрина японська, яка стоїть окремо від інших. Батьківщина цього екзота — Японія (у ботанічних садах і парках нашої країни трапляється рідко). Росте в парку і єдине в Україні 95-річне дерево сосни віргінської. Крім вищезгаданих видів ростуть у парку 105 екземплярів сосни Веймутова(хвоя у цієї породи м'яка і не колеться).

Одним з найбільш широко представлених в Устимівському дендропарку видів є туя західна. Крім базового виду у нас ростуть 12 садових форм туї західної, які відрізняються між собою за кольором та формою хвої, за формою крони. Широко представлений у колекції парку яловець віргінський(107 екземплярів). Довгі, розлогі, трохи піднесені вгору гілки утворюють широку, майже округлої форми крону. Надзвичайно декоративні садові форми ялівцю віргінського — сиза, сірувата та голчаста.

Крім хвойних колекція дендропарку налічує 404 види і форми листяних деревних і кущових порід.

У дендропарку росте значна кількість дерев ліщини деревовидної (ведмежого горіху). Перші 3 дерева до Устимівського дендропарку (та в Україну) потрапили у 1910 році з Ростову-на-Дону. Рослини добре прижилися, цвітуть, плодоносять та дають самосів дотепер (тривалість життя в природних умовах 200 років).

Культивується чимало видів і форм дубів: дуб звичайний «Колоноподібний» віком близько 110 років, дуб звичайний «Глибоколопатевий», що має глибоко-розсічене листя, дуб великоплідний родом з Північної Америки, дуб північний віком 115 років.

Серед гарноквітуючих кущів привертають увагу забарвленням квіток та чудовим ароматом садові жасмини (чубушники) та бузки. Всього в парку ростуть 14 садових форм чубушнику, 7 видів бузку та 10 сортів бузку звичайного.

Найбільш широко в Устимівці представлена родина Розових (26 родів, 83 види). В парку росте велика кількість видів черемхи (5 видів), ірги (5 видів),глоду (10 видів), горобини (4 види), таволги (13 видів), яблунь (5 видів), шипшини (7 видів). Доволі цікавий маловідомий вид екзохорда Альберта, яка походить з Середньої Азії.

З представників родини Бобових у парку ростуть: аморфа (3 види), робінія (3 види), карагана (7 видів), золотий дощ (2 види); міхурник, кладрастис,дрок, петтерія. Деревам софори японської близько 110 років. Походить вона з Китаю і Японії. Крона густа й ажурна, листя яскраво-зелене, квітки жовтувато-білі запашні, зібрані у великі китиці.Бархат амурський, або амурське коркове дерево, походить з Далекого Сходу і Північного Китаю. Стовбур бархата вкритий світло-сірою, трохи зморшкуватою, бархатистою на дотик, завдяки корковому шару, корою. В парку зростають кілька дерев цього виду.

В Устимівці ростуть два види айланту. Стрункі стовбури, ажурна крона, великі перисті листки надають деревам декоративний вигляд. Ксантоцерас горобинолистий, який походить з Північного Китаю, росте у вигляді невеликих дерев або кущів у різних куртинах парку. Рослини віком від 1 до 110 років. Це найбільша колекція в Україні. В умовах Устимівки добре плодоносить і дає самосів

Ялина звичайна

Яліве́ць віргі́нський

дуб звичайний

Жасмин

Бузок

Черемха

Ірга

Горобина

Софора японська

 

Шипшина

 

Шляхи збереження парку

1. Не рвати гілки дерев, тільки якщо сухі.

2. Не рвати квіти.

3. Насаджувати нові дерева і квіти.

4. Огороджувати дерева і квіти невеликим тином.

5. Прослідкувати, щоб було де викинути сміття.

6. Слідкувати щоб дерева не пересохли.

Вірші про природу

Поміж деревами дівча йде

Рожевий схід. Галуззя молоде
Пісні виспівує привітні.
Поміж березами дівча іде
У хусточці блакитній.

Рукою гладить пасмо золоте,
Іде, співаючи, в долину...
І, може, більше дівчину ніде
Ніколи не зустріну.

Стою під кленом біля джерела —
У серце йдуть пісні привітні.
А дівчина, як молодість, пішла
У хусточці блакитній.

 

В.Стельмах Тільи хвилі і небо блакитне

 

Тільки хвилі, і небо блакитне,

І водою діброва бреде,
Перед мною дороги привітні,

Перед мною життя молоде.

Я пливу у роздолля чудові,

А навколо хлюпоче весна,

Вигинаються хвилі, мов брови,

І на гребні шипить сивина.

Все таке чарівне, таємниче,

Повне соку, життя і снаги,

І у мандри весна мене кличе,

Опустивши в глибінь береги.

 

НА СОСНОВОМУ УЗЛІССІ

Ген за сосною-матір'ю на гору

Кудлаті, круглі сосонки біжать,

Немов поважна ведмедиха з бору

Веде своїх маленьких ведмежат.

 

М.Рильський Новорічна ялинка

Ой весела в нас зима,
Веселішої нема, -
Грає срібними зірками,
В’ється синіми димками,
Снігом землю обійма.

Ой струнка ялинка в нас!
Скільки сяє тут прикрас!
Ми зібралися юрбою,
Разом з піснею новою
Рік Новий зустріти час.

ГОРОБИНА

 

Горобина рясніє червона;

Мов багаття яскраве горить.

То насправді її лише грона

із чарівності зіткана мить.

У очах вже від неї оскома,

У думках те проміння блищить.

В чому сила її, невідомо -

Та без погляду не залишить.

Мов жаринки ввібрала від сонця,

Начіпляла на себе рясні.

Навіть листя в охру одяглося,

Коли стали короткими дні.

Горобина достигла вже зовсім;

Де обсипалась, та на землі.

А за нею опало волосся -

Її листя в осінній траві.

Квітне бузок під вікном.

Серед зеленого віття

Скрізь розлилися суцвіття,

Мов фіолетовим сном.

***

Сонце умите встає.

Ранок привітно сміється.

Дивлюсь у вікна: здається,

Пташка промінчики п’є.

 

Квітне бузок під вікном,

Навколо затишок сіє

І надихає на мрії…

Вірші пропахли бузком.

Бузок

Рожеве видиво хмарини
У вікна дивом залетіло
І не розтануло донині
Іще з минулої неділі.
Немов сніжиночки зірчасті
Зелене листя заховали,
Та відчуття від дива щастя
В душі з’явилося немало.
Смакую запахи і цвітом
Не намилуюсь віднедавна.
Весняним сонечком зігріті,
Чуття збентежені у травні.
Пірнаю в пахощі бузкові
І без вина душа хміліє.
Чужої хочеться любові,
Бо та, що поруч – холодіє.
Бузку медвяні аромати
Весна навіює вітрами.
Частіше мрію про дівчаток
І рідше згадую про маму.
Про неї слово не сказавши,
Мені бузок не був би милий.
Колись із мамою назавше
Його під вікнами садили.

Правила мандрівника

Правило перше: завчасно перед подорожжю порадьтеся зі своїм сімейним лікарем і зробіть всі необхідні щеплення, оскільки мандрівники в деяких країнах, будучи не щепленими, ризикують «підхопити» дуже серйозні захворювання.

 

Правило друге: обов'язково візьміть із собою в дорогу аптечку, з усім ліками, які необхідні вам або можуть знадобитися. Краще заздалегідь сформувати аптечку з ліків, в походженні яких ви впевнені, що пізніше намагатися закупити потрібні медикаменти в незнайомій країні.

Правило третє: Не купуйте їжу на ринках, базарах, у вуличних «забігайлівках», де може продаватися їжа сумнівної якості, і так далі.

Правило четверте: уникайте покупки соку з свіжих фруктів, які пропонують на пляжах, площах і в інших місцях збору натовпів народу під відкритим небом. Нерідко в подібних торгових точках соковижималки і фрукти не миють належним чином, і склянку соку може обернутися дуже неприємними і навіть небезпечними захворюваннями.


Правило п'яте: Обов'язково пам'ятайте про захист від сонячних променів, навіть якщо ви їдете відпочивати в країну з помірним кліматом.

Правило шосте: краще під час відпустки утримуватися від алкогольних напоїв, оскільки можливі як неприємності внаслідок дії алкоголю на ваш організм, так і отруєння неякісним алкоголем, розпізнати який досить складно.

Правило сьоме: не захоплюйтеся місцевою кухнею, особливо якщо мова йде про страви, створених з незнайомих вам інгредієнтів.

 

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 554 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.013 сек.)