АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Щитовидная залоза і її гормони

Вперше щитовидну залозу thyreoidea від грец. Thyreos- щит, описав римський лікар Гален в класичному трактаті «Про частини людського тіла». В дійсності щитовидна залоза мало схожа на щит. Назву свою вона одержала завдяки зовнішній схожості розміщеному по сусідству щитовидним хрящем гортані. А залоза нагадує метелика з розгорнутими крилами,з’єднаними між собою вузьким перешийком. Гормони цієї залози, які також називають гормонами активності, впливають на тривалість життя, так як на думку багатьох спеціалістів, є консервантами молодості. В науці є така думка: якщо кількість гормонів щитовидної залози знаходиться в нормі, то людина тривалий час зберігає фізичну та творчу активність.

Основний гормон щитовидної залози – тироксин і трийодотиронін – 65% складається з йоду. А йодовмісні гормони регулюють важливі процеси, які проходять в організмі: здійснюють вплив на розумовий та фізичний розвиток людини. Довготривала та стійка нестача гормонів щитовидної залози, спровоковані нестачею йоду викликає саме розповсюджене на Уралі захворювання щитовидної залози -- гіпотіреоз. Підступність цієї хвороби заключається в тому, що тривалий час хвороба має слабо виражені симптоми, які розцінюються як результат перевтоми. Постійна слабкість та почуття втомленості зранку. Цей стан супроводжується головними, м’язовими та суглобними болями. Крім фізичного гальмування може проявитися і розумова, яка виражається в постійній забудькуватості. Знижується зір та слух. У дітей, в раціоні яких мало йоду, може розвинутися нездатність до навчання, що призводить до зниження інтелекту. Причому на різних стадіях розвитку людини це по-різному виявляється на стані здоров’я.

Самі страшні наслідки, викликанні порушенням щитовидної залози, спровоковані недостачею йоду, це народження дітей з затримкою психічного та фізичного розвитку, тобто кретинізм.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 775 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)