АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Надниркові залози

Історична довідка – Юлій Цезар нічого не знав про гормони, але як досвідчений полководець, в найкращих воїнських частинах доставляв тільки тих солдат, які при вигляді ворога червоніли, а не блідніли. І робив правильно.

- Отримаєте знання про надниркові залози, спробуєте пояснити цей факт з наукової точки зору. В природі кішка побачивши свого злісного ворога – собаку: шипить, вигинає спину дугою, шерсть на її потилиці стає дибом. В цей момент в її кров викидається гормон – адреналін – це гормон тривоги, страху. Собака, яка зустрілася з кішкою – ричіть, гавкає, гониться за нею. В її кров в цей момент також виділяється гормон, але не гормон тривоги, а гормон агресії – норадреналін. Два цих гормони виробляються розміщеними на верхніх кінцях нирок парними залозами – наднирковими.

- У кожної людини своя реакція на небезпеку: хтось виділяє більше гормону тривоги – адреналіну, а хтось, в цій же ситуації, гормону агресії – норадреналіну.

Якщо перед боєм на ринзі, бійкою суперники затівають словесну перепалку вони безумовно намагаються таким чином посилити в себе виділення агресивного гормону норадреналіну і подавати, тим самим, почуття страху.

Біологи виявили, що потенційного вожака в зграї тварин можна визначити по кількості адреналіну і норадреналіну, виробляємих в крові при навантаженнях і небезпеках. У людини перевагу випрацюваного гормону можна визначити за зовнішнім виглядом: Норадреналін – розширює кровоносні судини – людина червоніє. Адреналін – зузює кровоносні судини – людина блідніє.

4. Підшлункова залоза -- залоза змішаної секреції. Важливу роль в регуляції обміну речовин відіграє гормон інсулін. Присутність інсуліну необхідно для надходження глюкози в кишечник і клітини м’язів та печінки. Інші органічні речовини не завжди можуть замінити глюкозу. В результаті окислення стає неповним, в крові з’являються шкідливі речовини, які отруюють організм. З’являється захворювання, відоме як «цукровий діабет». Оскільки цукор не може утилізуватися в організмі без інсуліну, він виділяється з сечею. Хворий втрачає багато рідини, йому постійно хочеться пити. Цікава історія відкриття цукрового діабету: лікарі звернули увагу на те, що сеча діабетиків приваблювала мух. Подальше дослідження ї складу виявило вміст глюкози, яке в нормі відсутнє.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 285 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)