АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Статеві залози – сім’яники та яєчники

Виробляють: сім’яники – андрогени, яєчники – естрогени. Впливають на розвиток статевих ознак, на підготовку і функціювання репродуктивної системи і обмінні процеси.

Фактори росту – це клас невеликих природних пептидів та білків, що беруть участь у сигнальних системах організму еукаріотів, зв’язуючись із рецепторами на поверхні клітин, з метою стимулювання їх росту ті диференціації. Термін «фактори росту» часто використовують рівноцінно з термінами «гормони». Проте, на відміну від гормонів, фактори росту секретуються локально та мають обмежену область дії, тоді як гормони переносяться кровотоком і мають ефект на дуже віддалені тканини організму. Крім того, гормони не обов’язково мають пептидну природу.

5. Закріплення вивченого матеріалу.

А зараз я пропоную виконати невеличке практичне завдання. Подивіться будь – ласка на репродукції. Впізнаєте їх?

Сотні років не перестає викликати чарівність людей портрет молодої жінки «Джоконди», своєю загадковою посмішкою написаною Леонардо де Вінчі, великого художника епохи Відродження. У Леонардо дуже мало закінчених картин. Мона Ліза або Джаконда – щасливе виключення. Емігрував до Франції, Леонардо взяв з собою цей портрет і не розлучався до кінця свого життя. Після смерті Леонардо портрет перейшов до короля Франції Франциску 1 і був розміщений в Луврі, де зберігається до цих пір. Також знаменита і репродукція Пауля Рубенса «Портрет Сусанни Фоурмент».

Як ви гадаєте, чому ці знамениті портрети знаходяться на нашому уроці?

1.Практичне завдання: Прочитайте симптоми двох захворювань щитовидної залози і визначте яким захворюванням страждала «Джоконда» Леонардо де Вінчі, а яким «Сусанна Фоурмент» Пітера Паулі Рубенса.

n Гіпертіреоз - Втрата ваги - Задуха - Підвищення температури тіла - Роздратованність - Пачеокість (екзофтальм) - Утома - Гаряча та волога шкіра - Великий вузол в області щитовидної залози - Почуття тривожності - Бесоння - Сильне серцебиття   n Гіпотіреоз - Загрубіння голосу - Дипресія - Одутловатість тіла - Тремтіння - Утворення рубців (потовщень) на нігтях - Зниження пам’яті - Випадіння волосся (особливо помітно в області бровей) - Сухість шкіри - Почуття тривожності - Послаблення зору  

2. Про подібних знайомі говорять – не людина, а комок нервів. Заводиться з півоберта! Запізнюєтесь на зустріч з ним на 5 хвилин - посвариться з вами на все життя, пригостите пересоленим супом – кине в вас тарілкою. На місці йому не сидиться; ходить із угла в угол, весь час щось смикає в тремтячих руках. Одягнутий легко, пальто і куртка нараспашку. Їсть багато і тим не менш худне. У нього великі пропасно блискучі очі навикоті, частий пульс. Скаржиться на бесоння, слабкість.
(гипертиреоз - базедова хвороба)


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 304 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)