АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Синтез ейкозаноїдів із арахідонової кислоти

 

 

1 Білково-пептидні гормони можуть містити від 3 до 200 амінокислотних залишків. Їх умовно поділяють на чотири групи:

- пептиди (вазопресин, окситоцин);

- поліпептиди (АКТГ, глюкагон, інсулін, кальцитонін та інші);

- прості білки (пролактин, соматотропін, плацентарний лактоген);

- глікопротеїни (лютеїнізуючий, фолікулостимулюючий гормони та інші).

Гормони цієї групи, як правило, синтезуються у вигляді неактивних попередників - прогормонів, які активуються шляхом часткового протеолізу (розщеплення на активні фрагменти або відщеплення частини молекули).

Наприклад, інсулін синтезується з препроінсуліну, який послідовно перетворюється у проінсулін і далі в інсулін.

Іншим прикладом утворення гормонів з неактивних попередників може бути частковий протеоліз ПОМК (проопіомеланокортину), який є попередником деяких гормонів і нейропептидів гіпофіза - адренокортикотропного гормона (АКТГ), α-, β- і γ-меланоцинстимулюючого гормонів (МСГ), β- і γ-ліпотропінів (ЛПГ), α-, β- і γ-ендорфіна.

Схема процесінга ПОМК:

ПОМК

 
 

 

 


АКТГ (1-39) β-ЛПГ (42-134)

       
   
 

 


α-МСГ (1-13) КТПП (18-39) γ-ЛПГ (42-101) β-ендорфін (104-134)

                       
       
 
     

 

 


β-МСГ (84-101) γ-ендорфін (104-118)

 
 

 


α-ендорфін (104-117)

 

Рецептори для білково-пептидних гормонів (та інших біорегуляторів) поділяють на два класи:

1) рецептори І класу - іонотропні рецептори. При взаємодії біорегулятора з таким рецептором відбувається відкриття іонових каналів на плазматичній мембрані і генерація швидких іонових потоків. Результатом цього є відповідна клітинна відповідь;

2) рецептори ІІ класу - метаботропні рецептори. Результатом взаємодії біорегулятора з таким рецептором є зміна метаболічних процесів у клітині.

Існують також інші типи класифікації гормонів. З біохімічної точки зору найбільш цікавою є класифікація залежно від клітинної локалізації рецептору і механізму реалізації гормонального сигналу. За цією класифікацією гормони поділяють на дві групи:

1) гормони, які не проникають в клітину і для них рецептор локалізований на поверхні плазматичної мембрани. До цієї групи належать білково-пептидні гормони та похідні амінокислот, будова і фізико-хімічні властивості яких не дозволяють проходити через біліпідний шар плазматичної мембрани. Ці гормони діють через сполуки, які утворюються в клітині у відповідь на дію гормону і є “представниками” гормону в клітині - це месенджери (або вторинні посередники);

2) гормони, які проникають крізь плазматичну мембрану і взаємодіють з рецепторами, які локалізовані в середині клітини (цитоплазмі, іноді в ядрі). До гормонів цієї групи належать ліпофільні сполуки - стероїдні та тиреоїдні гормони.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 293 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)