АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Отримання і практичне використання гормонів

Для практичного використання гормони отримують:

1 Видаленням з біологічного матеріалу.

2 Шляхом хімічного синтезу.

3 За допомогою методів генної інженерії.

Першим способом отримують інсулін і глюкагон з підшлункової залози, кортикотропін і меланотропін з гіпофізів великої рогатої худоби.

Шляхом хімічного синтезу отримують пептидні гормони (наприклад, окситоцин), білкові гормони.

Структура окситоцина, визначенна Дю Виньо з співпрцівниками

 

Загальна схема синтезу окситоцина по Дю Віньо

Білкова молекула утворюється в результаті послідовного з'єднання амінокислот, при цьому карбоксильна група однієї кислоти взаємодіє з аміногрупою сусідньої молекули, в результаті утворюється пептидний зв'язок -CO-NH- і виділяється молекула води. На схемі 1 показано послідовне з'єднання аланіну, валіну та гліцину.

 

З перетворень, показаних на схемі 1, випливає, що при будь-якій кількості з'єднувальних амінокислот на одному кінці ланцюга, що виник, обов'язково буде знаходитися аміногрупа, а на іншому — карбоксильна.

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 443 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)