АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СИНХРОНІЗАЦІЯ ОХОТИ

При веденні тваринництва на промисловій основі проводять масові охоти або турові опороси. Для цього необхідно, щоб основна кількість тварин була запліднена одночасно упродовж 5-6 діб. Для цього проводять синхронізацію охоти. Тобто перебіг індивідуальних статевих циклів кожної тварини зокрема переводять на один визначений термін, від якого у всіх тварин одночасно настає охота.

Тваринам вводять гестагенні препарати, які імітують біологічну дію прогестерону - гормону жовтого тіла вагітності. Прогестерон не впливає на розвиток фолікулів, але затримує виділення гіпофіза ЛГ, і фолікули досягають передовулярної стадії, але не овулюють. Враховуючи, що синхронізацію охоти проводять у великої кількості самок, що знаходяться на різних стадіях статевого циклу, тривалість введення прогестеронів повинна бути дещо більшою за тривалість дії жовтого тіла вагітності у тварин даного виду.

Після припинення введення прогестагенів усувається прогестеронно-гіпофізарний блок, жовті тіла в яєчнику регресують, і в кров надходять гонадотропні гормони. Фолітропін підготовляє фолікули до овуляції, а лютропін індукує овуляцію. Статевий цикл у всіх тварин перебудовується на синхронний режим, і їх запліднюють.

Високий рівень гестагенних гормонів у крові надмірно впливає на ендомітрій, тому погіршується проходження сперматозоїдів по яйцепроводах та погіршується імплантація зиготи у слизову оболонку матки. При штучно спровокованій охоті запліднюється 60-70% тварин. Решту тварин запліднюють в наступну природну охоту. Вона настає у тварин також синхронно на тлі попередньої дії гормонів. У майбутньому внаслідок індивідуальних варіацій тривалості статевого циклу в різних тварин синхронність охоти поступово зміщується.

Для синхронізації охоти вівцематкам 3-4 рази, з інтервалом 48 год., підшкірно вводять по 3 мл 1% розчину прогестерону. За 2 доби після останньої ін'єкції прогестерону підшкірно вводять 1200 ОД СЖК. Упродовж 8 діб виявляють вівцематок, що прийшли в охоту, і осіменяють. Вівцематкам, що не прийшли в охоту, на 16 добу повторно вводять СЖК (без прогестерону).

Вівцематкам упродовж 8-Ю діб з кормом задають полдинкан, 10 г гестагенних препаратів, прогестерону ацетат або синхрогест хлормадінону ацетат, мегастролу ацетат 5 мг або задають премікси - синхровет, цинк металібур, суісинхрон. На 48 год. після припинення згодовування препаратів, щоб індукувати овуляцію, тваринам підшкірно вводять 1000-1200 ОД СЖК. Упродовж 3 діб вівцематки приходять в охоту, і їх осіменяють. Самкам, що не прийшли в охоту, на 15 добу повторно вводять СЖК.

У овець практикують інтравагінальне введення простагландинів у формі офіцинальних препаратів. Вони представляють собою тампони з поролону, просочені спиртовим або пропіленгліколовим розчином прогестерону 100-150 мг, пілкану 30 мг, прі-ду або агеліну 20 мг, димолу 10-15, кронолону 30, депопромону, вераміксу, мегастролу ацетату 5 мг. Тампон вводять у вагіну. На 10-14 добу тампон видаляють із вагіни і підшкірно вводять 800-1200 ОД СЖК. Вівцематок, що прийшли в охоту, осіменяють. Самкам, що не прийшли в охоту, на 16 добу СЖК вводять повторно.

У свиноматок синхронізація охоти прогестагена-ми менше ефективна, ніж у овець. Жовті тіла яєчників свиноматок до 11 доби статевого циклу слабко реагують на простагландини. Навіть часте введення прогестерону або простагландинів не завжди затримує овуляцію та настання спонтанної охоти. Для синхронізації охоти свиноматкам з кормом задають суісинхрон (цик металібур) 5 г упродовж 20 діб, а на 21 добу вводять СЖК 800-1000 ОД. Свиноматки приходять в охоту упродовж 4-8 діб.

Щоб спровокувати синхронну охоту у ремонтних свиноматок, що виділені в групу для осіменін-ня, їм 15-20 діб поспіль з кормом згодовують 5 г су-ісинхрону-преміксу. На 21 добу внутрішньом'язово вводять 1000-1500 ОД СЖК, а на 3 добу вводять 500 ОД хоріогонічного гормону. Упродовж 4-8 діб в охоту приходить 85-90% тварин, і їх осіменяють.

У основних свиноматок синхронну охоту спричиняють одночасним відлученням поросят у всіх тварин, а на 24 год. їм вводять 1000-1200 МО СЖК. Щоб спричинити овуляцію фолікулів, за 56-68 год. вводять 500 МО хоріогоніну або 10 мг сурфагону.

У кролематок, щоб спричинити синхронну охоту, протягом 10 діб задають пілкан 10 мг або мест-ранол 0,3 мг. Після припинення згодовування препаратів за 48 год. у самок настає охота, і їх запліднюють.

Поряд з позитивними сторонами синхронізація охоти у тварин має недоліки. Високий рівень геста-генних гормонів у крові часто спричиняє розвиток кісти яєчників. Суісинхрон-премікс у перші 7 діб знижує поїдання корму. При синхронно спровокованій охоті запліднюються 60-70% тварин. Решта тварин запліднюється в наступну природну охоту.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 480 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)