АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Диференціально-діагностичні ознаки хронічних форм пульпіту

Клінічні ДІАГНОЗ
ознаки Хронічний фіброзний пульпіт Гіпертрофічний пульпіт Гангренозний пульпіт
Стан дна Порожнина зуба Порожнина зуба Порожнина зуба
каріозної може бути роз- відкрита, відкрита
порожнини критою або закри­тою. Дентин — розм'якшений заповнена розрослим поліпом пульпи  
Реакція на зондування Зондування болісне, особливо Зондування полі­па мало болісне, Поверхневе — безболісне,
  в ділянці він кровоточить. глибоке —
  розкритої Пульпа в порож- болісне, пульпа
  порожнини зуба нині зуба різко болісна може кровоточити
Реакція на Повільно Не постійна Повільно
дію темпе- наростаючий біль   наростаючий
ратурних від дії гарячого   ниючий біль,
подраз- чи холодного,   особливо на дію
ників особливо в разі чергування подразників   гарячого
Перкусія Безболісна Болісна Інколи відчуття слабкого болю
Електро- 20-40 мкА 20-40 мкА 40-80 мкА
збудливість      
пульпи      
Рентгено- Може бути Періодонтальна У 50 % випадків
логічний незначна щілина без змін є зміни періапі-
стан деформація або злегка кальних тканин:
  періодонтальної розширена на розширена або
  щілини верхівці деформована періодонтальна щілина

Із розвитком запального процесу в пульпі утворюються інфільтрати, які трансформуються в мікроабсцеси. Інколи по­верхня.поліпа пульпи вкрита епітелієм, що надає йому блідо-рожевого забарвлення (мал. 96).

Мал.96.Хронічний
гіпертрофічний пульпіт:

1 — порожнина зуба заповнена
поліпозним розростанням пульпи;
2 — у грануляційній тканині вогнище
дрібноклітинної інфільтрації;
З — вершина поліпа вкрита

багатошаровим плоским епітелієм. Мікрофотограма. Забарвлення гематоксиліном і еозином. 36.: об. 6, 3, ок. 10

 

 

 

 

Диференціальна діагно­стика. Хронічний гіпертрофі­чний пульпіт слід відрізняти від гіпертрофічного папіліту (розро­стання ясенного сосочка) та роз­ростання грануляційної тканини з перфорації дна порожнини зуба в ділянці біфуркації коренів при хронічному періодонтиті.

Розростання ясен мають досить щільну консистенцію, майже не кровоточать, у разі спроби відтіснити тканину з каріозної по­рожнини можна виявити її зв'язок з яснами.

Хронічний періодонтит із розростанням грануляційної тка­нини з перфорацій дна порожнини зуба відрізняє те, що під час зондування можна виявити вільні отвори кореневих каналів, але остаточний діагноз встановлюють тільки після рентгенологічно­го дослідження.

3. Хронічний гангренозний пульпіт (pulpitis chronica gan­grenosa). Розвивається з гострого гнійного або хронічного фіброз­ного пульпіту внаслідок потрапляння в пульпу гнильних бак­терій. Неприємне відчуття розпирання в зубі є постійною озна­кою гангренозного пульпіту. Біль повільно виникає під впливом теплових подразників, приймання гарячого (води, їжі) і триває недовго. Самовільний біль відсутній, але він виникає у випадках закритої порожнини зуба чи в разі загострення процесу.

Об'єктивно: велика каріозна порожнина, що сполучається з порожниною зуба, яка в більшості хворих широко відкрита й заповнена темною тканиною, що розпалася, і має неприємний, змертвілий запах. Реакція на поверхневе зондування відсутня. Глибоке зондування спричинює сильний біль, який швидко минає. Електрозбудливість пульпи знижена спочатку до 40 — 60 мкА, потім — до 60 — 80 мкА. Хронічний гангренозний пульпіт часті­ше за інші форми запалення супроводжується патологічними змінами апікального періодонта. На рентгенограмі можна вия­вити не тільки розширення періодонтальної щілини, а й дифузне подразнення кісткової тканини, яке характерне для гранулюючо­го періодонтиту.

Таблиця 12

Диференціально-діагностичні ознаки хронічного гангренозного пульпіту та хронічного верхівкового періодонтиту

 

 

Ознака ДІАГНОЗ
Гангренозний пульпіт Верхівковий періодонтит
Характер болю Відсутній чи ниючий, виникає від дії гарячого Відсутній, можливе відчуття дискомфорту під час накушування на зуб
Зондування Різко болісне в усті каналу чи в його глибині Безболісне, тільки в разі вростання грануляцій у канал може бути болісним
Електроодонтодіагностика 40-80 мкА 100-120 мкА

Патологоанатомічно (мікроскопічно). У коронковій пульпі виявляють розпад тканини, у кореневій пульпі на різній глибині — демаркаційний вал із грануляційної тканини, нижче від якого пульпа в стані хронічного запалення та фіброзно зміне­на. Досить часто виявляють тромбоз дрібних вен. Склепіння порожнини зуба значно зруйноване. Ділянкам виразок пульпи часто передують її абсцеси (мікроабсцеси), тому поверхня пуль­пи, яка звернена в бік каріозної порожнини, роз'ятрена. Навколо неї розвивається грануляційна тканина, поверхневий прошарок, який прилягає до виразок, некротизований. Під некротичною ділянкою виразки зона лейкоцитарної інфільтрації. У нижніх відділах пульпи її структура збережена, є окремі вогнища запа­лення; одонтобласти в стані різного ступеня дистрофічних змін. Клітинний склад кореневої пульпи бідний, можна виявити гіалі-ноз периваскулярної тканини, дистрофічні зміни колагенових волокон (мал. 97).

Диференціальна діагностика. Хронічний гангренозний пульпіт слід відрізняти від хронічного фіброзного пульпіту, хро-

Мал. 97. Хронічний гангренозний пульпіт. Коронкова частина пульпи (1) представлена безструктурною масою у вигляді зернистого розпаду і мікроорганізмів. Мікрофотограма. Забарвлення гематоксиліном і еозином. 36.: об. 9, ок. 10

 

нічного періодонтиту. Основні ди­ференціально-діагностичні ознаки наведено в табл. 12.

4. Хронічний конкрементозний пульпіт (pulpitis chronica

concrementosa). Конкрементозний
пульпіт виникає внаслідок утво-

рення в тканинах пульпи 1 дентиклів або петрифікатів. Це призводить до появи в групі зубів самовільного, іноді нестерпного болю, який іррадіює за ходом гілок трійчастого нерва.

Больовий напад час­тіше виникає вночі, може тривати 2 — 3 год.

Об'єктивно. Конкрементозний пульпіт може виникати в зубах із наявністю каріозної порожнини, у зубах, які лікува­ли в минулому з приводу карієсу, або в інтактних зубах. Як правило, конкременти розвиваються в молярах, нерідко в осіб віком понад 40 років, хворих на пародонтоз, із підвищеною стертістю емалі. На рентгенограмі в пульпі зубів виявляють конкременти.

Диференціальна діагностика. Конкрементозний пульпіт необхідно диференціювати від невралгії трійчастого нерва. На­пад болю частіше з'являється вночі, він триваліший, ніж при не­вралгії. Від болю при невралгії цей біль відрізняється інтенсив­ністю і повільним, поступовим наростанням частоти нападів (про­тягом місяців і років). Під час нападу болю у хворих на пульпіт відсутні ознаки подразнення вегетативної нервової системи, які притаманні невралгії гілок трійчастого нерва. Однак зуб із наяв­ністю конкрементів інколи може бути курковою зоною при не­вралгії трійчастого нерва. Перкусія такого зуба може спровоку­вати нападоподібний біль. Остаточний діагноз підтверджується даними рентгенологічного обстеження.

 

Мал. 98. Хронічний конкрементозний пульпіт:

1 — шар одонтобластів тонкий; 2 — ретикулярна дистрофія пульпи; З — петрифікати різної фор­ми й розміру, інтенсивно забарвлені гематоксиліном, розміщені за ходом судин. Мікрофотограма. Забарвлення гематоксиліном і еозином. 36.: об. 9, ок. 10

 

Патологоанатомічно (мікроскопічно). У тканині пульпи виявляють дентиклі та петрифікати. їхні локалізація, кількість, форма і розміри різні. Стан тканини пульпи має різний ступінь дистрофічних змін. Спостерігаються вакуолізація одонто­бластів, ретикулярна дистрофія пульпи, гіаліноз і вогнища пет­рифікації з явищами хронічного запалення (мал. 98).

Терапевтична стоматологія: Підручник. – У 4-х томах / М.Ф.Данилевський, А.В.Борисенко, А.М.Політун, Л.Ф.Сідельникова, О.Ф.Несин. – К.: Здоров’я, 2004. - C. 251-258.

 

 


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 401 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)