АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПІДСУМКОВІ ТЕСТИ

1 Хлопчик 14 років, поступив для уточнення генезу змін у сечі, які відмічаються з 3-річного віку. Дитина страждає на туговухість та міопію. В останній час з’явилась поліурія. Сімейний анамнез – у батька хронічна ниркова недостатність, у старшого брата туговухість. Заг. ан. сечі – відносна щільність – 1005, білок 1,2 г/л, лейкоцити – 10-15 в п/зору, ерітроцити – 1/2 п/зору, зерністі циліндри – 6-8 в п/зору, солі – оксалати. Встановіть попередній діагноз:

A Синдром Альпорта

B Хвороба Берже

C Синдром Де Тоні-Дебре-Фанконі

D Хронічний гломерулонефрит, гематурична форма

E нецукровий діабет

2 У хлопчика 3-х років протягом останнього тижня набряки на обличчі та нижніхз кінцівках. В легенях в нижніх відділах вкорочення, послаблене дихання. Набряк передньої черевної стінки. Асцит. АТ – 90/50 мм рт. ст. Заг. ан. сечі – білок 4,2 г/л, лейкоцити – 5-6 в п/зору, еритроцити – 2-3 в п/зору, заг. білок крові – 48,6 г/л. Холестерин крові – 8,2 ммоль/л. Встановлено попередній діагноз: Гострий гломерулонефрит. Вкажіть клінічний варіант захворювання:

A Ізольований сечовий синдром

B Нефритичний синдром

C Нефротичний синдром з гематурією

D Нефротичний синдром з гематурією і гіпертензією

E Нефротичний синдром

3 У дитини 12 років, з гострим гломерулонефритом в перші дні захворювання був виявлений гіпертензійний синдром. Яке значення в патогенезі захворювання має антіогенезин II?

A Збільшує серцевий викид.

B Підсилює продукцію та секрецію альдостерона

C Гальмує депресорну дію простагландинів.

D Підвищує продукцію еритропоетинів.

E Підвищує рівень реніна.

4 Хлопчик 6 років поступив із скаргами на набряки обличчя, головні болі, червоний колір сечі. При огляді артеріальний тиск 140/90 мм.рт.ст. В аналізах сечі білок 1,2 Г/л, еритроцити на все поле зору. Який діагноз найбільшвірогідний

A Гострий гломерулонефрит

B Нефролітіаз

C Туберкульоз нирок

D Інтерстиціальний нефрит

E Пієлонефрит

5 Хлопчик 7 років знаходиться на лікуванні протягом місяця. При поступленні спостерігалися виражені набряки, протеїнурія- 7,1 гЇл, білок в добовій сечі - 4,2 г. В біохімічному аналізі крові утримується гіпопротеїнемія (43,2г/л), гіперхолестеринемія (9,2 ммоль/л). Який з перечислених варіантів гломерулонефриту найвірогідніше має місце у хворого?

A Нефротичний

B Нефритичний

C Ізольований сечовий

D Гематуричний

E Змішаний

F Біцилінопрофілактика тільки під час інтеркурентних інфекцій

6 У хлопчика 8 років через 2 тижні після перенесеної ангіни з’явились набряки на обличчі, нижніх кінцівках. Стан важкий. АТ - 120/80 мм рт.ст. Сеча бурого кольору. Олігурія. Загальний аналіз сечі: відносна щільність 1015, білок - 1,2 г/л, еритроцити – на все поле зору, зернистіе цилиндри - 1-2 в п/зору. Який найбільш імовірний діагноз?

A Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом

B Гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом

C Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом, гематурією таи гіпертензією

D Гострий гломерулонефрит з ізольованим сечовим синдромом

E Сечокам’яна хвороба

7 Хлопчик 3-х років поступив з вираженим набряковим синдромом. Об’єктивно: бледий. АТ - 90/60 мм рт.ст. Олігурія. Заг. аналіз сечі - колір жовтий, відносна щільність - 1020, білок - 3,5 г/л, ер. - 4-5 в п/зору, лейк. - 2-3 в п/зору. Добова протеїнурія - 6,6 г. Холестерин - 9,8 ммоль/л. Попередній діагноз - гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом. Яке обстеження необхідно провести для підтвердження нефротичного варіанту гломерулонефриту?

A Залишковий азот, сечовина крові

B Аналіз сечі по Нечипоренко

C Протеїнограма

D Електроліти плазми

E Проба по Зимницькому

8 У дитини 6-ти років після перенесеної ангіни розвився гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом. Який препарат показаний в терапії хворого?

A Гентаміцин

B Бісептол

C Ерітроміцин

D Цефазолін

E Амоксіклав

9 У хлопчика 12 років через 2 тижні після ГРВІ з'явився головний біль, нудота, млявість, сеча кольору “м'ясних помиїв”. Шкіра бліда, пастозність об-личчя. АТ 140/90 мм рт.ст., добовий діурез 400 мл. Ан.крові: ер 3,3ґ1012/л, Нb 100 г/л, лейк. 17ґ109/л, е. 2\%, п. 10\%, с. 65\%, л. 20\%, м. 3\%, ШЗЕ 34 мм/год. Ан. сечі: білок 0,6 г/л, ер. на все п. з., лейк. 30-35 в п.з., циліндри зернисті. Загальний білок 60 г/л, a2-глобуліни 18\%. Яке захворювання у хворого?

A Гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом

B Гострий гломерулонефрит з ізольованим сечовим синдромом

C Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом

D Інтерстиціальний нефрит

E Гострий пієлонефрит

10 Дитина протягом 5 років перебуває на диспансерному обліку у нефролога з діагнозом хронічний гломерулонефрит змішана форма в стадії клінічної ремісії. Які зміни в сечі найбільш характерні в даному випадку?

A Гематурія.

B Лейкоцитурія.

C Бактеріурія.

D Глюкозурія.

E Циліндурія

11 Дитина з масивними набряками на обличчі, тулубі, кінцівках, асцитом. АТ – 90/50 мм.рт.ст.. В заг. аналізі сечі – білок – 3,1 Г/л, лейкоцити – 2-3 в п/зору, еритроцити – 5-7 в п/зору. Що дозволить Вам оцінити функцію нирок?

A Протеінограма

B Аналіз сечі за Нечипоренко

C Кліренс ендогенного креатиніну

D Добова протеінурія.

E Загальний аналіз сечі.

12 Дитина 3-х років, поступив із значними набряками. АТ – 95/50 мм рт. ст. Діурез – 300 мл. Заг. аналіз сечі – білок – 3.5 г/л, лейкоцити – 2-3 в п/зору, ерітроцити 1-2 в п/зору. Заг. білок крові 48 г/л, холестерин крові – 9,5 ммоль/л. Запідозрений гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом. Призначте обстеження для уточнення діагнозу:

A Добова протеїнурія

B Залишковий азот, сечовина крові

C Проба по Зимницькому

D Аналіз сечі по Нечипоренко

E Добова сеча на оксалати

13 Дитина 10-ти років страждає на хронічний гломерулонефритм. Набряки відсутні. АТ – 110/60 мм рт. ст. Заг. аналіз сечі – білок 0,25 г/л, лейкоцити – 4-6 в п/зору, еритроцити від 8 до 18 п/зору, солі оксалати. Призначте патогенетичну терапію.

A Хінолінові препарати

B Глюкокортикостероїди

C Цитостатики

D Мембраностабілізатори

E Гемостатичні засоби

14 Хлопчикові 11 років. Через 2 тижня після перенесеної стрептококової ангіни госпіталізований в нефрологічне відділення у зв'язку з гострим гломерулонефритом. Найбільш вірогідна патогенетична основа розвитку захворювання?

A Пошкодження базальної мембрани гломерул антитілами або імунними комплексами

B Безпосереднє пошкодження гломерул стрептококом

C Циркуляторна або гістотоксична гіпоксія ниркової ткани

D Порушення уродинаміки

E Порушення ниркової гемодинаміки і трофічні розлади

15 У хлопчика 4 років після встановлення діагнозу: гострий гломерулонефрит з ізольованим сечовим синдромом, період неповної клінико-лабораторної ремісії, без порушення функцій нирок, на протязі 7 місяців спостерігалась мікрогематурія. Про який перебіг захворювання треба думати в цьому випадку?

A Підгострий

B Гострий

C Затяжний

D Хронічний

E Рецидивуючий

16 8-рiчна дiвчинка на сьомий день пiсля перенесено ангiни поскаржилася на рiзкий головний бiль, раптово втратила зiр, знепритомнiла, почалися судоми. ЧСС-120 за хвилину, АТ-130/90 мм рт.ст. Сеча кольору “м'ясних помийїв, бiлок 1,2 г/л, макрогематурiя. Очне дно: спазм судин сiткiвки. Назвiть ведучий клiнiчний синдром.

A Ангiоспастична енцефалопатiя (гiпертонiчна)

B Гостра ниркова недостатнiсть

C Уремiя

D Гiпертонiчна криза

E Судомний синдром

17 Хлопчик 5 років отримує ампіцилін з приводу ГРЗ. На 5-й день лікування наросли симптоми інтоксикації, з'явилась пастозність обличчя, біль в суглобах. На шкірі тулуба - дрібнопапульозна висипка. АТ 140/90 мм рт.ст. За добу виділив 2100 мл сечі (отримав рідини 2000 мл). В аналізі крові: креатинін 0,22 ммоль/л, сечовина 11,8 ммоль/л, калій 3,8 ммоль/л, натрій 125 ммоль/л. В аналізі сечі протеїнурія 0,99 г/л, еритроцитурія, еозинофільна лейкоцитурія. Відносна щільність сечі на протязі доби коливаєтся від 1002 до 1010. Засів сечі на стерильність росту не дав. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Гострий пієлонефрит

B Гострий інтерстиціальний нефрит

C Гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом

D Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом

E Дизметаболічна нефропатія

18 У дитини 10 років констатовано гострий гломерулонефрит з нефритичним варіантом та помірно вираженими набряками на обличчі. Добовий діурез знижений на 50\%. Після госпіталізації і дотримання строгого ліжкового режиму діурез поступово відновився після 4-ої доби. Який механізм зумовив олігурію в даному випадку?

A Зниження клубочкової фільтрації та підвищення реабсорбції

B Підвищення проникності базальних мембран

C Підвищення внутрішньосудинної коагуляції

D Підвищення секреції ангіотензину ІІ

E Підвищення продукції альдостерону

19 У хлопчика 2-х років з вираженими порушеннями у фізичному і психомоторному розвитку та деформаціями скелету запідозрено синдром Дебре- де Тоні- Фанконі. Які зміни в сечі підтверджують припущення?

A Протеїнурія, гематурія

B Галактозурія, лактозурія

C Ацетонурія, ізостенурія

D Глюкозурія, гіпераміноацидурія

E Циліндрурія, бактеріурія

20 У хлопчика 4 років через 2 тижні після ангіни з’явились набряки, головний біль, на протязі доби 3 рази відмічалась блювота. Об'єктивно: підвищення артеріального тиску, сеча кольору м’ясних помиїв. Який найбільш імовірний діагноз?

A Гломерулонефрит

B Пієлонефрит

C Інтерстиціальний нефрит

D Цистит

E Уретрит

21 Хлопчик 10 років захворів на гострий гломерулонефрит. Виражені набряки АТ 110/60 мм.рт.ст. Білок в добовій сечі - 4,5 г/л, в біохімічному аналізі крові загальний білок - 48 г/л; сечовина 5,2 ммоль/л; креатинін 0,1 ммоль/л, холестерин 9,4 ммоль/л. Який препарат патогенетичної терапії необхідно призначити дитині?

A Лейкеран.

B Хлорбутин.

C Делагіл

D Преднізолон.

E Азатіопрін.

 

Задачі

Задача 1

Дівчинка віком 7 років. Скарги на масивні набряки обличчя, попереку, передньої черевної стінки, зовнішніх статевих органів. Підвищення температури до 37,5°С. Шкіра чиста, бліда, з теплими м’якими набряками. Слизові оболонки сухі, блідно-рожеві, мигдалики без нальотів. При перкусії легеневий звук, аускультативно - на фоні везикулярного дихання дрібноміхурові хрипи, дифузні. Частота дихання 25 за хв. ЧСС 105 уд. за хв. Межі серця: зправа на 0,5 см назовні від правої стернальної лінії, верхня – 3 ребро, зліва – збігаються з лівою середньо-ключичною лінією. Тони приглушені, чисті. АТ 100 на 65 мм рт ст. Живіт безболісний, набряки передньої черевної стінки, зовнішніх статевих органів. Печінка нижче краю лівої реберної дуги на 5 см. Синдром Пастернацького позитивний. Колір сечі солом’яний. кратність сечовиділень за день 3 рази, малими порціями.


Дата добавления: 2015-07-17 | Просмотры: 1971 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)