АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Змістовий модуль 6. Валеологія особистості, сім'я, нація, етнос, суспільний ідеал. Шкідливі звички людини

  Лекція 15. Тема. Особа і її світ Особа - індивідуальність - спільність. Природно-природний потенціал, освіта і самоосвіта, виховання і самовиховання особи. Свобода, незалежність і відповідальність особи. Особові альтернативи, вибір і свобода волі. Доля. Людські стани (відчуження, страх, туга, самота, агресивність і ін.) як валеофилософские проблеми. Екстремальні ситуації, стреси і їх подолання. Любов як отримання миру, сила соціального єднання, спосіб життя і розвитку людини. Любов як істина життя. Мир любові і "порядок любові" (М.Шелер). Любов як життєвий порыв і еволюційна сила. Біоенергетика любові. Любов до "ближнього" і любов до "дальнього". "Космічна" любов. Духовні пари.
  Практичне заняття 8. Тема. Сім'я як простір любові, духовна, енергетична і біосоціальна спільність Короткий зміст роботи. Здоров'я сім'ї, валеологія і філософія його збереження і зміцнення. Батьківство і материнство. Філософія виховання здорової і самостійної дитини. Сімейний лад і устрій. "Свої" і "чужі". Родовід, її духовна і валеологічна значущість. Проблеми повторних браків і неповних сімей.
  Лекція 16 Тема. Етноси як форми людської коопераціїі колективної адаптації до навколишнього світу Етнос і його екосистема. Біоенергетика етногенезу.. Генотип і этнотип. Чинники здоров'я етносів: стан природного середовища, соціально-історичні особливості розвитку народів, демографічна структура, специфіка національної психології, національні традиції, звичаї і т.д. Валеологічні этнокатастрофы і проблеми валеологи-чесанням реабілітації етнічних общностей. Этновалеофшюсофия. Этновалеология і этнопедагогика.
  Практичне заняття 9. Тема. Валеологічна складова этносфери Короткий зміст роботи. Валеофілософськая складова загальнонаціональної ідеї України - найважливіший компонент відродження народу і країни. Стан і перспективи міжнародної співпраці у області валеології.
  Лекція 17. Тема. Культура і валеокультура Культура, її структура і функції. Матеріальна і духовна культура. Валеокультура як прояв унікального буття і, творчості народів. Біосферна концепція культури (В.І.Вернадській, А. Л Чижевській). Біогенна і техногенна культури. Перспективи ноогенной культури. Різноманіття національних валеокультур, загальне і специфічно особливе в них. Російська валеокультура: від волхвів до сучасних оздоровчих систем. Мистецтво у валеофилософском вимірюванні. Енергетика і духовність мистецтва, їх зв'язок із здоров'ям людини. Руйнівне, агресивне мистецтво. Дисгармонія і гармонія в мистецтві і гармонія стихій природи. Людина між штучним і природно-природним. Етика "благоговіння перед життям" як етика мистецтва.
  Лекція18. Тема. Валеокультурниє аспекти мови і спілкування, обрядів і ритуалів, моделей поведінки. Короткий зміст роботи. Масова валеокультура, спонтанний характер її формування. Антропокосмобіосфероцентрічеській підхід до здоров'я людини і його віддзеркалення в сучасній науковій і паранауковій літературі. Культура резонансних відносин людини з силами природи. Валеокультурний людина і роль системи освіти в його становленні.
  Лекція 19. Тема. Суспільство і суспільний ідеал Суспільство, його сила і слабкість. Духовний і біоенергетика контекст системообразующих зв'язків суспільства. Духовний ідеал общества- збирач і об'єднувач всіх здорових, прогресивних, таких, що творять, світлих сил. Соціальна справедливість як регулятор стійкості і збалансованого розвитку суспільства. Системна еволюція суспільства і проблема синхронізації її процесів. Пріоритет життя, духовних ідеалів перед меркантильними матеріальними устремліннями - основний принцип еволюції суспільства. Валеологізація життя як перспектива суспільного розвитку. Товариство духовних, здорових, незалежних людей як абсолютна сила.
  Практичне заняття 10. Тема. Сім'я як простір любові, духовна, енергетична і біосоціальна спільність Короткий зміст роботи. Здоров'я сім'ї, валеологія і філософія його збереження і зміцнення. Батьківство і материнство. Філософія виховання здорової і самостійної дитини. Сімейний лад і устрій. "Свої" і "чужі". Родовід, її духовна і валеологічна значущість. Проблеми повторних браків і неповних сімей.
  Лекція 20 Тема. Етноси як форми людської коопераціїі колективної адаптації до навколишнього світу Етнос і його екосистема. Біоенергетика етногенезу.. Генотип і этнотип. Чинники здоров'я етносів: стан природного середовища, соціально-історичні особливості розвитку народів, демографічна структура, специфіка національної психології, національні традиції, звичаї і т.д. Валеологічні этнокатастрофы і проблеми валеологи-чесанням реабілітації етнічних общностей. Этновалеофшюсофия. Этновалеология і этнопедагогика.
  Практичне заняття 11. Тема. Валеологічна складова этносфери Короткий зміст роботи. Валеофілософськая складова загальнонаціональної ідеї України - найважливіший компонент відродження народу і країни. Стан і перспективи міжнародної співпраці у області валеології.
  Лекція 21. Тема. Культура і валеокультура Культура, її структура і функції. Матеріальна і духовна культура. Валеокультура як прояв унікального буття і, творчості народів. Біосферна концепція культури (В.І.Вернадській, А. Л Чижевській). Біогенна і техногенна культури. Перспективи ноогенной культури. Різноманіття національних валеокультур, загальне і специфічно особливе в них. Російська валеокультура: від волхвів до сучасних оздоровчих систем. Мистецтво у валеофилософском вимірюванні. Енергетика і духовність мистецтва, їх зв'язок із здоров'ям людини. Руйнівне, агресивне мистецтво. Дисгармонія і гармонія в мистецтві і гармонія стихій природи. Людина між штучним і природно-природним. Етика "благоговіння перед життям" як етика мистецтва.
  Лекція 22. Тема. Валеокультурні аспекти мови і спілкування, обрядів і ритуалів, моделей поведінки. Короткий зміст роботи. Масова валеокультура, спонтанний характер її формування. Антропокосмобіосфероцентрічеській підхід до здоров'я людини і його віддзеркалення в сучасній науковій і паранауковій літературі. Культура резонансних відносин людини з силами природи. Валеокультурний людина і роль системи освіти в його становленні.
  Лекція 23. Тема. Суспільство і суспільний ідеал Суспільство, його сила і слабкість. Духовний і біоенергетика контекст системообразующих зв'язків суспільства. Духовний ідеал общества- збирач і об'єднувач всіх здорових, прогресивних, таких, що творять, світлих сил. Соціальна справедливість як регулятор стійкості і збалансованого розвитку суспільства. Системна еволюція суспільства і проблема синхронізації її процесів.
  Лекція 24. Тема.Валеофілософській підхід до суспільного ідеалу. Короткий зміст роботи. Пріоритет життя, духовних ідеалів перед меркантильними матеріальними устремліннями - основний принцип еволюції суспільства. Валеологізація життя як перспектива суспільного розвитку. Товариство духовних, здорових, незалежних людей як абсолютна сила.
  Практичне заняття 12. Тема.Валеофілософській підхід до суспільного ідеалу. Короткий зміст роботи. Незалежність і самостійність, духовне і фізичне здоров'я кожного индивидуума- основа вільного цивільного суспільства.
  Лекція 25. Тема.Інфекційні хвороби. Особливо небезпечні та найбільш розповсюджені іінфекції. Короткий зміст.Загальне уявлення.Статеві захворювання. СНІД. Туберкульоз. Гепатити. Механізми зараження, клініка, лікувальні заходи та профілактика.
  Лекція 26. Тема.Фактори, що шкодять здоров’ю. Інфекційні хвороби. Короткий зміст.Класифікація факторів що шкодять здоров’ю. їх загальна характеристика. Інфекційні хвороби. СНІД. Туберкульоз. Гепатити
  Практичне заняття 13. Тема.Інфекційні хвороби. Статеві захворювання. СНІД. Короткий зміст.. Інфекційні хвороби. СНІД. Туберкульоз. Гепатити
  Лекція 27. Тема.Фактори, що шкодять здоров’ю. Короткий зміст.Наркоманії: класифікація, лікування, профілактичні засоби
  Лекція 28. Тема.Шкідливі звички людини. Наркоманії. Алкогодізм. Профілактика розповсюджених захворювань. Короткий зміст заняття.Наркоманії: класифікація, лікування, профілактичні засоби. Анкетування, визначення пристрасті до алкоголю та тютюну.
  Практичне заняття 14. Тема.Шкідливі звички людини. Наркоманії. Алкогодізм. Короткий зміст.Наркоманії: класифікація, лікування, профілактичні засоби

 

 

6. Теми практичних занять

№ з/п Назва теми Кількість годин
  Біологічні добавки і фито комплекси.  
  Їжа. Вода. Генно модифіковані продукти.  
  Психічне здоров’я людини. Психотехніки.  
  Сучасні оздоровчі практики. Масаж європейський.  
  Східні масажні практики. Методи дії на активні точки тіла.  
  Системи гармонізації Чи. Цигун в оздоровленні, профілактиці, лікуванні.  
  Системи загартування. Техніка прийому процедур.  
  Інфекційні хвороби. Статеві захворювання. СНІД  
...    

8. Самостійна робота

№ з/п Назва теми Кількіс годин
  Поняття про лікарські препарати і БАДи. Роботи Поулінга. Бізнес проекти на основі БАД  
  Поняття про траволікування|. Фотопрепарати в народній медицині. Основи Аюрведи і східних систем фітотерапії (китайською, Тибетом|Тібетом| і інших). Критичний аналіз можливостей|спроможностей| і ускладнень при фітотерапії  
  Генно модифіковані продукти. Трансгенні продукти. Тенденції, небезпеки. Спектор розповсюдження ГМО. Негативні і позитивні аспекти по всеместного насичення продуктів ГМО. Можливі наслідки, Методи профілактики можливих патологічних змін людського організму.  
  Склад їжі. Енергетична, інформаційна, пластична функції їжі і води. Системи голодування. Теорітічне обгрунтування. Системи голодування, | ефекти, свідчення|показники| і протипоказання.  
  Психічне здоров’я людини. «Управління реальністю». Теорітічні передумови. Можливості методів, ускладнення і небезпека застосування, критика ефективності результатів. «Трансерфінг реальності».  
  Метідациі. Теорія, види і техніка медитацій. Обьект і субьет. Медитативні практики. Молитва.  
  Методики рекомендовані для оздоровлення. Можливості|спроможності| мануальних дій на суглоби, хребет, череп, живіт. Очікувані|сподівані| ефекти, міфи і реальності дії.  
  Мікропунктурниє.системи. Поняття об Су-Джок. Дія на мікросистему пальців, кисті, стопи, вуха. Ареал можливостей|спроможності| пресотерапії| «цу-бо|».  
  Поняття про хатха-йогу|. Основні пози – асани|. Поєднання пози і дихання. Йога для оздоровлення, проффилактики, реабілітації. Йога для вагітних.  
  Міофасциальні синдроми. МФБС системи. Тригерні крапки.  
  Російська лазня|баня|. Особливості паказання| і протипоказання. Можливості|спроможності|. Практичні прийоми. Сауна. Загальні|спільні| положення|становища|. Очікувані|сподівані| ефекти. Свідчення|показники| і протипоказання|. Практика обливання холодною водою. Свідчення|показники|, протипоказання, очікувані|сподівані| ефекти, технологічні прийоми.    
  Особа - індивідуальність - спільність. Природно-природний потенціал, освіта і самоосвіта, виховання і самовиховання особи. Свобода, незалежність і відповідальність особи  
  Батьківство і материнство. Філософія виховання здорової і самостійної дитини. Сімейний лад і устрій. "Свої" і "чужі". Проблеми повторних браків і неповних сімей.  
  Етнос і його екосистема. Біоенергетика етногенезу.. Генотип і этнотип. Чинники здоров'я етносів: стан природного середовища, соціально-історичні особливості розвитку народів, демографічна структура, специфіка національної психології, національні традиції, звичаї і т.д.    
  Культура, її структура і функції. Матеріальна і духовна культура. Валеокультура як прояв унікального буття і, творчості народів. Біосферна концепція культури (В.І.Вернадській, А. Л Чижевській).  
  Різноманіття національних валеокультур, загальне і специфічно особливе в них. Російська валеокультура: від волхвів до сучасних оздоровчих систем. Мистецтво у валеофилософском вимірюванні. Енергетика і духовність мистецтва, їх зв'язок із здоров'ям людини. Руйнівне, агресивне мистецтво. Дисгармонія і гармонія в мистецтві і гармонія стихій природи. Людина між штучним і природно-природним. Етика "благоговіння перед життям" як етика мистецтва.    
  Суспільство, його сила і слабкість. Духовний і біоенергетика контекст системообразующих зв'язків суспільства.    
  Чинники здоров'я етносів: стан природного середовища, соціально-історичні особливості розвитку народів, демографічна структура, специфіка національної психології, національні традиції, звичаї і т.д.    
  Незалежність і самостійність, духовне і фізичне здоров'я кожного индивидуума- основа вільного цивільного суспільства.  
  Класифікація факторів що шкодять здоров’ю. їх загальна характеристика. Інфекційні хвороби. СНІД. Туберкульоз. Гепатити  
  Наркоманії: класифікація, лікування, профілактичні засоби. Анкетування, визначення пристрасті до алкоголю та тютюну.  
  Разом  

 

11. Методи контролю

 

Перелік питань, що виносяться на модульний контроль

 

Згідно за розкладом оцінювання знань виконується на практичних заняттях та в агрегованому виді на модульних контролях.

1-ий модуль: поняття профілактики, реабілітації та кінезотерапії як наук, іх основні поділи;

методологічні підходи до вивчення фізичних, фізіологічних, психологічних властивостей людини;

особливості фізичного здоров'я психофізіології пам`яті, навчання та емоцій.

Проміжний контроль на 8-9 тижнях.

2-ий модуль: основні концепції кінезотерапії, методики та засоби ЛФК, поняття про фитнес-тестування. Кінезотерапія при деяких хворобах. реабілітаційні програми. Фітнес програми.

Підсумковий контроль та екзамени на 17-18 тижнях

1.......

14. Рекомендована література

 

Базова

1. Качесов В.А. М. Основы интенсивной самореабилитации: Издательская группа «БДЦПРЕСС», 2007. 174 с.

2. Корольчук М. С. Психофізіологія діяльності: підручник / М. С. Корольчук; М.С. Корольчук. – К.: Ельга: Ніка-Центр, 2003. – 394 с. 4 прим.

3. Хессет Дж. Вступ до психофізіології / Хессет Дж. – М.: Наука, 1981. – 290 с.

4. Частные методики адаптивной физической культуры: Учебное пособие /Под ред. Л. В. Шапковой. — М.: Советский спорт, 2003. — 464 с, ил.

Допоміжна

1. Акатов Л.И. Социальная реабилитация детей с ограниченными возможностями здоровья. Психологические основы: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений. — М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 2003. — 368 с.

2. Вейн А.М. Память человека / А.М. Вейн, Б.И. Каменецкая. – М.: Знание, 1973. – 285 с.

3. Вулридж Д. Механизмы мозга / Вулридж Д. – М.: Наука, 1965. – 320 с.

  1. Дубровинская Н. В.Психофизиология ребенка: Психофизиологические основы детской валеологии: Учеб. пособие / Н. В. Дубровинская; Н.В.Дубровинская, Д.А.Фарбер, М.М.Безруких. – М.: ВЛАДОС, 2000. – 144с. 1 прим.
  2. Валеология – Донецк: ПКФ «БАО», 2004. – 512 с
  3. Ритмы тела. Здоровье человека и его биологические часы. Лини Лэмберг. – Москва. Вече. АСТ 1998 г – 416 с.
  4. Медицинская валеология. Г.Л. Апанасенко – Москва: 2002г – 456с.
  5. Конспекти лекцій.

 

  1. Агаджанян Н.А., Алексеев С.В., Ананьев В.А., Андреев Ю.А. Валеология человека: здоровье -любовь - красота: В 2 кн., 5 т. - 2-е изд., доп. и откорректир. - СПб.: Petroc, 1998. - (Валеол. семинар акад. В.П.Петленко).

 

  1. Дыхан Л.Б. Кукушкин В.С. Трушкин А.Г. Педагогическая валеологія. Уч. Пособие. – М.:ИКЦ „МарТ”; Ростов н\Д:, 2005. – 528 с.
  2. Валеологія. Грибан В.Д. Київ «Освіта» 2005 рік 396с.
  3. Валеология: Учебное пособие. – М.: Гардарики, 2003. – 432 с.; ил.
  4. Практикум по валеологии для высших учебных заведений / под редакцией проф. Кураева. – Ростов на Дону. 2001 г. – 216 с.
  5. Основы валеологии. Г.Л. Билич, Л.В. Назарова – Спб: «Издательство Фолиант», 2000. – 560 с., ил

 


Дата добавления: 2015-01-12 | Просмотры: 1120 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)