АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАПАМ'ЯТОВУЮЧІ ПРИСТРОЇ КОМП'ЮТЕРА

1. Види пам'яті та їх призначення. Розрізняють три види запам'ятовуючих пристроїв: пристрої постійної пам'яті, оперативної та зовнішньої (рис. 3).

2. Постійна пам'ять. Деяка інформація (наприклад, програма початкового завантаження комп'ютера) постійно зберігається в пам'яті комп'ютера, навіть якщо він вимкнутий. Ця пам'ять називається постійною. Інформацію з неї можна тільки читати. Тому цей пристрій називають запам'ятовувачем тільки для читання. Англійська назва пристрою — ROM (read only memory). Інформацію сюди записують під час виготовлення пристрою на заводі. Постійна пам'ять є у модулі на материн­ській платі, який називається BIOS. Тут записані програми, які керують комп'ютером відразу після його вмикання: тестують клавіатуру, оперативну пам'ять, зчитують характеристики дисків із CMOS-пам'яті, шукають диск з операційною системою (ОС) і передають керування завантажувачу ОС.

Отже, постійна пам'ять призначена для запуску комп'ютера і тестування його пристроїв.

Внутрішня
Постійна Оперативна
Для постійного зберігання інформації Інформація не зникає внаслі­док вимикання машини Інформацію можна тільки прочитати Обсяг пам'яті малий Для зберігання інформації протягом сеансу роботи Інформація зникає внаслідок вимикання машини Інформацію можна прочитати або записати Обсяг пам'яті обмежений
Зовнішня
Для тривалого зберігання інформації Інформація не зникає внаслідок вимикання машини Інформацію можна прочитати або записати Обсяг пам'яті великий

Рис. 3. Види пам'яті комп'ютера

Довідка 1. CMOS — це напівпостійна пам'ять, яка у вимкненому комп'ютері зберігає інформацію про конфігурацію комп'ютера, передусім про параметри дисків. Це не постійна пам'ять, оскільки вона може бути змінена програмою SETUP. Програма SETUP може бути запущена користувачем з метою задання параметрів дисків уручну тощо. Для цього відразу після вмикання комп'ютера потрібно натиснути на клавішу Delete, F8 чи на іншу (згідно з документацією). Придбавши комп'ютер, простежте, щоб параметри дисків значилися в документації або були десь занотовані. Не можна запускати програму SETUP без дозволу вчителя. Модуль CMOS (як і електронний годинник комп'ю­тера) живиться від батарейки-акумулятора, що є на материнській платі. Така батарейка може працювати без заміни декілька років.

3. Оперативна пам'ять. Інформація, яку вводить користу­вач з клавіатури чи дисків, потрапляє в оперативну пам'ять. З оперативної пам'яті вона надходить у процесор, де опрацьову­ється. З процесора інформація знову надходить в оперативну па­м'ять. Отже, процесор повсякчас обмінюється інформацією (даними) з оперативною пам'яттю. Для зчитування даних чи записування результатів у пам'ять він має доступ до будь-якої ділянки оперативної пам'яті. Тому цей пристрій інакше нази­вають запам'ятовувачем з довільним доступом — RAM (random access memory). Якщо живлення вимкнути, вміст оперативної пам'яті втрачається. В оперативній пам'яті є тільки та інформа­ція, яка потрібна у момент розв'язування конкретної задачі.

Елементом оперативної пам'яті є електронний пристрій (який умовно називатимемо коміркою) ємністю / байтів (най­частіше 1=1 байт). Саме з нею процесор обмінюється порцією інформації. Кожна комірка має адресу, за якою її може від­шукати процесор.

Нехай одна комірка вміщує І байтів інформації, а для кодування її адреси можна застосувати т бітів (є шина для пересилання адреси з т провідників). Отже, таких адрес, а тому і комірок, які доступні для цього процесора, може бути 2m. Весь обсяг доступної оперативної пам'яті в байтах визначають за фор­мулою

Приклад1. Шина для пересилання адреси 1 байта пам'яті складається з 24 провідників. Це означає, що такий процесор може працювати з оперативною пам'яттю, що має ємність до 224 байтів (16 Мбайтів).

Важливою характеристикою оперативної пам'яті є час доступу до комірки, який вимірюється наносекундами (1 не = 10-9 с). Чим менший час доступу, тим вища її швидкодія.

Оперативна пам'ять може мати ємність від одного до 1024 Мбайтів і більше та розміщатися в одному чи декількох модулях з великою кількістю виходів. Модулі вставляють у слоти материнської плати. У разі потреби пам'ять можна збіль­шити, встановлюючи додаткові модулі у вільні слоти. Техноло­гія виготовлення цих модулів постійно удосконалюється.

Довідка 2. Є декілька типів оперативної пам'яті: DRAM — динаміч­на оперативна пам'ять, що реалізується в модулях SIMM; SDRAM — синхронізована динамічна (швидкодіюча, дорога) оперативна пам'ять, що реалізується в модулях DIMM; SRAM —дуже вартісна швидкодіюча статична оперативна пам'ять, що використовується в модулях кеш-пам'яті; VRAM—дорогі модулі відеопам'яті для запам'ятовування відео-зображення, що виводиться на екран монітора; DDR, Rambus — швидкодіючі модулі пам'яті; CASH Е-пам'ять — кеш-пам'ять — це неве­ликий за обсягом (256-512 Кбайтів) модуль оперативної пам'яті, який характеризується високою швидкодією і призначений для прискорен­ня процесів обміну даними між процесором і всією оперативною пам'яттю. Цей модуль тепер міститься у процесорі.

Довідка 3. Звичайна відеопам'ять може мати ємність 4-16 Мбайтів. Чим вища ємність, тим швидше надходить графічна інформація на екран дисплея. Однак сьогодні для ефективної роботи багатьох гра­фічних програм, наприклад 3D-irop, звичайних модулів відеопам'яті недостатньо; потрібно мати відеокарту (графічний прискорювач, 32-256 Мбайтів) — спеціальний пристрій для швидкого опрацювання і подання на екран графічної інформації.

4. Зовнішня пам'ять. Для тривалого зберігання великих обся­гів інформації призначена зовнішня пам'ять — це носії (магнітні чи оптичні диски, мікросхеми) та пристрої читання-записування (дисководи, інший термін — рушії дисків тощо). Цей вид пам'яті називають також дисковою пам'яттю.

Для зовнішньої пам'яті характерні велика ємність носіїв і незначна порівняно з оперативною швидкодія пристроїв читан­ня-записування. Оскільки носії можна міняти, то ємність зов­нішньої пам'яті вважається практично необмеженою.

Розрізняють такі типи носіїв: тверді диски, дискети, ком­пакт-диски, відео-диски, флеш-диски тощо.

Довідка 4. Комп'ютер може мати постійний диск (HDD) ємністю, наприклад, 10-500 Гбайтів, рушій міні-дисків (дискет, FDD) ємністю 1,44 Мбайта тощо і рушії компакт-дисків (CD-ROM) ємністю до 800 Мбайтів чи DVD-дисків — 4,7-17,0 Гбайтів. Постійний диск ще нази­вають твердим диском чи вінчестером. На ньому зберігається опе­раційна система, прикладні програми і файли користувача. Флеш-диски — це компактні носії (мікросхеми), які мають ємність 128-5000 Мбайтів і більше. Під'єднують їх через USB-порт.

Довідка 5. Тверді диски обслуговують спеціальні мікропроцесори — контроллери. Є такі технології виготовлення контроллерів, наведені за зростанням їхньої ефективності: IDE, EIDE, SCSI («сказі»-технологія), SCSI-2 (Fast, Wide, Ultra). Краща технологія характеризується вищою швидкістю обміну даними і більшою кількістю дисків, які можна встановити на одному комп'ютері.

Довідка 6. Оптичні компакт-диски поділяють на: 1) CD — диск лише для читання даних; 2) CD-R — для одноразового записування і по­стійного читання даних; 3) CD-RW —для багаторазового записування і читання даних; 4) DVD — цифрові універсальні диски.

Довідка 7. Диски DVD винайшли у 1995 р. і застосували для записування відеофільмів з високим ступенем захисту від піратства. Диск (кажуть також формат] DVD характеризується більшою густиною запису і можливістю двостороннього і двошарового записування. Вищої густини запису було досягнуто завдяки зменшенню відстані між інформаційними доріжками. Ця відстань для CD-дисків є 1,6 мк, а для дисків DVD — 0,74 мк. Найпоширеніші формати дисків такі: одношарові односторонній DVD-5 (4,7 Гбайта) і двосторонній DVD-10 (9,4 Гбайта). У DVD-дисках застосовано спеціальну технологію захисту від копіювання. DVD-рушії можуть читати CD-диски, але не навпаки.

5. Головні технічні характеристики комп'ютера. Харак­теристики комп'ютера — це перелік значень таких його голов­них властивостей (показників):

1) тип процесора, його розрядність і тактова частота;

2) обсяги оперативної пам'яті, кеш-пам'яті, відеопам'яті;

3) обсяг твердого диска, типи дисководів для дискет;

4) наявність дисководу для компакт-диска і його швидкодія;

5) характеристики монітора;

6) тип клавіатури, наявність миші, килимка для миші тощо;

7) встановлене програмне забезпечення.

Задача. Що означають такі технічні характеристики ком­п'ютера (подані англійською мовою зі скороченнями):

32 Pentium IV, 3200

1024 MB DDR, 128MBVDRAM, 512KBCASHE 200 GB HDD, 1.44 MB FDD, 48x CD-RW drive, DVD 17" Color SVGA, 0.28, LR, Green UKR/ENG/RUS keyboard, mouse, ped Microsoft Windows XP, MS Office XP?

Відповідь. Комп'ютер оснащений 32-розрядним процесором «Pentium IV» з тактовою частотою 3200 МГц. Оперативна DDR-na-м'ять комп'ютера — 1024 Мбайти, відеопам'ять — 128 Мбайтів, виготовлена за технологією VDRAM; кеш-пам'ять — 512 Кбайтів; ємність твердого диска — 200 Гбайтів. Є тридюймовий дисковід гнучких дисків ємністю 1,44 Мбайта, а також 48-кратношвид-кісний рушій компакт-дисків (кратність 1 означає швидкість обміну 150 Кбайтів за секунду) зі здатністю багаторазового записування і читання даних. Крім того, є кольоровий енерго-ємнісний (Green) дисплей з діагоналлю 17 дюймів, з діаметром зерна 0,28 мм, малим випромінюванням (LR), з адаптером, що називається супер відео графічним масивом (SVGA). Наявна українсько-англійсько-російська клавіатура і мишка з фірмовим килимком. Комп'ютер надходить з ліцензованим програмним забезпеченням, список якого наведено в останньому рядку.

Запитання та завдання

1. Які є види пам'яті?

2. Для чого призначена постійна пам'ять?

3. Що таке CMOS?

4. Що таке RAM?

5. Для чого призначена оперативна пам'ять?

6. Яке призначення відеопам'яті?

7. Які є технологічні види оперативної пам'яті?

8. З яких частин складається оперативна пам'ять?

9. Яке призначення відеокарти?

10. Яке призначення дискової пам'яті?

11. Які є види дискової пам'яті (дисководи)?

12. Яка відмінність між оперативною та дисковою пам'яттю?

13. У чому полягає відмінність між ROM і RAM?

14. Яке призначення кеш-пам'яті?

15. Яка відмінність між дисками CD, CD-R, CD-RW, DVD?

16. Що таке кеш-пам'ять?

17. Назвіть головні технічні характеристики комп'ютера.

18. Скільки метрів стрічки потрібно для зберігання 560 Кбайтів інформації, якщо густина запису 0,1 Кбайта на 1 мм довжини?

19. Скільки секунд потрібно комп'ютеру для зчитування тексту цієї книжки з магнітних дисків в оперативну пам'ять, якщо швид­кість обміну (читання) 100 Кбіт/с? 20. З якою швидкістю у бітах за секунду ви читаєте художню літературу? У скільки разів це повільніше від комп'ютера?

21. Яким може бути максимальний обсяг оперативної пам'яті комп'ютера, якщо: а) т = 16, 1 = 1; б) т = 20, І = 1?

 

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 1455 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)