АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІ спосіб:. 3.1 Якщо це кінцівки – то краще помістити їх в ванночку з водою кімнатної температури, а потім поступово додавати гарячу воду до загальної температури 38-400

Прочитайте:
  1. ІІ спосіб:

3.1 Якщо це кінцівки – то краще помістити їх в ванночку з водою кімнатної температури, а потім поступово додавати гарячу воду до загальної температури 38-400 на протязі 20-30 хв. Одночасно в воді робити масаж уражених ділянок від периферії до центру.

3.2. Розтерти кінцівки вовняною тканиною, рукою в стерильній гумовій рукавичці, якщо немає порушення цілісності шкіри. Обробити шкіру 30% спиртом (горілкою). Одягти теплі чисті шкарпетки чи рукавиці, додатково ще утеплити.

· При відмороженні вушних раковин, носа, щік – їх розтерти теплою рукою, або тканиною до почервоніння з 33% етиловим спиртом. Накласти теплоізоляційну пов’язку (типу компрес).

· В польових умовах можна використати джерела тепла – вогнище, грілки, або заховати уражену кисть у пахвову ділянку, на живіт потерпілого або того хто надає допомогу.

4. Якщо є порушення цілісності шкіри – то накласти суху асептичну пов’язку, а зверху – утеплити.

5. Дати гарячі напої (чай кава).

6. Доцільно ввести препарати, що покращують мікроциркуляцію:

папаверин, дибазол, еуфілін, нікотинову кислоту (коли АТ в нормі).

7. Знеболити адекватно силі болю, при вираженому болю – показані наркотичні анальгетики з димедролом..

8. Транспортувати потерпілого в опікове відділення, якщо уражена ділянка залишилась блідою і холодною і при цьому посилився біль, що свідчить про глибоке ураження.

F Коли біль, що виник при відігріванні – стих, пальці стали звичайного кольору, залишився незначний набряк, чутливість відновилась – то кінцівку протерти спиртом 33%, закутати і рекомендувати потерпілому звернутись амбулаторно до хірурга.

 

ПМД при загальному переохолодженні чи замерзанні

 

Необхідні засоби: · ванна з водою, · гаряча вода, · спирт 33%, · рушник, · вовняна тканина, · стер. гумові рукавички, · сухі шкарпетки (рукавички), ковдра. і т.п., · гарячі напої, · шприці, голки, спирт, · лікарські засоби: кофеїн папавериндибазол, еуфілін, нікотинова кислота, ана льгін.

Послідовність дій:

1. Потерпілого, завести (занести) в тепле приміщення. Зняти мокрий одяг

2. Оцінити стан потерпілого – виміряти АТ, температуру тіло.

3. Зігріти потерпілого:

¨ помістити потерпілого в ванну, температура води 34-350 і поступово довести температуру води до 38-400 добавлянням гарячої води. Одночасно проводити масаж всього тіла.

¨ Дати гарячі напої (чай, каву).

¨ Закутати потерпілого в ковдри, покласти грілки. Весь час контролювати стан потерпілого.

4. Ввести 1мл розчину кофеїну.

5. При неможливості виконати ванну – потерпілого розтерти сухою вовняною тканиною і ввести в\в розчин глюкози 40% - 40-60мл, підігрітий до 37*

6. Пам’ятай, що під час зігрівання потерпілого зі значним обмороженням може виникнути шок. В такому випадку проводити протишокову терапію і реанімаційні заходи при необхідності.

7. Транспортувати потерпілого в опікове відділення обов’язково в машині і закутаного в ковдри.

Профілактика відморожень полягає в:

· змазування обличчя вазеліном, жиром під час сильних морозів і з вітром,

· користуватись просторим, сухим взуттям,

· для довгого перебування на морозі (наприклад, змагання і т.п.) - тепло вдягатися, ховати вуха під шапку, ніс – періодично в шарф, руки - в рукавиці,

· брати з собою гарячі напої.

 

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 357 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)