АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

І. Лабораторні

Прочитайте:
  1. Лабораторні дані
  2. Лабораторні дані при гіпопластичній анемії.
  3. Лабораторні дані при залізодефіцитній анемії.
  4. Лабораторні дані при фолієводефіцитній анемії.
  5. Лабораторні дослідження
  6. Лабораторні дослідження
  7. Лабораторні дослідження
  8. Лабораторні дослідження
  9. Лабораторні дослідження
Етапи Обґрунтування
v Дослідження шлункової секреції         1. Фракційний метод дослідження шлункової секреції: а/ з ентеральним подразником, б/ з парентеральним подразником (методику зондування – див. алгоритм №15) § шлунок здорових людей містить натще до 50мл шлункового соку; § годинне напруження секреції – сума об'єму чотирьох останніх порцій (в нормі біля 60мл); § по об'єму шлункового вмісту через 25хв після пробного сніданку оцінюють евакуаторну здатність шлунка (в нормі 75мл); § фізичні властивості шлункового соку: ü колір: (в нормі – безбарвний), жовтий, зелений, червоний, коричнево-чорний; ü консистенція: рідка, напіврідка, в'язка; ü наявність домішок: слиз, залишки їжі; ü запах слабо кислий; § хімічне дослідження: ü кількісне визначення загальної та вільної соляної кислоти. Метод ґрунтується на зміни кольору індикаторів залежно від рН-середовища. Фенолфталеїн (індикатор загальної кислотності) у кислому середовищі безбарвний в основному – забарвлюється у червоний колір. Диметиламідоазобензол за наявності вільної НСl забарвлюється в червоний колір, а її відсутність дає жовтий колір. Методика визначення. 5мл профільтрованого шлункового соку з кож­ної порції наливають у пеніцилінові флакончики, після чого додають 1-2 краплі реактиву №1 і титрують 0,1 н. розчином їдкого натру, постійно перемішуючи суміш. Відзначають перший рівень при переході червоного кольору в жовто-рожевий. Кількість витраченої при цьому основи мно­жать на 20, що відповідає кількості вільної соляної кислоти. Другий рівень фіксують при подальшому додаванні 0,1 н. розчину їдкого натру при пере­ході жовтого кольору в стійкий рожевий. Кількість затраченої основи від початку титрування до появи рожевого кольору множать на 20, що відпо­відає загальній кількості. v визначення дебіту соляної кислоти в міліеквівалентнах: D=(А+В) 100, де D- дебіт соляної кислоти, А – кількість шлункового соку в порції (за 15хв), мл; В – концентрація вільної соляної кислоти або загальна кислотність у титраційних одиницях. Щоб визначити дебіт НСl за годину, сумують її вміст у кожній порції.
v Беззондові методи дослідження шлункової секреції – метод "Ацидотест" Барвник, адсорбований на іонообмінній смолі у кислому середовищі шлунка звільняється від неї в кількості, прямо пропорційній ступеню кислотності, і виділяється із сечею. За концентрацією виділеного із сечею барвника судять про ступінь кислотності шлункового соку.
v Інтрогастральна РН-метрія.   § В основі методу лежить визначення концентрації вільних іонів водню на поверхні слизової оболонки шлунка. § Моніторування РН може бути обмеженим (по годині до і після стимуляції шлункової секреції) або цілодобовим. § РН вимірюють в тілі та астральному відділі шлунка. ü В нормі РН в тілі шлунка – 1,3-1,7: ü В антральному відділі 4-6. § Використовують мікро-РН-зонд В.М.Чорнобровного – РН у шлунку вимірюють від кардіального відділу до антруму кожні 10см при вході в шлунок і виході з нього.
v Діагностика Helycobacter pylori       ü Уреазний абокампі-тест; ü Прискорений де-нол-тест фірми Яманчучі; ü СLО-тест (Австралія); ü Дихальний тест; ü Мікробіологічний метод; ü Гістологічний метод; ü Імунологічний методґ

 



Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 449 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)