АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Епідемічна роль грунту.

Лекція №3

Тема: «Грунт як складова навколишнього середовища»

 

План:

1. Механічний склад грунту.

2. Самоочищення грунту.

3. Епідемічна роль грунту.

4. Хімічний склад грунту.

5. Заходи по санітарній охороні грунту.

Література:

1. Основи профілактичної медицини. П.С. Бебешко, Ю.С. Скоробреха, О.П. Коріняк. — К.:ВСВ “Медицина”, 2010. — 184 с.

2. Гігієна дітей і підлітків. І.І. Даценко, М.Б. Шегедин, Ю.І. Шашков / К.: Медицина, 2006.

3. Гігієна з основами екології / І.І. Нікберг, І.В. Сергета, Я.І. Цимбалюк. — К.: Здоров’я, 2001.

 

Механічний склад грунту.

Під грунтом розуміють зовнішні горизонти, що формуються в результаті перетворення поверхневих шарів літосфери під дією клімату, рослинності, рельєфу, грунтових організмів.

Грунт являє собою комплекс мінеральних і органічних частинок, заселених великою кількістю мікроорганізмів. Мінеральними компонентами грунту є дрібні частки материнських гірських порід. Органічна частина складається з рослинних і тваринних організмів та їх залишків, які перебувають на різних стадіях свого розкладання

В залежності від співвідношення піска і глини всі грунти поділяються на піщані, супіщані, глинисті і суглинисті.

Самоочищення грунту.

Самоочищення грунту – це елемент великого кругообігу речовин на планеті; складний процес, який залежить від фізичних властивостей грунту, його структури і хімічного складу. Органічні речовини при цьому знешкоджуються. У процесі самоочищення бере участь велика кількість мікроорганізмів. Серед них: гриби, бактерії, віруси, найпростіші. Мікроорганізми грають надзвичайно велику роль в процесах самоочищення грунту, тобто в процесах перетворення органічних речовин в неорганічні сполуки.

Завдяки цим процесам в грунті відбувається кругообіг речовин, а в кінці утворюється нова, стійка, безпечна у санітарному відношенні речовина – гумус.

Епідемічна роль грунту.

Грунт має епідеміологічне значення. В ньому можуть знаходиться і передаватися людині збудники багатьох інфекційних хвороб, а також яйця і личинки гельмінтів. В грунті, особливо забрудненому органічними речовинами, вони довгий час зберігають життєздатність, заражаючи поверхневі і підземні води, овочі, поширюючись мухами, гризунами та з грунтовим пилом. Так, в грунті бактерії тифопаразифозної групи можуть знаходитися до 400 днів, дизентерії – до 100 днів, холери до 2 міс., туберкульозу – до 1 року, яйця аскарид – до 1 року. Особливо важлива роль грунту в розповсюдженні аскаридоза (аскарида) та трихоцефальоза (волосоголовець). Велика роль грунту в розповсюдженні біогельмінтів – свинячого і бичачого ціпяків із кишковика зараженої людини яйця потрапляють в грунт, а потім в корм великої рогатої худоби і свиней.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 570 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)