АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

D. Кокарбоксилаза

Е. Гепарин

 

19. У хворого з сечею виділяється підвищена кількість піровиноградної кислоти. Про нестачу яких вітамінів в організмі це свідчить?

20. За добу в людини виділяється з сечею 10 мг вітаміну С.Чи забезпечений організм цим вітаміном?

21. Чим зумовлені крововиливи при нестачі філохінону, вітамінів С і Р?

22. Пілотам і водіям транспорту, що працюють в умовах переключення уваги від освітлених приладів до темряви, треба збільшувати добову потребу вітаміну А. Поясніть біохімічний механізм даного явища.

23. Добова потреба дорослої людини у нікотиновій кислоті у середньому складає 20 мг, проте зменшується, якщо в їжі міститься більший вміст триптофану. Що можна сказати про взаємозв’язок між нікотиновою кислотою і триптофаном на основі цього спостереження?

24. Поясніть, чому при вживанні з їжею переважно кукурудзи і малої кількості м’яса розвивається пелагра - захворювання, зумовлене нестачею нікотинової кислоти?

25. У класичних дослідах голуби, які утримувались на особливій дієті, втрачали координацію рухів і здатність утримувати тіло в рівновазі. Рівень пірувату в крові і мозку цих птахів значно перевищував нормальний. Такий стан проходив, якщо голубів годували м’ясом або чорним хлібом. Поясніть, які біохімічні порушення призводять до захворювання.

26. Яйця можна зберігати в холодильнику від 1 до 1,5 місяця. Якщо ж відділити яєчні жовтки від білків, то вони швидко псуються навіть при низькій температурі. Вкажіть, чому псуються жовтки, а також поясніть, яким чином наявність білків захищає жовтки від псування.

27. Вітаміни А і D можна вживати одноразово в такій кількості, яка достатня для підтримання їх нормального рівня в організмі протягом кількох тижнів, вітаміни групи В необхідно вживати значно частіше. Чому?

28. У хворого діагностований гастрит з пониженою секрецією соляної кислоти. Який авітаміноз може виникнути у цьому випадку? Чому? Яке захворювання розвивається в результаті цього гіповітамінозу?

29. У хворого на туберкульоз, якому як лікувальний засіб вводили ізоніазид, розвинувся гіповітаміноз. Який? Чому?

30. У хворого внаслідок тривалого неконтрольованого прийому сульфаніламідних препаратів (самолікування) розвинулась макроцитарна анемія, близька до перніціозної, спостерігалась неодноразова діарея. Який авітаміноз розвинувся? Чому?

31. У групи мисливців, які тривалий період знаходились на дрейфуючій станції в районі Північного полюсу, з’явились такі клінічні прояви: гіперкератоз, алопеція, загальне виснаження організму. Ці симптоми супроводжувались головним болем, втратою апетиту, диспептичними проявами (нудота, блювота). Який гіпервітаміноз розвинувся?

32. У раціоні дитини недостатня кількість таких продуктів: яйця, молоко, м’ясо, жири рослинного та тваринного походження. Нестачу яких вітамінів можна очікувати?

33. У хворого спостерігаються запальні процеси язика, губ та прилягаючого епітелію шкіри, а також запальний процес і посилена васкуляризація рогівки ока, загальна м’язова слабість та слабість серцевого м’язу. Симптоми якого авітамінозу спостерігаються?

34. Для комплексного лікування виразки шлунка, крім традиційних препаратів, хворому було рекомендовано вживати сік свіжої капусти. Наявність якої речовини сприяє лікувальному ефекту.

35. Мандрівники в тривалій морській подорожі харчувались переважно рибою. Через певний проміжок часу на тілі у них з’явились петехії, почали кровоточити ясна. Який гіповітаміноз розвинувся?

36. У хворого спостерігається дерматоз на тих ділянках шкіри, які не захищені одягом і піддаються впливу прямих сонячних променів, а також розвинулась діарея, ураження язика та слизової оболонки ротової порожнини. Який гіповітаміноз розвинувся?

37. У результаті годування курчат очищеним рисом серед них була зареєстрована висока смертність внаслідок паралічу нижніх, а пізніше верхніх кінцівок. Що стало причиною загибелі курчат?

38. У результаті передозування дикумаролу при лікуванні тромбофлебіту виникла кровотеча. Що лежить в основі її розвитку? Який вітамін може запобігти цій кровотечі?

39. Яку кількість молока, що містить 0,01% триптофану (М 204) необхідно спожити дорослій людині, щоб забезпечити добову потребу у вітаміні РР (М 123)? Які біохімічні функції вітаміну РР?

40. Лікування ерозії ясен вітаміном D3, що міститься в олії, виявилось неефективним. Які причини? Представте стуктуру активної і неактивної форм вітаміну D3.

41. У кінці XIX і на початку XX століття досить поширеним захворюванням серед людей, які не використовували в їжу м’ясо і молоко, а харчувались в основному кукурудзою, була пелагра. Поясніть, чому таке харчування призводило до розвитку пелагри.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 837 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)